Topmenu

Kennismaken met rechercheur Sorjonen in de Finse serie Bordertown

Vanaf 7 februari 2017 zendt Canvas de nieuwe serie Bordertown (Sorjonen in het Fins) uit en ik ben reuze nieuwsgierig! Dit wordt de tweede Finse serie die ik bekijk (na Tellus). Ik ben benieuwd of ze een beetje op elkaar lijken, of juist heel anders zijn.

Het verhaal van Bordertown/Sorjonen

Het verhaal van Bordertown draait om de gerenommeerde rechercheur Kari Sorjonen (gespeeld door Ville Virtanen). Nadat zijn vrouw Pauliina (Matleena Kuusniemi) ternauwernood een hersentumor heeft overleefd, verhuist hij met haar en dochter Janina (Olivia Ainali) van Helsinki naar het plaatsje Lappeenranta. Dat ligt aan de Fins-Russische grens, in de regio waar Pauliina is opgegroeid. Sorjonen denkt er rust te vinden en meer tijd te kunnen doorbrengen met zijn gezin, maar dat lijkt een vergissing. Hij gaat werken bij de plaatselijke politie en komt erachter dat zo’n grensplaatsje waar iedereen op de een of andere manier met elkaar te maken heeft zo zijn eigen vormen van intriges en misdaad kent. Dan wordt er een dode vrouw gevonden in het Saimameer en blijkt er zelfs een seriemoordenaar rond te lopen.

Meer Finse series en films

5 CRIMES – 2 FAMILIES – 1 BORDER

Maar Bordertown is niet alleen een misdaadserie: het is ook voor een aanzienlijk deel een familiedrama. De ondertitel van de serie is dan ook: 5 CRIMES – 2 FAMILIES – 1 BORDER. De grens is natuurlijk de Fins-Russische grens. De gezinnen zijn de Sorjonens en de Jaakkola’s: moeder Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) en haar dochter Katia (Lenita Susi). Hoewel de persoonlijke betrokkenheid van Sorjonen heftig is, zorgt de familiekant van het verhaal er ook voor dat Bordertown minder ‘hard en zwart’ schijnt te zijn dan andere Nordic Noir. Hoewel ik dat aan deze trailer zo niet afzie:

Zo zijn er wel meer dingen anders dan je verwacht. De personages schijnen allemaal net een beetje ‘anders’ te zijn. Sorjonen is geen workaholic, maar een echt familiemens en de Russen blijken deze keer eens niet de ‘bad guys’ te zijn 😉

De 5 crimes in seizoen 1 van Bordertown zijn:

1. A Doll’s House
2. Dragonflies
3. Fury
4. The Woman in the Lake
5. End Game

Op naar seizoen 2 van Bordertown

Bordertown bestaat uit 11 afleveringen van een uur, die zich afspelen in het sprookjesachtig mooie Finland. Er is gefilmd in augustus, dus we krijgen lange zomerdagen te zien. In Finland was Bordertown een groot succes: ongeveer 20% van alle Finnen keek de eerste aflevering. Seizoen 2 is al in de maak – zou dat zich dan afpelen in de winter, net zoals we dat bij de Noorse serie Acquitted en de Zweedse serie Thicker than water hebben gezien?

Eerst maar eens seizoen 1 bekijken…

Ontdek meer Scandinavische series

,

10 Responses to Kennismaken met rechercheur Sorjonen in de Finse serie Bordertown

 1. Peter Hannemann 07/11/2017 at 12:34 #

  Sorjonen is heel erg Fins. Veel herkenning voor mij in deze serie.
  Ik heb bijna 25 jaar voor een Fins bedrijf gewerkt en was ook vaak in Finland. Lappeenranta ken ik ook heel goed. In het begin zie je steeds de schoorstenen van de papierfabriek Kaukas roken, hart en ziel van de plaats. In de eerste drie afleveringen was hotel en vakantiepark Saimaanranta prominent in beeld. Daar heb ik, lang geleden, zo’n kleine week in zo’n hut gewoond tijdens een cursus in het hotelgebouw.
  Wat mij meteen opvalt is, dat ook deze Finnen heel erg traag zijn, in bijna alles wat ze doen. Ze zijn werkelijk zo, en dat kan soms echt op de zenuwen werken. Ze zijn ook steeds correct. Probeer niet een ook maar heel klein beetje foute grap te maken, dat kunnen ze absoluut niet waarderen.
  Wat de taal betreft is het Fins niet mijn favoriete taal. Ten eerste versta je helemaal niets (behalve dan af en toe een woord, dat ik dan ken), ten tweede klinkt het heel monotoon, omdat in het Fins de klemtoon altijd op de eerste lettergreep is, altijd zonder uitzondering!
  Maar wat de handeling betreft, de manier hoe het gefilmd is en de prestatie van de acteurs (waarbij hier Ville Virtanen en Anu Sinisalo echt uitspringen) vind ik het uitstekend. Een van de betere series, en ik verheug mij al op een tweede seizoen.

 2. Remco Haneveld 24/04/2017 at 17:12 #

  Op netflix in 1 week de hele serie bekeken. Heel erg goed en je vooral niet laten afleiden door de taal. Dat was vast ook wennen bij je eerste Noorse of Zweedse serie, went allemaal n dan is het heerlijk genieten. Mooie cliffhanger en nu maar uitkijken naar 2e seizoen.

 3. Annette 07/04/2017 at 20:21 #

  Vreselijk om aan te horen die Finse taal, het lijdt zo enorm af van het verhaal.
  Helaas daardoor toch vroegtijdig afgehaakt.

  • Sandra van Bijsterveld 08/04/2017 at 07:06 #

   Oh wat grappig toch, die verschillen in beleving. Ik vind Fins juist prachtig om te horen.

  • Marijke 13/04/2017 at 15:21 #

   Ben het met je eens,Annette Het lijdt erg af, ben net begonnen met kijken,ben wel benieuwd.
   Hoor liever Zweeds of Deens.Net Thicker than Water gekeken…
   Heel mooie serie…….

 4. Hans 12/02/2017 at 09:31 #

  Ik had natuurlijk weer de tweede aflevering vergeten op te nemen. Wist niet wat de uitzenddagen waren. Je kunt de afleveringen tot 23 maart 2017 zien via deze website: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/bordertown/1/bordertown-s1a1-a-doll-s-house-part-1. Je moet wel registeren en dan België als land selecteren met een Belgische postcode. Er zit geen land IP restricties op.

 5. Debbie 08/02/2017 at 13:04 #

  Verdorie, die heb ik gemist gisteravond! Lijkt me erg interessant. Ik heb gisteren weer zitten te zwijmelen bij Morden i Sandhamn. Wat is de archipelago bij Stockholm toch MOOI!

  Wat vet, de volgende afleveringen heb ik voor opname geprogrammeerd via de Ziggo Go app!

  • Sandra van Bijsterveld 09/02/2017 at 08:53 #

   Ja die archipel is echt supermooi 🙂 Hopelijk kun je de eerste aflevering nog ergens achterhalen of het verhaal alsnog goed volgen. (Ik heb zelf nog niet gekeken.)

Geef een reactie