Boeken over Scandinavische lifestyle: hygge, lagom, sisu en een tegengeluid

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Boeken over de Scandinavische lifestyle zijn populair. Steeds weer hoor je dat Denen de gelukkigste mensen zijn, dat iedereen in Zweden gelijke kansen heeft en dat het onderwijs in Finland geweldig is (ik weet het, Finland is officieel geen Scandinavië). Logisch dat veel mensen ervan dromen om ook om op de Scandinavische manier gelukkig te worden. Met coole innovaties, veel hygge en alles lagom natuurlijk. Onderstaande boeken vertellen je er alles over. Maar er zijn ook boeken die een tegengeluid bieden. Want is de Scandinavische lifestyle wel zo’n wondermiddel?

Leef met moed, kracht en vastberadenheid – Katja Pantzar

Leef met moed, kracht en vastberadenheidNaar dit boek ben ik echt heel nieuwsgierig! Waar de Denen hygge hebben en de Zweden lagom, hebben de Finnen sisu – een soort moed en doorzettingsvermogen voor het alledaagse leven. Daarover gaat dit boek van de Finse schrijver en tv-journalist Katja Pantzar. Toen Katja, die opgroeide in Canada, terugkeerde naar Finland, had ze last van depressie, slapeloosheid, angst, pijn en overgewicht.

Door middel van moed en integriteit vond ze de weg terug naar een gezond en gelukkig leven en in dit boek legt ze uit hoe de manier waarop de Finnen leven ons allemaal op de goede weg zou kunnen helpen. Sleutelelementen bij het opbouwen van geestelijke en lichamelijke veerkracht zijn volgens Katja:

  • Spimpele, functionele lichaamsbeweging zoals lopen, fietsen en zwemmen, het liefst buiten. Katja, die in Helsinki woont, zwemt bijvoorbeeld bijna elke dag (het hele jaar door dus!) in zee.
  • Gezond eten uit de ‘Nordic Kitchen’ om je lichaam echt te voeden, genoeg energie te hebben en ook nog te genieten van lekker eten.
  • Jezelf omringen met ruimte, water, stilte en natuur.
  • En sisu dus: doorzetten, ook als het even lastig is.

Ik kan me daar enorm in vinden! Ik kijk dan ook erg uit naar Leef met moed, kracht en vastberadenheid, dat op 5 juni 2018 uitkomt. Je kunt het boek van Kosmos Uitgevers nu al reserveren.

Cool Wat wij kunnen leren van de ScandinaviersCool – wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs

Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen

Achteraf gezien was dit mijn eerste kennismaking met boeken over de Scandinavische manier van leven. Ik was er zo enthousiast over dat ik het vol plakte met post-it-briefjes bij passages die ik nog eens wilde teruglezen. Wat ik precies zo interessant vond, lees je in deze blogpost over het boek.

Je kunt ook het inkijkexemplaar op Bol.com bekijken.

Boek HyggeHygge – de Deense kunst van het leven

Meik Wiking

In 2016 was hygge – zeg maar de Deense kijk op gezelligheid – een ware hype. Er verscheen een prachtig vormgegeven boek over van de hand van Meik Wiking, met als ondertitel ‘de Deense kunst van het leven’. Het is echt een feel-good-boek en je leest er meer over in deze blogpost over het boek Hygge.

Op Bol.com kun je het inkijkexemplaar bekijken, plus en video over hygge.

boek hyggeHygge – Het geheim van de Deense lifestyle

 

Ook Marie Søderberg (een Deense actrice die in Kopenhagen woont) schreef een boek over Hygge. Zij wil ons vooral uitleggen dat hygge overal te vinden (en creëren) is, als je maar weet waar je moet kijken. Tijd maken voor hygge is oh zo belangrijk in ons huidige drukke bestaan, stelt ze.

Hier vind je een inkijkexemplaar van dit boek over hygge.

Boek Leef hyggeLeef hygge – Breng de Deense kunst van geluk in je leven

Dit boek van Jonny Jackson en Elias Larsen vind je hier. De voorkant is wel het ultieme hygge-gevoel zoals dat vaak wordt omschreven: met lekkere warme sokken bij een knapperend haardvuurtje, met een beker warme chocolademelk (?) die zelfs ook een wollen jasje heeft gekregen. Als dat niet knus is…

 

Boek hygge relaxed levenHygge – Relaxed leven Tips en citaten

Er is ook een boek Hygge  – Tips en citaten van Jonny Jackson.

Boek LykkeLykke – de Deense weg naar het geluk

Meik Wiking

En dan is er nu van dezelfde schrijver als het eerste boek over hygge het boek Lykke. De Denen komen regelmatig uit de bus als de gelukkigste Europeanen. Hoe komen ze zo gelukkig? En kunnen wij dat ook bereiken? Het boek Lykke staat vol weetjes, uitspraken en onderzoeksresultaten over geluk van het Happiness Research Institute in Kopenhagen.

Het boek Lykke kun je hier bestellen.

Lagom – het Zweedse geheim voor het goede leven

Lola A. Åkerström

Boek LagomDe opvolger van de hype rondom de Deense hygge is het Zweedse lagom: niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg. Je zou bijna zeggen dat het de Zweedse variant is van het oerhollandse ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Maar het vaakst kom je toch het begrip ‘balans’ tegen in pogingen om te omschrijven wat lagom nou precies is.

Lagom schijnt een belangrijke factor te zijn in het geluk van de Scandinaviërs. Niet voor niets zeggen de Zweden zelf: ‘lagom är bäst’. Sleutelwoorden bij een ‘lagom’ manier van leven zijn harmonie, eerlijkheid, gematigdheid en tevredenheid. En balans natuurlijk.

Klinkt goed? Je kunt het boek Lagom hier bestellen.

 Lagom – de Zweedse kunst van een leven in balans

Boek LagomNog een boek over lagom komt van Linnea Dunne. Ze is geboren in Zweden, maar woont nu in Dublin. Linnea Dunne heeft journalistiek gestudeerd en schrijft veel over de Scandinavische cultuur. In dit boek neemt ze dus het Zweedse lagom onder de loep, dat iedereen zou kunnen helpen om een gelukkiger en bewuster leven te leiden, met veel ‘quality time’.

Lagom pas je volgens dit boek trouwens niet alleen toe in je hoofd en je agenda, maar ook in bijvoorbeeld design (interieur, mode) en eten en drinken. Je kunt ermee je huis opruimen, je steentje bijdragen aan het milieu, aan je conditie werken en nog veel meer.

Dit boek over lagom kun je hier bestellen.

 

Leef Lagom – het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

Een derde boek over lagom komt van Anna Brones. Zij wil je met Leef lagom laten accepteren wat je hebt en daar optimaal van leren genieten. Volgens dit boek over de Scandinavische lifestyle kun je je leven met kleine aanpassingen een stuk fijner, bewuster en goedkoper maken,

Meteen beginnen? Klik dan hier voor het inkijkexemplaar van Leef lagom.

Tegengeluid over de Scandinavische lifestyle

Toch is er ook een tegengeluid te horen. Want heus niet iedereen is zo gelukkig in Scandinavië. Sommige mensen ergeren zich zelfs aan altijd maar dat gejubel over Noord-Europa. Als jij er ook wel eens vraagtekens bij zet, kan ik je deze boeken aanraden:

  • Licht op het Noorden – Stine in Scandinavië: in dit boek houdt de in Denemarken geboren maar in Nederland wonende filosofe Stine Jensen het perfecte plaatje van Scandinavië eens flink tegen het licht. Want wat nou als lagom je beperkt in het uiten van je talenten? Of als het gevoel van ‘iedereen is gelijk’ verstikkend voelt? Er is ook een documentairereeks met dezelfde titel op de televisie geweest.
  • The almost nearly perfect people – The Truth about the Nordic Miracle:  bij uitzondering een Engelstalig boek, dat ik ooit op het vliegveld van Helsinki kocht. Met Britse humor geschreven door een naar Denemarken geëmigreerde Brit, die soms zijn ogen uitkijkt in dit zogenaamd gelukkigste land. Behalve Denemarken neemt hij ook Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland onder de loep en ontdekt daarbij ook hoe de inwoners van die landen over elkaar denken. Erg interessant!

De coverafbeeldingen in deze blogpost zijn ter beschikking gesteld door de uitgeverijen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *