Rondreis Bulgarije: sla deze bezienswaardigheden niet over

“Welke bezienswaardigheden mag je niet overslaan als je een rondreis Bulgarije gaat maken?” werd mij laatst gevraagd. Ik moest er even goed over nadenken. Het is namelijk alweer bijna 25 jaar geleden dat ik voor mijn studie een maand in Bulgarije verbleef. Door de week kreeg ik les in de Bulgaarse taal en cultuur, en in de weekenden maakten we uitstapjes naar de mooiste plekjes in Bulgarije. Daarna ging ik nog twee keer terug, maar inmiddels ben ik alweer lange tijd niet in Bulgarije geweest. Ik zal het dus met mijn herinneringen moeten doen. En dus dook ik maar eens wat oude fotoalbums in.

Veliko Tarnovo

Ik verbleef in 1995 in Veliko Tarnovo, in een studentenhuis waar bijna elk raam een barst of een gat had. Dat was best even schrikken. Maar de voormalige hoofdstad van Bulgarije was mooi. Ik zou Veliko Tarnovo dan ook zeker niet overslaan als je een rondreis Bulgarije gaat maken. Extra leuk: vanaf het balkonnetje van mijn kamer kon ik zelfs de lichtshow zien die een paar avonden per week op de burchtheuvel Tsarevets werd geprojecteerd.

Veliko Tarnovo Bulgarije
De burcht Tsarevets in Veliko Tarnovo

Door de week hadden we zoals gezegd elke dag lessen Bulgaars. Ook kregen we voorstellingen en lessen met Bulgaarse zang en dans. Na de lessen stonden er kleine excursies in de buurt van Veliko Tarnovo op het programma, zoals:

 • Het dorpje Arbanassi
 • Petropavlovski Manastir
 • Preobrazjenski Manastir
 • Kilifarevski Manastir
Preobrazjenski Manastir Bulgarije
Preobrazjenski Manastir
Kilifarevski Manastir Bulgarije
Kilifarevski Manastir

In het weekend gingen we verder weg, bijvoorbeeld naar:

Openluchtmuseum Etara Bulgarije
Openluchtmuseum Etara
Kprovsjtitsa Bulgarije
Folklorefestival in Koprivsjtitsa

De Bulgaarse kust

De zomercursus werd afgesloten met een paar dagen in Zonnestrand (Slanchev Brjag of Sunny Beach). Dit is een resort vol hotels, restaurants en clubs waar ik nu niet zo gauw zou willen verblijven. Wel zijn er genoeg mooie plekjes in de buurt die (naast de stranden) de moeite waard zijn. Als je bijvoorbeeld in de buurt van Burgas verblijft, kun je uitstapjes maken naar:

 • Nessebar
 • Sozopol
 • Pomorie
Nessebar Bulgarije
Ik in Nessebar

Plovdiv

Na dit studieverblijf ging ik nog een keer terug naar Bulgarije. Ik verbleef toen een week in Plovdiv en was helemaal weg van die stad. Je vindt er onder andere prachtige huizen en een Romeins amfitheater. Ook maakte ik een uitstapje naar het Batsjkovo-klooster.

Plovdiv Bulgarije
19e-eeuws huis in Plovdiv
Batsjkovo-klooster Bulgarije
Batsjkovo-klooster

Sofia en het klooster van Rila

Er valt natuurlijk nog veel meer moois te ontdekken in Bulgarije. Zo vind ik het nog steeds jammer dat ik niets van de hoofdstad Sofia heb gezien en dat ik ook niet het nabijgelegen klooster van Rila heb bezocht. Als ik nu een rondreis Bulgarije zou plannen, zou ik dat zeker willen doen.

Als ik zo die oude foto’s terugkijk, krijg ik er al helemaal zin in! Jij ook?

(Wist je dat je ook op wintersport kunt in Bulgarije?)

Om te bewaren op Pinterest: 

12 reacties

 1. Mooi verslag van 20 jaar geleden, Sandra. Bulgarije is anno 2016 heel erg maar tegelijkertijd ook niet veranderd. Aan de kust is het hier en daar (Sozopol) net Spanje geworden, maar verder naar het binnenland toe waar wij waren in Strandja Park heerst nog die oude Oostblok stilte. Stoloivo, Zvezdets..

  En dan hebben we nog maar 1% van het land gezien.

  Wij waren er begin augustus, begin september en wat we alleen al nooit meer zullen vergeten was de ooievaarstrek naar het zuiden alsook de trek van de bijeneters de hele dag door hoog boven ons. Nooit zo bekend met het oosten van Europa smaakt het naar absoluut meer als tegenhanger van het koele noorden!

 2. Mijn eerste rondreis naar Bulgarije was in 1999 voor de zonsverduistering. Deze zag ik net ten noorden van Varna.

  Ik ben inmiddels terug geweest naar Sofia, maar niet naar andere plekken. Ik ben heel benieuwd hoe het land zich inmiddels ontwikkeld heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.