Van zolder gehaald: Bulgarije 20 jaar geleden

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Rondreis 10-daagse bij Pharos Reizen | € 75,- korting per boeking!

Is het echt al 20 jaar geleden dat ik voor het eerst in het vliegtuig stapte? Ik kan het bijna niet geloven, maar het is echt waar: in 1995 kreeg ik als tweedejaars student Slavische taal- en letterkunde een studiebeurs voor een zomercursus Bulgaarse taal en cultuur in Bulgarije.

Deze week haalde ik het fotoalbum waarin ik alle foto’s en andere aandenken heb geplakt van zolder, want binnenkort ga ik na 20 jaar terug naar Bulgarije. Tijd om eerst even terug te kijken door middel van die oude foto’s.

Even schrikken

Ik verbleef in 1995 in Veliko Tarnovo, in een studentenhuis waar bijna elk raam een barst of een gat had. Dat was best even schrikken. Maar de voormalige hoofdstad van Bulgarije was mooi en vanaf het balkonnetje van mijn kamer kon ik zelfs de lichtshow zien die een paar avonden per week op de burchtheuvel Tsarevets werd geprojecteerd.

Veliko Tarnovo Bulgarije
De burcht Tsarevets in Veliko Tarnovo

 

Door de week hadden we elke dag lessen Bulgaars. Ook kregen we voorstellingen en lessen met Bulgaarse zang en dans.

Na de lessen stonden er kleine excursies op het programma, bijvoorbeeld naar een schuilkerk in het dorpje Arbanassi of het Petropanlovski Manastir (een klooster in de buurt). In het weekend gingen we verder weg: een oude bus kreeg ons nog net over de Sjipkapas – op de terugweg  moesten we een andere route nemen. Zo kreeg ik in een maand best veel van Bulgarije te zien.

Preobrazjenski Manastir Bulgarije
Preobrazjenski Manastir
Kilifarevski Manastir Bulgarije
Kilifarevski Manastir
Openluchtmuseum Etara Bulgarije
Openluchtmuseum Etara
Kprovsjtitsa Bulgarije
Folklorefestival in Koprivsjtitsa

De zomercursus werd afgesloten met een paar dagen in Zonnestrand (Slanchev Brjag of Sunny Beach). We sliepen daar in een accommodatie uit de laagste klasse die je maar kunt bedenken. Om niet te huilen hebben mijn studiegenootje en ik er maar om gelachen. Voor de ramen hingen flarden stof in onbestemd bruin, het behang was nog net zichtbaar onder de platgeslagen beesten en het (vieze) bed zakte bijna tot op de grond toe door. We verruilden het eten in de bijbehorende kantine al snel voor apple crumble in een Engelse pub en het pittoreske schiereiland Nessebar maakte veel goed .

Nessebar Bulgarije
Ik 20 jaar geleden in Nessebar

Het is trouwens niet helemaal waar dat ik in 20 jaar niet terug ben geweest. Vier jaar na mijn studieverblijf ben ik nog een weekje teruggegaan naar Zonnestrand. Toen was er al veel veranderd. Het was er veel meer op een westerse strandbestemming gaan lijken, met veel hotels en restaurants. Natuurlijk ging ik weer naar Nessebar en ik bekeek Sozopol, Pomorie en Burgas.

De tweede week van die vakantie was ik in Plovdiv, wat mij betreft de mooiste stad van Bulgarije. Ik bezocht toen ook het Batsjkovo-klooster.

Plovdiv Bulgarije
19e-eeuws huis in Plovdiv
Batsjkovo-klooster Bulgarije
Batsjkovo-klooster

Morgen stap ik op het vliegtuig naar Plovdiv, maar deze keer om een dagje kennis te maken met een nieuwe wintersportbestemming van Corendon: Pamporovo. Ik ben benieuwd hoe het nu in Bulgarije is!

Om te bewaren op Pinterest: 

10 thoughts on “Van zolder gehaald: Bulgarije 20 jaar geleden

 1. Mooi verslag van 20 jaar geleden, Sandra. Bulgarije is anno 2016 heel erg maar tegelijkertijd ook niet veranderd. Aan de kust is het hier en daar (Sozopol) net Spanje geworden, maar verder naar het binnenland toe waar wij waren in Strandja Park heerst nog die oude Oostblok stilte. Stoloivo, Zvezdets..

  En dan hebben we nog maar 1% van het land gezien.

  Wij waren er begin augustus, begin september en wat we alleen al nooit meer zullen vergeten was de ooievaarstrek naar het zuiden alsook de trek van de bijeneters de hele dag door hoog boven ons. Nooit zo bekend met het oosten van Europa smaakt het naar absoluut meer als tegenhanger van het koele noorden!

 2. Jenny - ikreis.net says:

  Mijn eerste rondreis naar Bulgarije was in 1999 voor de zonsverduistering. Deze zag ik net ten noorden van Varna.

  Ik ben inmiddels terug geweest naar Sofia, maar niet naar andere plekken. Ik ben heel benieuwd hoe het land zich inmiddels ontwikkeld heeft!

 3. Wat heerlijk, die oude foto’s! Wat zal het veranderd zijn…

 4. Whaaa, supergaaf zeg. Ik wil zo graag nog eens naar Bulgarije, het lijkt qua feeling heel erg op Noord-Griekenland, was jij daar al eens?

 5. Anita - Reisvlinder.nl says:

  Super leuk die foto’s uit de oude doos! Klinkt als een bijzondere tijd. Heel veel plezier morgen.

 6. Wat een mooie kiekjes voor foto’s van 20 jaar terug! Klinkt als een waar avontuur om in die tijd af te reizen naar Bulgarije. Leuk om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.