Wat is de beste route naar Zweden en Noorwegen?

Geschreven door Sandra van BijsterveldIk zie hem regelmatig voorbijkomen op verschillende websites en Facebook-pagina’s voor Scandinaviëfans: de vraag “Wat is de beste route naar Zweden en Noorwegen?” Ik denk niet dat hier een eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en ervaringen. Zo gingen wij altijd met de boot van Puttgarden naar Rødby, tot we een keer vast kwamen te staan bij Puttgarden vanwege harde wind. Dat was geen prettige ervaring en sindsdien kiezen wij als het weer wat onrustig is liever voor de bruggen. Eén beste route naar Zweden en Noorwegen kan ik dus niet geven – maar ik kan wel wat mogelijkheden voor je op een rijtje zetten.

Let op: Stena Line heeft speciale aanbiedingen voor als je met de caravan of camper naar Scandinavië reist.

Ook is het goed om even na te lezen waaraan je moet denken als je je huisdier meeneemt tijdens de overtocht

Beste route naar Zweden

Als je wilt, kun je naar Zweden rijden zonder de boot te nemen. Je rijdt dan vanuit Nederland naar het noorden van Duitsland en dan Denemarken in. Vanuit Jutland neem je de bruggen naar Funen en Seeland en bij Kopenhagen steek je over naar Malmö in Zuid-Zweden (eerst een stukje tunnel, dan een brug). De brug naar Funen is gratis, de bruggen naar Seeland en Malmö zijn tolbruggen.

Plan je vakantie in Zweden op StralendZweden.nl

brug naar zwedenHet voordeel van deze route is dat je nooit hoeft te wachten op een boot en dat je niet bang hoeft te zijn dat je (als je met een caravan reist) vanwege harde wind vast komt te staan bij Puttgarden, zoals ons een keer is overkomen.

Met de veerboot naar Zweden

Het voordeel van een overtocht met een veerboot is dat je minder kilometers hoeft te rijden en dat je meteen een mooie pauze hebt in je rit naar Zweden. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals (klik door om prijzen en beschikbaarheid te bekijken):

Lees ook wat wij ALTIJD meenemen als we gaan kamperen in Scandinavië

boot naar zweden rodby puttgarden

Beste route naar Noorwegen

Als je wilt (en de tijd hebt), kun je helemaal naar Noorwegen rijden: je rijdt dan via Duitsland Denemarken in, neemt de bruggen naar Zweden en rijdt dan langs de westkust van Zweden via Göteborg richting Oslo. Dit hebben wij vorig jaar gedaan, om vervolgens een rondje Oslo-Sognefjord-Bergen-Stavanger-Kristiansand te maken.

Op de terugweg namen wij de boot van Kristiansand naar Hirtshals. En er zijn nog meer manieren om met de boot naar Noorwegen te reizen. Je kunt je overtocht van tevoren online boeken. Let op: de prijzen kunnen flink verschillen afhankelijk van de dag van de week waarop je reist. Voor overtochten naar Noorwegen kun je terecht bij:

Plan je vakantie in Noorwegen op StralendNoorwegen.nl

Om te bewaren op Pinterest: Beste route naar Zweden en Noorwegen

2 thoughts on “Wat is de beste route naar Zweden en Noorwegen?

 1. Agneta says:

  Beste Sandra,

  Allereerst dank voor alle tijd en moeite die je hebt gestoken, in deze prachtige website. Echt, zeer de moeite waard.

  Ik wilde als aanvulling nog de TT-lines geven met de overtocht vanuit Duitsland-Travemunde naarZweden-Trelleborg.

  Fijne dag en groet,

  Agneta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.