Spanning en sprookjes tijdens de BrabantNacht in de Efteling

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Eindelijk was het zover: de BrabantNacht. Op verschillende locaties in Brabant werden vorig weekend bijzondere arrangementen aangeboden, zoals in het donker op safari gaan in Safaripark Beekse Bergen of op expeditie gaan in Nationaal Park De Biesbosch. Wij gingen naar de BrabantNacht in de Efteling. Wat hadden we ernaar uitgekeken! Want de Efteling vinden wij alle vijf altijd al ontzettend leuk, maar nu mochten we na sluitingstijd de Efteling in en dat is wel heel bijzonder.

Meer fijne plekjes vind je op StralendNederland.info

Baron 1898

Spannend was het trouwens ook. Want tijdens de BrabantNacht mochten we een ritje maken in Baron 1898. In de weken voorafgaand aan onze BrabantNacht in de Efteling was de grote vraag: durven we dat? Durven we in een achtbaan die je eerst bovenaan laat bungelen, en je dan bijna loodrecht naar beneden laat storten?

Toen we ons zaterdagavond meldden voor de BrabantNacht in de Efteling, waren we er nog steeds niet uit. We kregen een armbandje om en werden door een Sleutelier door een bijna lege Efteling naar Baron 1898 gebracht.

BrabantNacht in de Efteling

Alleen al ernaartoe lopen was een leuke ervaring. Want je ziet de Efteling toch op een heel andere manier, zo in het donker en bijna helemaal zonder bezoekers.

BrabantNacht in de Efteling

Daar stonden we dan. Onder aan de Baron. Steeds als de bel bovenaan luidde en er dus een nieuwe groep ‘mijnwerkers op zoek ging naar het goud’ (want dat is het verhaal achter de duik in de grond die de baron maakt) tuurden we omhoog. Ik vroeg me af of ik niet zou flauwvallen. Mijn oudste dochter werd al misselijk van de zenuwen en mijn jongste dochter zei even helemaal niks. Ik was nog nooit zo bang geweest voor een achtbaan! Mijn man en zoon (die trouwens nog niet mee mag omdat hij nog geen 1 meter 40 is) wisten het wel: voor geen goud (letterlijk in dit geval). Maar ze mochten wel meelopen om het verhaal mee te krijgen.

BrabantNacht in de Efteling

We hakten de knoop door. We gingen! Bij de ingang kregen we een ouderwets treinkaartje van een rol. Er waren verschillende kleuren kaartjes voor de verschillende rijen stoelen. “Rij 1 zeker?” Ehm… Nou nee, dat hoefde nou ook weer niet. “Doe maar rij 2!” antwoordden we met trillende stemmen.

Waarschuwing van de Witte Wieven

Tegen de tijd dat we binnen stonden te luisteren naar het verhaal over mijnwerkers, goud en Witte Wieven die daarover waken, waren we alle drie misselijk van de zenuwen. Eigenlijk twijfelde ik nog steeds toen ik stevig werd vastgesnoerd in mijn stoel op rij 2. Maar er was geen weg meer terug. “U was gewaarschuwd…” zongen de Witte Wieven. “Hoogmoed komt voor den val!”

En toen… Kijk zelf maar:

De langzame rit naar boven was minder tergend dan ik had gevreesd. Het bungelen bovenaan ook. Maar dan: die bel, de val en geschreeuw – in ieder geval van mij. Wat heftig! Zo heftig dat ik de rest van de achtbaan alleen maar dacht: Gelukt! We hebben het gedaan! De meiden en ik hadden er weer een achtbaan bij op ons lijstje. We stonden er na afloop nog een tijdje van de trillen, maar wat waren we blij dat we het hadden gedurfd.

Naar het Sprookjesbos

Nu was het tijd voor een wat rustigere activiteit. Enkele sprookjesfiguren deelden zaklampen en plattegronden uit, waarmee we zelf op ontdekkingstocht mochten gaan in het donkere Sprookjesbos. Nog steeds wel een beetje spannend, maar vooral erg leuk en sfeervol.

BrabantNacht in de Efteling

Onderweg kwamen we verschillende voorlezers tegen, die sommige sprookjes nog extra tot leven brachten. Een sprookje dat ik zeker niet wilde overslaan, was dat van de Indische waterlelies. Ook dat sprookje werd voor ons verteld. Daarna liepen we natuurlijk ook nog even naar binnen om de elfjes op de waterlelies te zien dansen.

BrabantNacht in de Efteling

Afsluiten met Aquanura

Eigenlijk veel te snel was het tijd voor de afsluiting van onze BrabantNacht in de Efteling. Maar we hadden nog een mooi toetje tegoed: Aquanura.

BrabantNacht in de Efteling

In het donker ziet deze show van fonteinen en vuur er nog mooier uit dan bij daglicht. Alleen de muziek had van ons veel meer Efteling en veel minder Tiësto mogen zijn – zoals we Aquanura de allereerste keer ooit hebben gezien en gehoord (maar dan met de Witte Wieven van de Baron erbij):

Toen alle lichten gedoofd waren, konden onze benen ons bijna niet meer dragen. We hadden namelijk ook al de hele dag rondgelopen in de Efteling. Het was dus extra fijn dat ons bedje dichtbij stond: in het Eftelinghotel.

Over onze dag in de Efteling, onze nacht in het Eftelinghotel en wat we de volgende dag deden, lees je binnenkort meer. Maar je kunt nu alvast een korte indruk krijgen in deze video:

Ik werd uitgenodigd om de BrabantNacht te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.