Boek over een Sami-jongen, zintuigen en zelfvertrouwen: Prins Borealis

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Laatst stuitte ik op Facebook op een boek dat meteen mijn aandacht trok. Het verhaal ging namelijk over de Sami-jongen Bor en was aangevuld met sfeervolle tekeningen in warme kleuren die me meteen aanspraken. Inmiddels heb ik het boek gelezen en ik vertel je graag wat ik van Prins Borealis vond – zonder te veel van de verhaallijn te verklappen natuurlijk!

Zintuigen centraal

Aan het begin van het verhaal maken we kennis met de Sami-jongen Bor, die een beetje met zichzelf lijkt te worstelen. Hij vertelt liever niet aan zijn vriendjes dat hij bij de Sami hoort, omdat hij bang is voor vooroordelen. Ook met het klimaat in het Hoge Noorden heeft hij niet altijd vrede: hij vindt de winters wel heel erg donker.

Gelukkig is daar zijn opa om hem een beetje te sturen. Bor zit graag met zijn opa bij het kampvuur in zijn lavvu. Op een dag krijgt hij een bijzonder cadeau van hem, waarbij ook een opdracht hoort. In de loop van het verhaal blijkt dat dit cadeau Bor helpt om zijn zintuigen open te zetten voor al het mooist dat de natuur hem in de verschillende jaargetijden voorschotelt.

Daarbij is het mooi om te zien hoeveel respect hij voor de natuur heeft. Zo vraagt hij altijd netjes of hij een bloemetje mag plukken. Ik herken hierin de manier waarop Johan-Isak tijdens mijn bezoek aan Tromsø vertelde over zijn leven met de rendieren en de bijzondere band die de Sami hebben met de natuur, die in feite hun religie vormt.

Het fijne aan het gebruiken van zijn zintuigen is dat Bor meer oog krijgt voor de mooie dingen om hem heen, die hem ook op moeilijke dagen kunnen opvrolijken. De opdracht die hij van zijn opa krijgt, is goed voor zijn zelfvertrouwen en zijn gevoel van trots op zijn Sami-afkomst. En omdat Bor deze ontwikkeling doormaakt, krijg je als lezer ook een fijn gevoel van het boek.

boek Prins Borealis

Over de schrijfster en illustrator

Het verhaal over Bor is geschreven door Sandra Konst, die werkzaam is als (therapeutisch) kinderyogadocente en kindercoach. Dit is ook wel te merken aan het boek, waarin de belevingswereld en ontwikkeling van Bor minstens net zo belangrijk zijn als de Sami-component van het verhaal. De illustraties, die wat mij betreft het boek echt afmaken, zijn van Paul van Meurs, die als onderwijsadviseur bij de Begeleidingsdienst voor Vrijescholen (BVS) docenten en ouders begeleidt en zijn kennis en expertise van het Vrijeschool-onderwijs deelt in de vorm van trainingen.

Voorlezen of zelf lezen

Prins Borealis is bedoeld om kinderen van 6-12 jaar zelf te laten lezen of aan hen voor te lezen. Vanwege de manier waarop het geschreven is, zou ik het vooral aanraden als voorleesboek. Zo kun je zelf, als dat nodig is, de zinnen hier en daar wat inkorten. Bovendien kun je zo mooi in gesprek met je kind raken over wat Bor allemaal meemaakt. Want iedereen voelt zich wel eens sip en elk kind wil het gevoel hebben dat het ertoe doet!

Prins Borealis (ISBN : 978-94-981920-60-8) verscheen in november 2018 bij Bullseye Publishing en is hier verkrijgbaar.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met de uitgever. Meer over hoe ik met samenwerkingen omga lees je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.