Topmenu

Droomreis over de Balkan: van Belgrado via Montenegro en Bosnië-Herzegovina naar Dubrovnik

Sevda uit Montenegro had een heerlijk kruidig Montenegrijns gerecht voor me klaargemaakt. Met de pan tussen ons in op tafel droomden we weg naar de Balkan. Hoe zou je een route kunnen samenstellen waarmee je in één keer veel mooie plekken op de Balkan ziet? Sevda wist het wel – en ik vond deze route over de Balkan zo’n goed idee dat ik hem je niet wil onthouden.

1. Belgrado (Servië)

Eerder schreef ik al over mijn ultrakorte stedentrip Belgrado. Daar wil ik zeker nog een keer naartoe terug en de vliegverbinding met Nederland is goed. Beglrado lijkt me dus inderdaad een goed beginpunt.

Belgrado in Servie

2. Guca (Servië)

Als je je reis in augustus plant, is het zeker de moeite waard om vanuit Belgrado de trein naar Guca te pakken. Met de auto kan ook natuurlijk – je doet er dan ongeveer drie uur over. In Guca vindt elk jaar een beroemd trompetfestival plaats. In 2017 is dat van 9 tot 13 augustus. Er wordt ook veel gedanst tijdens het festival.

3. Bijelo Polje (Montenegro)

Ook Bijelo Polje (letterlijk witte vlakte, vanwege de witte bloesem in de lente) is per trein of auto bereikbaar. Hier zit je midden in de ruige Montenegrijnse natuur. Je kunt er grotten bezoeken, wandelen, fietsen, raften en paragliden. Omdat dit gebied al heel lang wordt bewoond, vind je er ook historische gebouwen zoals kerken, kloosters en moskeeën. Maar ook voor een kennismaking met de keuken van Montenegro zit je hier goed. Je kon er al meer over lezen in Sevda’s top 10 voor Montenegro.

Reis over de Balkan: Montenegro

Foto met dank aan Sevda Celebic

4. Tarakloof (Montenegro)

De Tarakloof is de één na grootste kloof ter wereld: alleen de Grand Canyon is groter. Hij is 78 kilometer lang en tot wel 1300 meter diep. De rivier de Tara, die door de kloof loopt, is 144 kilometer lang en stroomt door Servië (34 km) en Montenegro (110 km). Een van de plekken waar je de kloof kunt bekijken, is bij de gigantische Đurđevića-Tarabrug.

5. De kust van Montenegro

Even een stukje strandvakantie dan. Montenegro heeft een kuststrook waarover je ook al meer kon lezen in deze top 10 Montenegro. Ljuta, Budva en Ada Bojana zijn voorbeelden van fijne kustplaatsjes in Montenegro.

6. Trebinje (Bosnië en Herzegovina)

Tijd voor Bosnië en Herzegovina! Hier zou je kunnen kiezen voor Trebinje als bestemming, zeker als je van wijn houdt.

7. Dubrovnik (Kroatië)

Kroatië staat al heel lang op mijn reisverlanglijst en Dubrovnik lijkt me een uitstekend begin. Vanuit Dubrovnik kun je ook weer makkelijk terugvliegen naar Nederland.

Natuurlijk laat deze reis over de Balkan maar een klein deel van de Balkan zien. Maar wel een heel mooi deel, denk ik. Ken jij nog plekken die niet mogen ontbreken in een droomreis over de Balkan? Ik hoor het graag van je!

6 Responses to Droomreis over de Balkan: van Belgrado via Montenegro en Bosnië-Herzegovina naar Dubrovnik

 1. Harry 18/04/2017 at 08:20 #

  Inderdaad een schitterende route. Veel plaatsen al meerdere keren bezocht. Een echte aanrader. Vooral Montenegro is ‘amazing’.

 2. Narelle | wegvanhetnoorden.nl 17/04/2017 at 09:45 #

  Ziet er super mooi uit! Vooral de Tarakloof lijkt me prachtig!

  • Sandra van Bijsterveld 17/04/2017 at 10:55 #

   Lijkt mij ook. Onvoorstelbaar dat het na de Grand Canyon de grootste ter wereld is. Toch veel minder bekend (of ligt dat aan mij?).

 3. Esther 17/04/2017 at 09:34 #

  Dat lijkt me inderdaad een geweldige mooie route! (En ik wil weten wat er in die pan zat!)

Geef een reactie