Breda prikkelt je zintuigen en geest met street art, Graphic Matters en Breda Photo

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Na een heerlijke zaterdag in Eindhoven en een luie start in ons hotel in Helmond belandden we tijdens ons weekend in Brabant tegen het einde van de zondagochtend in Breda. We parkeerden in de Chassé Parking (bij Holland Casino) en kwamen boven de grond meteen midden in Graphic Matters terecht. Daarna was het tijd voor shoppen en street art in het centrum. Ik geef je graag onze tips voor een prikkelend dagje Breda.

Graphic Matters

Graphic Matters (voorheen Graphic Design Festival) is een festival met als motto ‘visual stories you care about’. Het festival bestaat uit verschillende exposities binnen en buiten. Daar laten meer dan 200 internationale ontwerpers in afbeeldingen zien hoe ze denken over actuele kwesties.

Graphic Matters in Breda

Een groot deel van de werken kun je gratis bezoeken tijdens een wandeling door Breda. Een ander deel vind je in de monumentale Chassékazerne.

Graphic Matters in Breda

Daarnaast worden in het kader van Graphic Matters workshops, lezingen en rondleidingen gegeven en wordt het festival afgesloten met een creatieve markt: de Graphic Bazaar op 22 oktober 2017.

Om te beginnen stonden wij dus direct bij de Chassé Parking tussen de 100 internationale vredesvlaggen van Ontwerpburo Trapped in Suburbia. Zij vroegen ruim 100 ontwerpers en kunstenaars uit 100 landen om een vlag voor de vrede te ontwerpen.

Vredesvlaggen van Graphic Matters in Breda

Voor de deur van de Chassékazerne waren de eerste posters al te zien. Zo knap hoe politieke en maatschappelijke kwesties in één beeld worden gevangen!

Graphic Matters in Breda

Dat maakte ons des te nieuwsgieriger naar wat er binnen allemaal te zien was. Wat bleek: als je elke poster de aandacht wilt geven die hij verdient, zou je wel een hele dag mogen uittrekken voor je bezoek aan Graphic Matters. Want de werken zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar zetten je ook flink aan het denken over allerlei gecompliceerde onderwerpen.

Graphic Matters in Breda

Gelukkig kun je rustig lang blijven rondkijken in de Chassékazerne, want er is ook een restaurant met erg lekkere hapjes en drankjes. Het water dat op de tafels staat, kun je ondanks het kleurtje gewoon drinken 🙂

Graphic Matters in Breda

In 2017 vindt Graphic Matters plaats van 16 juni tot 22 oktober. Je kunt er dus nog naartoe!

Breda Photo

Met ons kaartje voor Graphic Matters in de Chassékazerne mochten we ook de expositie Mixing / Memory and desire van het internationale fotofestival Breda Photo bekijken. Het absolute hoogtepunt van de fototentoonstelling was voor ons de ruimte waarin je door met een bal te spelen de zon kunt laten opkomen en ondergaan. Heel leuk om te doen en prachtig om te zien! Ook Breda Photo loopt nog tot 22 oktober 2017.

Breda Photo

Blind Walls Gallery: street art in Breda

Het was koopzondag en we hadden de kinderen beloofd om onze laatste uurtjes in Brabant te besteden aan shoppen. Dus liepen we door de Karrestraat richting het Kerkplein. Het was gezellig druk en we liepen de ene na de andere winkel in en uit. Maar we doken ook af en toe een zijstraat in, op zoek naar de street art van Breda.

Street art in Breda

De indrukwekkende verzameling muurschilderingen in Breda wordt de Blind Walls Gallery genoemd en er is een speciale app die je de weg wijst.

Tip: deze fietstour door Breda

Street art in Breda

Bij het Kasteel van Breda keerden we om en via Stadspark Valkenberg liepen we weer richting de 100 vredesvlaggen en onze auto.

Kasteel van Breda

Onderweg kwamen we nog deze andere vlaggen van Graphic Matters tegen.

Stadspark Valkenberg in Breda

We gaan de data van Graphic Matters voor volgend jaar alvast in de gaten houden, want we zijn nog lang niet uitgekeken in Breda!

Om te bewaren op Pinterest: 

We werden uitgenodigd om Breda te bezoeken voor Stralend Schrijven. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.