Hoe noordelijker je komt in Scandinavië, hoe mooier het wordt – vind ik tenminste. Je zou kunnen zeggen dat je hoog in Noorwegen, Zweden en Finland het echte Scandinavië aantreft: inclusief oranje bergframbozen, rendieren, eindeloze zomerdagen en natuurlijk het noorderlicht. Maar wat is nou de beste reistijd voor Noord-Scandinavië? Als ik naar mijn eigen ervaringen kijk, is er veel te zeggen voor het voorjaar en het najaar (waaronder je in deze regio half augustus tot eind september kunt verstaan). Waarom precies? Hieronder heb ik een paar redenen op een rij gezet om juist in de lente of de herfst naar Noord-Scandinavië te gaan.
Lentegroen of herfstkleuren
Ik weet nog goed wat me als eerste opviel toen ik in het voorjaar naar Noord-Finland vloog. Vanuit de lucht was goed te zien dat hier en daar nog een stukje sneeuw lag, of een dun laagje ijs op de meren. Maar koud was het zeker niet: diezelfde middag maakte ik een heerlijke wandeling door een prachtig nationaal park. De lente zat duidelijk in de lucht. Het was lekker weer om te wandelen en op veel plekken zag ik al fris lentegroen in de bomen en struiken. Juist door dat balanceren op de grens tussen winter en zomer maakte Noord-Finland op mij meteen een onvergetelijke indruk.
Volle rivieren en watervallen
Later maakte ik in het voorjaar een roadtrip door Noord-Noorwegen. Ik vloog naar Tromsø en reed vervolgens onder andere naar Senja en de Lofoten. Ook daar lag op sommige plekken nog sneeuw. Maar er was ook al zoveel sneeuw gesmolten, dat de watervallen nog enthousiaster bulderden dan ik me herinnerde van mijn zomervakantie in Noorwegen. Indrukwekkend!
Ruska: beleef de herfstkleuren van het Noorden
De herfst in Noord-Scandinavië heeft weer andere voordelen voor je in petto. Wanneer de temperaturen zakken, krijgen de bomen en planten in Lapland de mooiste herfstkleuren – ruska noemen ze dat. Wat ook meehelpt aan al die kleuren, zijn de vele bessen en paddenstoelen die in de nazomer en aan het begin van de herfst overal te vinden zijn. De mensen die in deze noordelijke streken wonen, weten heel goed welke bessen en paddenstoelen je kunt gebruiken om er de lekkerste (streek)gerechten mee klaar te maken. Extra leuk dus om in dit seizoen een wandeling te maken met een gids die daarover kan vertellen. Helemaal perfect wordt het als je daarna ook nog ergens gaat eten waar ze die ingrediënten uit het bos omtoveren tot een lunch of diner.
Het voordeel van lagere temperaturen
Ook heb je bij de iets lagere temperaturen in het voor- en najaar nog meer plezier van de vele kampvuurplaatsen die je tegenkomt als je gaat wandelen in het lentegroen of de herfstkleuren in Noord-Scandinavië. Het is dan een extra fijn gevoel om tijdens een wandeling te pauzeren bij een vuurtje met daarop een koffiepot en eromheen wat kaneelbroodjes. Of gril je misschien liever een worstje?
Noorderlicht of midzomernacht
Over kleuren gesproken: wist je dat je al vroeg in het najaar kans maakt om het noorderlicht te zien? Vorig jaar kwamen wij half augustus terug van onze zomervakantie in Noord-Finland. Een week of twee later zag ik op social media al mensen die op onze vakantiebestemming het noorderlicht hadden kunnen spotten. Eerlijk gezegd had ik wel een beetje spijt dat we niet iets later waren gegaan…
Daar staat tegenover dat de avonden tijdens onze vakantie wel lekker lang waren. Die lange dagen kun je al in het voorjaar ervaren. Vanaf juni blijft het boven de poolcirkel zelfs de hele nacht licht. De zon blijft dan aan de horizon te zien of bevindt zich daar net onder, zodat het licht ervan nog steeds zichtbaar is. Handig bij avondactiviteiten zoals beren spotten!
Doordat het zo lang licht is, krijg je sowieso meer energie en ga je makkelijker ook in de avond nog dingen doen. Zo haal je meer uit elke vakantiedag. Ik ging op een avond bijvoorbeeld wandelen en kanovaren, daarna pas eten en rond middernacht nog lekker in de buiten-hottub, uitkijkend op de middernachtzon. Het leken wel twee complete dagen in plaats van één.
Volop activiteiten mogelijk
Het komt dan ook goed uit dat je in het voor- en najaar prima allerlei activiteiten kunt ondernemen. Wandelen bijvoorbeeld, maar ook raften of kanovaren, in een buggy rijden over de sneeuwscooterpaden of fietsen op een fatbike. Of ga op vogelsafari – de gidsen weten precies waar je zeearenden kunt spotten. Als ze vanuit de boot een stuk voer omhoog gooien en zo’n majestueuze vogel laag komt overvliegen om het met zijn klauwen te grijpen – wauw!
Bij de reizen die ik zelf naar Noord-Scandinavië maakte – alleen en met mijn gezin – zaten steeds enkele excursies inbegrepen. Deels boekte ik er zelf nog wat bij. Want tijdens zo’n excursie doe je toch dingen die je op eigen houtje minder snel doet. Ook het contact met de gidsen, die alles kunnen vertellen over de omgeving, vind ik persoonlijk echt een plus. Handig dus dat bij deze reizen van Buro Scanbrit naar Noord-Scandinavië in ieder geval altijd al één excursie is inbegrepen.
De Sami en hun rendieren
Ook voor een kennismaking met de Sami is het voor- of najaar een mooie tijd. De lente is een feestelijk seizoen voor rendierhouders: dan worden namelijk de rendierkalfjes geboren. Na de geboorte laten de vrouwtjesrendieren hun gewei vallen – de mannetjes hebben dat al in de winter gedaan. Als je in het voorjaar gaat wandelen, kun je dus best een (deel van een) gewei vinden. Volgens de rendierhouder die ik sprak in het Finse Salla mag je zo’n gevonden gewei gewoon houden en mee naar huis nemen – maar ik zou wel even nakijken of dat van de douane ook mag.
In het najaar zijn de rendierkalfjes al flink gegroeid. De volwassen mannetjes schuren in deze tijd van het jaar de huid van hun gewei, zodat de scherpe punten bloot komen te liggen. Dat doen ze omdat het najaar de tijd is waarin ze vechten om de vrouwtjes in de kudde.
Ik ben al meerdere keren tijdens een excursie bij de Sami op bezoek geweest om ze te horen vertellen over hun leven en dat van de rendieren. Tijdens een volgende reis naar Noord-Scandinavië zou ik dat zeker weer willen doen. Elke keer hoor ik weer nieuwe dingen over hun kleding, het joiken en het ritme van de seizoenen en de rendieren waarop hun hele leven is ingesteld. Fascinerend!
Rust en ruimte in kwadraat
Veel mensen komen naar Scandinavië voor de rust en de ruimte. In het Hoge Noorden vind je nog plekken waar je kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Files en zoeken naar een parkeerplek? Daarvoor hoef je niet bang te zijn. In het voorjaar en najaar geldt dat zelfs nog sterker dan in het hoogseizoen. Rust en ruimte in het kwadraat dus. Ook dat is een voordeel van een vakantie in Noord-Scandinavië in het voor- of najaar.
Ook naar Noord-Scandinavië in de lente of herfst?
Zie jij het ook wel zitten om in het voorjaar of het najaar naar Noord-Scandinavië te gaan en het ‘echte’ Scandinavië boven de poolcirkel te leren kennen? Kijk dan eens naar deze rondreizen door Noord-Scandinavië van Buro Scanbrit. Je kunt met eigen auto reizen (in combinatie met de ferry) of kiezen voor een fly & drive. De reisduur varieert van 10 tot 30 dagen en overnachten kan in kampeerhutten, vakantiewoningen of hotels.
Mij trekt de reis Åse erg aan. Met een bezoek aan de Noordkaap, de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten en de Noorse nationale parken Dovrefjell en Gudbrandsdal is deze reis echt heel compleet. Er zijn veel excursies bij te boeken (naast het bezoek aan de Noordkaap dat al is inbegrepen) en de accommodaties lijken me ook erg fijn. Welke reis is jouw favoriet?
Ik schreef deze blogpost naar aanleiding van mijn eigen ervaringen en in samenwerking met Buro Scanbrit, een reisorganisatie die al meer dan 50 jaar gespecialiseerd is in rondreizen door Scandinavië. De reisspecialisten kennen alle mooie plekjes dus op hun duimpje en helpen je graag bij het maken van een rondreis op maat. Daarnaast compenseert Buro Scanbrit alle CO2 van je rondreis en dat is een fijn idee. Meer over hoe ik samenwerk met bestemmingen lees je in mijn disclaimer.