Wat is de beste route naar Zweden en Noorwegen – onze ervaringen

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ik zie hem regelmatig voorbijkomen op verschillende websites en Facebook-pagina’s voor Scandinaviëfans: de vraag “Wat is de beste route naar Zweden en Noorwegen?” Ik denk niet dat hier een eenduidig antwoord op te geven is. Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en ervaringen. Eén beste route naar Zweden en Noorwegen kan ik dus niet geven – maar ik kan wel wat mogelijkheden voor je op een rijtje zetten. Plus onze eigen ervaringen met de bruggen, de veerboot van Kiel naar Göteborg en de ferry van Puttgarden naar Rodby.

Let op: Stena Line heeft regelmatig speciale aanbiedingen, bijvoorbeeld voor als je met de caravan of camper naar Scandinavië reist. Bijtijds boeken is meestal voordeliger.

Als je je liever niet wilt vastleggen en liever op de bonnefooi door Scandinavië wilt reizen, kun je bij Stenaline gebruikmaken van Flexi. Je betaalt dan geen wijzigingskosten en tot 24 uur voor vertrek geen annuleringskosten. Hier vind je de precieze voorwaarden van Flexi.

Ook is het goed om even na te lezen waaraan je moet denken als je je huisdier meeneemt tijdens de overtocht. (Dit is de link naar de informatie bij Stenaline – onder aan deze blogpost vind je links naar informatie over huisdieren meenemen bij andere maatschappijen.)

Tot zo ver wat algemene tips voor het boeken van de boot naar Zweden of Noorwegen. En dan nu de mogelijke routes naar Zweden en Noorwegen!

Beste route naar Zweden

Als je wilt, kun je naar Zweden rijden zonder de boot te nemen. Je rijdt dan vanuit Nederland naar het noorden van Duitsland en dan Denemarken in. Vanuit Jutland neem je de bruggen naar Funen en Seeland en bij Kopenhagen steek je over naar Malmö in Zuid-Zweden (eerst een stukje tunnel, dan een brug). De brug naar Funen is gratis, de bruggen naar Seeland en Malmö zijn tolbruggen.

brug naar zweden

Het voordeel van deze route is dat je nooit hoeft te wachten op een boot en dat je niet bang hoeft te zijn dat je (als je met een caravan reist) vanwege harde wind vast komt te staan bij Puttgarden, zoals ons een keer is overkomen.

Met de veerboot naar Zweden

Het voordeel van een overtocht met een veerboot is dat je minder kilometers hoeft te rijden en dat je meteen een mooie pauze hebt in je rit naar Zweden. Je kunt op de ferry rustig koffie drinken, lunchen of even je ogen dichtdoen.

Er zijn best veel verschillende overtochten naar Zweden mogelijk, zoals (klik door om prijzen en beschikbaarheid te bekijken):

boot naar zweden rodby puttgarden

Beste route naar Noorwegen

Als je wilt (en de tijd hebt), kun je helemaal naar Noorwegen rijden: je rijdt dan via Duitsland Denemarken in, neemt de bruggen naar Zweden en rijdt dan langs de westkust van Zweden via Göteborg richting Oslo. Dit hebben wij vorig jaar gedaan, om vervolgens een rondje Oslo-Sognefjord-Bergen-Stavanger-Kristiansand te maken.

Met de boot naar Noorwegen

Op de terugweg namen wij de boot van Kristiansand naar Hirtshals. Die verbinding kun je natuurlijk ook op de heenweg gebruiken. En er zijn nog meer manieren om met de boot naar Noorwegen te reizen.

Je kunt je overtocht van tevoren online boeken. Let op: de prijzen kunnen flink verschillen afhankelijk van de dag van de week waarop je reist.

Voor overtochten naar Noorwegen kun je terecht bij:

Hond mee op overtocht naar Zweden of Noorwegen

Als je je hond wilt meenemen op vakantie naar Zweden of Noorwegen, vraagje je misschien af of de hond mee mag aan boord, of honden in de auto moeten blijven, of er een dek is waar honden toegestaan zijn en misschien wel speciale hutten voor mensen die reizen met honden. Omdat hier niet zo 1-2-3 een antwoord op te geven is (het verschilt per maatschappij , overtocht of schip), heb ik hier de links bij elkaar gezet naar wat de maatschappijen zelf zeggen over het maken van een overtocht met hond:

Koelkast tijdens overtocht

Een andere vraag die ik regelmatig hoor, is hoe dat tijdens een overtocht moet met de koelkast in je caravan of camper. Het is namelijk niet toegestaan om gas te gebruiken tijdens de overtocht. Sommige schepen voor lange overtochten hebben enkele elektriciteitsaansluitingen beschikbaar. Hier zou je dus naar kunnen informeren. Maar je komt ook al een heel eind als je koelelementen (of bevroren flesjes water) in de koelkast legt en de deur dicht houdt. Dan blijft het echt wel lang koel in de koelkast tijdens de overtocht.

Om te bewaren op Pinterest: 

Beste route naar Zweden en Noorwegen

2 thoughts on “Wat is de beste route naar Zweden en Noorwegen – onze ervaringen

 1. Agneta says:

  Beste Sandra,

  Allereerst dank voor alle tijd en moeite die je hebt gestoken, in deze prachtige website. Echt, zeer de moeite waard.

  Ik wilde als aanvulling nog de TT-lines geven met de overtocht vanuit Duitsland-Travemunde naarZweden-Trelleborg.

  Fijne dag en groet,

  Agneta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.