5 redenen waarom cruiseschepen ideale hotels zijn

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Gisteren mocht ik een kijkje nemen aan boord van de Costa Fortuna, die bij de Passenger Terminal Amsterdam lag. Terwijl de cruisegasten met het stralende weer eropuit trokken voor een dagje Amsterdam, ging ik aan boord voor een rondleiding, een lunch en een showimpressie. Alsof dat nog niet genoeg was om zin te krijgen in een cruise, zag ik tijdens een presentatie ook nog eens de mooiste cruiseroutes voorbijkomen, zoals naar de Noorse fjorden en IJsland, of via Denemarken, Zweden en/of Polen naar de Baltische staten en Sint-Petersburg.

Costa Fortuna boegIemand opperde nog dat ik me wel kon verstoppen in het toilet om als verstekeling meteen mee te gaan. Maar ik ben toch maar netjes van boord gegaan. In de trein terug naar huis liet het me niet los: zou een cruise iets voor mij zijn? Ik kon in ieder geval genoeg voordelen bedenken.

1. De voordelen van all-inclusive

All-inclusive wordt steeds populairder, merk ik bij de gezinnen in mijn omgeving. Het is natuurlijk ook erg makkelijk om gewoon te kunnen aanschuiven in het restaurant of je kinderen een ijsje te laten halen zonder je portemonnee te hoeven trekken. Ook aan amusement is aan boord van een cruiseschip geen gebrek: dat gaat van kinderclub tot nachtclub. Met één keer boeken ben je dus van alle gemakken voorzien, hoewel er natuurlijk altijd dingen zijn waarvoor je nog wel moet betalen, zoals excursies.

Costa Fortuna restaurant

2. Reistijd is geen verloren tijd

Er zijn mensen die zweren bij roadtrips, maar ik ben geen fan van lange autoritten. Ook tijdens vluchten zit ik altijd ongeduldig af te tellen wanneer we er eindelijk zijn. Ik vind het zo zonde om maar een beetje te zitten op mijn stoel. Op een cruiseschip is dat anders, denk ik. Want terwijl je schip naar een volgende bestemming vaart, kun jij lekker eten, sporten, slapen, lezen, zonnen of waar je dan ook zin in hebt. Dat is nog eens iets anders dan ontdekken dat de navigatie zich heeft vergist terwijl de kinderen op de achterbank zitten te ruziën. Vaak wordt er ook nog ‘s nachts gevaren, zodat je ‘s morgens alweer een nieuwe bestemming kunt verkennen. Hele dagen op zee komen ook wel eens voor – ik weet niet zeker hoe ik dat zou vinden.

Costa Fortuna zonnedek

3. Maar één keer uitpakken en inpakken

Natuurlijk kun je ook op andere manieren meerdere bestemmingen verkennen tijdens je vakantie. Je gaat dan wel steeds van hotel naar hotel. Elke keer weer inpakken dus. Past alles nog? Niets laten liggen? En dan weer uitpakken om op je nieuwe stek je eigen stukje thuis te creëren. Op een cruiseschip hoeft dit maar één keer. Of het schip nu in Oslo, Stockholm of Riga ligt, je komt steeds weer ‘thuis’ in dezelfde kamer.

4. Er kan van alles… Maar het hoeft niet!

Eerlijk gezegd ben ik nogal gesteld op rust. Een omgeving met veel blingbling of een wervelende theatershow is niet het eerste wat ik zoek in een vakantie. Aan de andere kant hou ik wel van nieuwe ervaringen opdoen en keek ik gisteren met veel plezier mijn ogen uit aan boord.

Toch zie ik de voordelen van een cruise vooral in het comfort van een hotel dat je brengt waar je wilt zijn. Laat mij verder maar in alle rust genieten van de plaatselijke natuur en cultuur. Als je alle glitter & glamour aan boord van dit cruiseschip ziet, lijkt dat daar niet echt op aan te sluiten. Maar ik hoef natuurlijk niet mee te doen met de salsales, of elke avond naar het theater te gaan. Ik kan ook een boek gaan lezen in mijn hut of in de bibliotheek. Of gaan sporten en daarna lekker naar de sauna.

Bovendien zijn niet alle cruiseschepen hetzelfde. Er zijn ook schepen met een andere insteek, zoals de Hurtigruten, waarmee ik in februari richting de Noordkaap ging. Dichter bij de natuur dan op het dek van dat schip, op de beukende golven en onder het noorderlicht, had ik me zelden gevoeld.

Costa Fortuna atrium

5. Veel bestemmingen, alle leeftijden

Tijdens de presentatie kregen we nog wel een waarschuwing: 80% van de mensen die voor het eerst een cruise maken, gaat binnen twee jaar nog een keer. Cruisen is dus verslavend – en daar kan ik me iets bij voorstellen. Er zijn zo veel bestemmingen die je met een cruise kunt aandoen, dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Zeker als je in één reis een verblijf aan land en een cruise combineert.

Het beeld dat cruisen alleen iets is voor als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, heb ik dan ook al lang aan de kant geschoven. Met al die voorzieningen onder één dak, het gemak van all-inclusive en reizen zonder dat je het merkt lijkt het me juist ideaal voor gezinnen met kinderen. Ik kan niet bepalen of dat ook geldt voor het prijskaartje dat eraan hangt. Dat hang helemaal van je eigen situatie af, en waarmee je de prijs van een cruise vergelijkt. Maar ik weet wel dat er rederijen zijn die flinke kinderkortingen geven of kinderen zelfs gratis laten meereizen.

Heb jij ervaringen met cruises? Dan kun je me misschien verder op weg helpen bij het vormen van een mening. Wil je je ervaring hieronder met mij delen?

16 thoughts on “5 redenen waarom cruiseschepen ideale hotels zijn

 1. heesakkers says:

  Al 5 maal wezen cruise maar laatst een cruise gemaakt van 12 dagen maar 12 geen koffers gehad fouttje klm nergens mijn maat te verkrijgen het schip heeft onze kleding regelmatig gewassen alle lof 26 sept onze volgende cruise maar van al amsterdam maar we hebben het overleefd wij zijn 77 jaar

 2. Hans says:

  In Arctisch dagboek van Jelle Brandt Corstius geeft hij zijn mening over cruiseschepen en die is niet positief.

  • Klopt, het lijkt me ook niet makkelijk om als bekende Nederlander zo gestalkt te worden. Geweldig boek! Maar geen gemiddelde cruise-ervaring, denk ik.

   • Hans says:

    Hij heeft wel gelijk dat je in een soort keurslijf zit. De hele reis is gepland en je hebt maar even de tijd om van boord af te gaan. Je kunt dus niet gaan en staan waar je wilt.

    • Deels wel ja. Aan de andere kant is er vaak ook zoveel keuze aan wat je wilt doen aan boord of aan wal, dat je de reis volgens mij wel grotendeels aan je eigen voorkeuren kunt aanpassen. Dat begint al bij de keuze van de rederij. En als je dan in één reis de hele Noorse kust langs kunt varen, of Kopenhagen, Stockholm, Visby en Helsinki kunt zien zonder urenlang in een auto of vliegtuig zitten… Dat lijkt me wel erg handig! Ach, er is maar één manier om erachter te komen: proberen. Dat ene nachtje Hurtigruten vond ik iig een prachtige ervaring.

     • Hans says:

      Klopt. Wie weet komt het er ooit eens van om te proberen :-).

 3. Mariel says:

  Nog geen ervaring mee, maar wil het wel een keertje proberen. Denk dat de kids het fantastisch vinden. Wat ik wel jammer vind is dat je maar zo kort in een haven ligt. Echt tijd om een land of stad te bekijken is er niet echt. Maar je moet alles een keer geprobeerd hebben.

  • Dat denk ik dus ook, dat de kinderen het super zouden vinden. Er zijn trouwens ook rederijen die extra lang in een aanlegplaats blijven.

  • Willem says:

   Tijd om een land te bekijken is er niet, maar je hebt wel ruim de tijd voor de stad of de omgeving. De omgeving kun je bekijken door met een excursie mee te gaan (heel erg duur) en de stad kun je makkelijk op eigen houtje doen. Als het schip een stuk buiten de stad ligt, is er een shuttlebus naar het centrum. Soms is die gratis, soms moet je er voor betalen.
   Met kinderen kun je het beste of met Costa of met MSC gaan. Costa vertrekt vanuit Amsterdam, MSC vanuit IJmuiden.

 4. Vooral het een keer in en uitpakken en het reizen in de nacht zijn dingen die me wel aanspreken aan een cruise. Maar niet zo’n massale dan want ergens in een mooie stad aankomen met duizenden anderen lijkt me dan weer niets. Ik denk dat het wel iets is dat we een keer uit willen proberen.

  • Zou zo’n groep zich niet snel verspreiden over de verschillende excursies en bezienswaardigheden? Het lijkt me wel erg comfortabel inderdaad.

   • Daphne says:

    Ik cruise regelmatig. Als je met meerdere schepen aanmeert in dezelfde haven dan is het op die plek inderdaad druk.

    Je hoeft natuurlijk niet achter de meute aan te lopen. Met wat voorbereiding en eigen initiatief heb ik nog altijd veel mooie plekjes gevonden waar wij de enige (cruise)toerist waren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.