bietensoep letland eten

Lekker eten in Riga: van voordelig tot veganistisch

Het was tijdens mijn eerste bezoek meteen een van de dingen die me het meest opvielen aan Letland: wat kunnen ze daar lekker en mooi eten op tafel toveren! Ook tijdens mijn twee stedentrips Riga kwam ik weer de lekkerste gerechten tegen. In deze blogpost verklap ik je mijn adresjes voor lekker eten in Riga. En omdat ik van veel mensen de vraag krijg hoe de prijzen in Riga zijn, zet ik die er meteen voor je bij.

Ook leuk: maak een fietstour in Riga.

Betaalbaar eten in Riga: Lido

Met stip onze favoriete stek toen ik in 2019 met mijn man terugging naar Riga: de restaurants van Lido. Er zijn er meerdere in de stad (zowel in het oude centrum als daarbuiten) en er worden ‘gewone’ Letse gerechten geserveerd. Je zit er tussen de Letten en de Letse radio zorgt voor de muzikale ondersteuning. De inrichting en de kleding van het personeel zijn traditioneel. Pak een dienblad, zet erop wat je er lekker vindt uitzien en reken af bij de kassa. Ik at er drie keer en was elke keer zo’n 7 euro kwijt voor eten en drinken (feb. 2019). Mijn favorieten: de grote glazen vruchten- en kruidenthee, zuurkoolsoep, bietensalade en fruitdesserts. Er is ook een Lido op het vliegveld van Riga (boven).

goedkoop uit eten in Riga

Eten in een art-nouveau-gebouw: Neiburgs

Neiburgs is een restaurant in een Art Nouveau-pand midden in het oude centrum van Riga. Het is er ruim en licht en de bediening is vriendelijk. Ik begin in herhaling te vallen, maar dit is nu eenmaal de trend in Riga: de jonge chef van dit restaurant werkt met traditionele Letse smaken en ingrediënten van het seizoen, maar staat wel open voor internationale culinaire invloeden. Ingrediënten als haring uit de Baltische zee, grutten, kippenlever, rabarber, wilde paddenstoelen, pompoen, bietjes en kwark, die al eeuwenlang populair zijn in de Baltische regio, krijgen hier een nieuw gezicht.

Het menu heeft een speciale bladzijde met traditioneel Lets eten, maar deze keer zwicht ik voor internationale gerechten. Als voorgerecht kies ik voor kip-kokossoep met garnalen, eiernoedels, shiitake-paddestoelen en citroengras (€7,00)

Eten in Riga: Neiburgs

Dan volgt de eendenborst met een puree van zoete aardappel en gekaramelliseerde kersen, saffraanperen en foie gras-saus (€17,50)

Eten in Riga: Neiburgs

En alweer ziet het toetje eruit als een kunstwerkje: bevroren limoen- en mangomousse in marsepein met pistachekoekkruimels (€6,50).

(Prijzen mei 2016)

Eten in Riga: Neiburgs

Hét drankje van Riga: Black Balsam

Na al dat lekkere eten is het tijd voor een drankje – hét drankje van Riga. Of het zo gezond is, daar kun je over twisten, maar Riga Black Balsam (in het Lets Rīgas Melnais Balzams) schijn je echt geproefd te moeten hebben als je in Riga bent geweest. Deze traditionele Letse kruidenbitter bevat 24 soorten natuurlijke sappen, knoppen, wortels, oliën en bessen van planten en bloemen en het recept is al 250 jaar onveranderd. Sommigen beweren dat het helpt tegen verkoudheid en goed is voor de spijsvertering. Het schijnt zelfs dat Catharina de Grote ooit ziek werd in Riga en beter werd na het drinken van dit drankje.

Powered by GetYourGuide

Maar behalve natuurlijke ingrediënten zit er ook wodka in Riga Black Balsam en het alcoholpercentage is 45%. Een stevige borrel dus, die puur wordt gedronken, maar ook gemixt met koude en warme dranken en soms ook over schepijs gegoten.

Riga Black Balsam

Als je vanaf het Vrijheidsmonument de oude stad van Riga in loopt, kom je aan je linkerhand vanzelf deze winkel tegen, waar je behalve Riga Black Balsam ook chocola kunt kopen.

Riga Black Balsam

Maar je kunt het drankje ook op allerlei terrasjes in de stad bestellen – soms zelfs meerdere varianten, waaronder de klassieke en de zoetere met fruit. Ik kon het zelfs nog in het vliegtuig bestellen, toen ik alweer op weg naar huis was. Maar nee, Riga Black Balsam moet je eigenlijk komen proeven in Riga. Net als de koude bietensoep en al die andere mooie en smakelijke gerechten die ik hier ben tegengekomen.

Deze video geeft je een indruk van Riga.

Ik werd uitgenodigd om Riga te bezoeken voor Stralend Letland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Letland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Letland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Tsjechië.

8 reacties

  1. Leuk dat je ons eten zo hebt leren waarderen 🙂 Ik kan iedereen adviseren om diversiteit van gerechten in Letland zelf te gaan ervaren!

  2. Ben je al in het middeleeuws restaurant “Rozengrals”, “Ala”, “Kalku varti”, “3 pavaru restorans” in Riga geweest? En de zwarte kersen geproeft? In Jurmala zijn meerdere goede armeense, oezbeekse, georgische restaurants. Skrundas muiza, Mazsalijas, Sigulda en het Nationaal park Gauja zijn ook mooie plekken. Paddestoelen plukken is ook een must 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.