Hoe komt een vrouw uit Montenegro in Volendam terecht? En wat zijn de mooiste plekjes van Montenegro? Naar aanleiding van dit interview over Montenegro ontmoette ik Sevda Celebic. Hieronder vertelt ze over haar bijzondere band met Nederland en deelt ze haar beste tips voor een bezoek aan Montenegro.
Vrouw met een missie
Sevda begint haar verhaal in 2001, toen het toerisme in Montenegro nog in de kinderschoenen stond. Sevda zag volop mogelijkheden in Montenegro, maar begon haar carrière in het toerisme in Nederland. In klederdracht en op klompen leidde ze Duitse en Engelse toeristen rond op een Volendamse kaasboerderij. Het jaar daarna werkte ze op een van de grootste kaasboerderijen van Nederland, en op toplocaties zoals de Zaanse schans en Amsterdam.
Een Nederlander met liefde voor Montenegro
In 2005 trouwde Sevda in Delft met Erik, een Nederlander die ze in Podgorica in Montenegro had ontmoet toen hij daar werkte als adviseur voor VNG-I. Erik was al voordat hij Sevda ontmoette helemaal gevallen voor Montenegro en had er dus wel oren naar toen Sevda voorstelde om op een stuk land van haar vader een huisje te bouwen.
Een droom van een vakantiehuis
Uiteindelijk werd het een droom van een vakantiehuis met wel drie verdiepingen. Toen het af was, hielden Erik en Sevda in 2006 een traditionele Montenegrijnse bruiloft, die drie dagen duurde. De vele gasten, onder wie veel internationale vrienden en collega’s, waren allemaal onder de indruk van Sevda’s geboorteplaats Crhalj bij Bijelo Polje in Noord-Montenegro.
Eigen reisorganisatie
Het idee om iets met plattelandstoerisme in Montenegro te gaan doen was geboren. Sevda richtte datzelfde jaar de reisorganisatie BovenCA op. Daarmee laat ze mensen het authentieke Montenegro ervaren – niet alleen de kust, maar zeker ook de berggebieden in Noord-Montenegro. Want daarover is nog veel te weinig bekend, vindt Sevda.
De 10 mooiste plekjes in Montenegro
Om daar iets aan te veranderen, heeft ze me 10 tips gegeven over de mooiste plekjes in Montenegro. Ik deel ze graag met jullie en hoop ze snel met eigen ogen te kunnen gaan bekijken.
- Ga je kamperen in Montenegro? Bekijk dan de gids Rustiek kamperen in Midden- en Zuidoost-Europa
- Hier vind je vakantiewoningen in Montenegro
- Hier kun je makkelijk excursies in Montenegro boeken
- Er bestaat ook een mooie Nederlandstalige reisgids Montenegro
1. Plav, Noord-Montenegro
Vlak bij de grens met Kosovo en Albanië ligt het stadje Plav. Daaromheen liggen de vallei van het Plav-meer (Plavsko Jezero) en het ongerepte berggebied van nationaal park Prokletije. Hier kun je onder andere een wandeling over de toppen van de Balkan maken, door Montenegro, Kosovo en Albanië. Overnachten (en authentiek Montenegrijns eten) kan bij Eco Village Aqua, maar je kunt hier ook prima wildkamperen.
2. Vusanje, Noord-Montenegro
Het bergdorpje Vusanje (dat volgens bezoekers een van de mooiste dorpjes van Europa is) ligt vlak bij Plav. Het is het beginpunt van veel wandelingen, onder andere naar een avontuurlijke grensovergang met Albanië. Mooie plekjes zijn Oko Skakavice (het Blauwe Oog: een opvallend blauwe bron en de oorsprong van de rivier de Skakavice) en de 30 meter hoge Grlja-waterval. Het riviertje de Skakavica komt hier hier even boven de grond, valt dan bij de waterval naar beneden gaat dan meteen ondergronds. Uiteindelijk komt hij weer boven de grond bij de bron van Ali Pasha (Ali Pašini Izvori). Dit bronnengebied is een populair uitstapje voor de inwoners van Montegenro, maar nog vrij onbekend bij buitenlandse toeristen.
3. Grotten van Djalovica, Bijelo Polje
Dit enorme grottencomplex bij Bijelo Polje is nog maar deels in kaart gebracht en er worden steeds meer delen opengesteld voor toeristen. Het is een van de grootste grotten op de Balkan.
4. Etno selo Vuković, Tomaševo, Vraneska Dolina
Op deze rustgevende plek leer je het authentieke Montenegro kennen, inclusief de kenmerkende gastvrijheid en plaatselijke specialiteiten. Sinds mei 2016 heeft het dorp ook een camping.
5. Monument voor Ahmet en Pava in de Vraneška-vallei
Dit 300 jaar oude monument werd in 1997 ontdekt en is een eerbetoon aan de ‘verboden’ liefde van moslim Ahmet en de orthodoxe Pava. Beide behielden ze hun eigen geloof en respecteerden elkaar daarin.
Etno selo Vuković (zie punt 4) is een mooi beginpunt voor een wandeling naar het monument . Daarna kun je doorlopen naar het dorpje Kovren om bij Pero’s de plaatselijke specialiteiten – en dan met name de kaas – te proeven. Op de terugweg kom je door het dorpje Bliškovo en een prachtig natuurgebied.
6. Snowboarden, skiën en wandelen op de Hajla
Berghut Hajla op 1980 meter hoogte is een prima uitvalsbasis om te gaan skiën, wandelen in deze onontgonnen wildernis. De top van de Hajla is wel 2403 meter hoog en in de winter met een klim van bijna vier uur bereikbaar. Eenmaal boven heb je een indrukwekkend uitzicht en over de hellingen aan de zuidkant kun je al freeridend afdalen naar de Rugova-vallei. Het hoogteverschil bedraagt bijna 1500 meter en meestal ligt er sneeuw in overvloed. Maar ook in de zomer is de Hajla mooi: dan vind je hier allerlei waterbronnen, meertjes, bessen, paddenstoelen, dieren en geneeskrachtige kruiden.
7. Raften op de Tara en de Lim
De rivier de Lim ontspringt in het meer Plavsko jezero bij Plav (zie punt 1). Tijdens een rafttocht over de Lim kom je door een prachtig natuurgebied vol bergkloven en watervallen. Nog een mooie plek om te raften is de rivier de Tara, die door de diepste bergkloof van Europa (en de op één na diepste ter wereld) stroomt. Behalve raften biedt de Tara nog veel meer outdoor-mogelijkheden.
8. Eten op boerderij ‘Šahman’ in Sipanje bij Bijelo Polje
Hier vind je de lekkerste honing en traditionele gerechten met bijvoorbeeld de plaatselijke kazen (vooral geitenkaas) en andere zuivelproducten zoals kajmak en jardum. De specialiteit, in melk bereide jonge geit, zal je altijd bijblijven.
9. Leren paragliden bij in Crhalj
Ook in het dorpje Crhalj op 1060 meter hoogte kun je traditionele Montenegrijnse gerechten proeven met fruit en groenten die zo uit de tuin van je gastheer of -vrouw komen. Maar je kunt er ook leren paragliden van ervaren instructeurs.
10. Vliegvissen in de rivier de Bistrica
Bij de beschermde rivier de Bistrica (‘helder water’) kun je uitstekend vissen en daarna je vangst boven een kampvuurtje omtoveren tot een lekker maaltje.
En de kust van Montenegro dan?
Oeps, nou zijn we al bij 10 en we hebben het nog niet over de kust van Montenegro gehad. Die is ook erg de moeite waard en dankzij de kleine afstanden in Montenegro goed te combineren met een verblijf in de bergen. Drie bonustips aan de kust van Montenegro dus:
Bonustip 1: Vila Nikcevic, Ljuta
Een fijne plek om uit te rusten van lange bergwandelingen – kijk maar.
Bonustip 2: Budva
De goed bewaard gebleven ommuurde stad Budva is een soort Dubrovnik in het klein.
Bonustip 3: Ada Bojana, Ulcinj
Net ten zuiden van Ulcinj heb je op het langste zandstrand van de Adriatische kust alle ruimte bij Ada Bojana. Daarnaast ligt hier vogelgebied Ulcinj Solana.
Zelf ben ik nog nooit in Montenegro geweest, maar luisterend naar Sevda krijg ik daar wel steeds meer zin in. Wandelen in de bergen, langs meren en in grotten, varen, lekker eten en afsluiten met yoga aan het strand – kan het beter? Montenegro blijft dan ook op mijn lijstje met droombestemmingen staan!