Cruises naar Noord- en Oost-Europa: waar gaat de reis naartoe?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

 

Nu ik eenmaal een een cruise heb gemaakt en in Noorwegen en Kopenhagen heb gezien op wat voor mooie plekken cruiseschepen daar kunnen aanleggen, droom ik regelmatig over een cruise naar Noord-Europa. Ik keek alvast eens rond en zette wat cruises naar Noord-Europa op een rij.

Hurtigruten

Hiervan heb ik al eens mogen ‘proeven’ toen ik tijdens mijn reis naar Noors Lapland meevoer van Tromsø naar Honningsvåg. Ik zal nooit vergeten hoe ik in de winterse kou aan dek stond te genieten van de overweldigende natuur daar – inclusief het noorderlicht. Die ervaring was zo magisch, dat ik zodra ik binnen was meteen weer naar buiten wilde. Een verslag vind je in mijn gastblog op Reisaddict.

Routekaart Hurtigruten
Hurtigruten. Afbeelding: Norske Turist Service.

 

Het traject dat ik meemaakte vormt maar een klein onderdeel van alles wat een reis met Hurtigruten biedt. Het hele traject loopt van Bergen langs de Noorse kust, de poolcirkel en de Noordkaap naar Kirkenes – en terug als je wilt. De schepen zijn anders dan schepen van andere cruiserederijen: ze zijn van alle gemakken voorzien, maar het zijn tegelijkertijd postschepen, die behalve passagiers ook nog steeds vracht vervoeren tussen de Noorse havensteden. Wat mij betreft maakt dit een reis met Hurtigruten alleen nog maar bijzonderder.

Wil je toch liever een ‘gewoon’ cruiseschip (hoewel ‘gewoon’ niet echt past bij wat ik tot nu toe gezien heb van cruiseschepen), dan kun je ook met Costa Cruises vanuit Kiel langs de Noorse kust naar de Noordkaap varen.

Costa Cruises Noordkaap

 

MSC Cruises vaart vanuit Hamburg naar de Noordkaap en zelfs verder: naar Spitsbergen.

Naar Sint-Petersburg via Scandinavië en de Baltische staten

Tijdens mijn studie Slavische talen (in mijn geval Russisch, Tsjechisch en Bulgaars) ging ik voor een studieverblijf naar Moskou en Sint-Petersburg. Die laatste stad, het voormalige Leningrad, stal mijn hart en ondanks de wending die de verhoudingen tussen Oost en West hebben genomen, zou ik er graag nog eens naartoe teruggaan. Een combinatie van Scandinavische en Oost-Europese bestemmingen in één cruise lijkt me helemaal geweldig. Zo’n reis wordt zowel door MSC Cruises als door Costa Cruises aangeboden, met tussenstops als Kopenhagen, Stockholm, Helsinki en Tallinn.

Sint Petersburg vanuit Kiel met MSC
Sint Petersburg vanuit Kiel. Afbeelding: MSC Cruises.
Sint Petersburg vanuit Warnemunde met MSC
Sint Petersburg vanuit Warnemunde. Afbeelding: MSC Cruises.

Costa Cruises Warnemunde Kopenhagen Stockholm Tallinn Petersburg

Costa Cruises heeft zelfs een cruise die behalve Stockholm, Helsinki, Sint-Petersburg en Tallinn ook nog Bornholm (Denemarken), Riga (Letland), Klaipeda (Litouwen) en Gdynia (bij Gdansk in Polen) aandoet. Nog meer Oost- en Noord-Europa in één cruise dus.

Costa Cruises Kiel Scandinavie Petersburg Oost Europa
Afbeelding: Costa Cruises

Noorse fjorden vanuit Duitsland of Nederland

Cruises naar de Noorse Fjorden doen behalve een indrukwekkend landschap ook nog eens Noorse steden als Stavanger en Bergen aan. Van zowel de fjorden als die steden zie ik de mooiste foto’s voorbijkomen op Pinterest en Instagram. Een vertrek vanuit Nederland (Costa Cruises) is natuurlijk handig, maar een voordeel van vertrek uit Duitsland (MSC Cruises en Costa Cruises) vind ik dan weer dat het schip ook Kopenhagen kan aandoen. Moeilijk kiezen!

Costa Cruises Amsterdam Noorse fjorden

Costa Cruises Warnemunde Kopenhagen Noorse Fjorden

Noorse fjorden vanuit Kiel met MSC
Noorse fjorden vanuit Kiel. Afbeelding: MSC Cruises.
Noorse fjorden vanuit Warnemunde met MSC
Noorse fjorden vanuit Warnemunde. Afbeelding: MSC Cruises.

Noorse fjorden èn Sint-Petersburg

Om het allemaal nog mooier te maken, is er ook een cruise die beide richtingen met elkaar combineert. Zo heb je Oslo, Kopenhagen en Stockholm in één cruise – en nog veel meer.

Costa Cruises Warnemunde Noorse fjorden Petersburg

Rondje IJsland

Zoals ik laatst al schreef, staat IJsland al lange tijd om mijn verlanglijst (bij wie niet?) en werd ik tijdens een lezing op Scandinavië XL spontaan verliefd op de Faeröereilanden. Niet verbazingwekkend dus dat onderstaande cruise van Costa Cruises op mijn netvlies gegrift staat: helemaal rondom IJsland en dan ook nog met een tussenstop op de Faeröer.

Costa Faeroer IJsland

Ook MSC Cruises vaart rondom IJsland, met als aanlegplaatsen Reykjavik, Isafjordur en Akureyri.

Lang of kort op reis?

Voor al deze cruises geldt trouwens wel dat je er even de tijd voor moet nemen: je zit al gauw aan een reis van 12 dagen of meer. Niet dat dat een straf is…

Mocht je toch korter willen, dan zijn er ook kortere varianten zoals deze van Costa Cruises:

Costa Amsterdam Kopenhagen Stockholm

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier het actuele aanbod en aanbiedingen op het gebied van cruises naar Noord-Europa.

5 thoughts on “Cruises naar Noord- en Oost-Europa: waar gaat de reis naartoe?

 1. Maria says:

  En denk ook aan de Holland-Amerikalijn, die cruises heeft vanuit Rotterdam, Amsterdam, IJmuiden naar het Noorden. Ik heb ervaring met de HAL, twee keer een cruise naar Noorwegen gemaakt en dat voelde heel betrouwbaar. Ze varen aan de overkant van mijn huis aan de Maas
  in Rotterdam. Ze toeteren altijd als ze de haven in- en uitgaan, een mooie traditie vind ik.
  Het valt me de laatste jaren op, dat het aantal cruises naar Scandinavië is ingekort, er gaan er minder dan enkele jaren geleden. En vroeg boeken is ook slim, dan is er nog ruime keuze in soorten hutten, soms in de kerstvakantie voor de volg. zomer zijn sommige al niet meer beschikbaar. Heb ik onlangs gemerkt.
  Eén van mijn Noorse taalcursusgenoten adviseerde me, direct bij de HAL online te boeken en die tip wil ik hier graag meegeven: men krijgt soms kortingen of een gratis update naar een duurdere hut, want een reisorganisatie verdient er als tussenpersoon natuurlijk ook op en die heb je niet echt nodig. Dat heb ik gedaan en bleek te kloppen, gratis update naar duurdere hut!
  Nadeel van de HAL zijn de dag. fooien die je verplicht bent dagelijks van je creditcard te laten afschrijven, is voor Ned. raar, omdat wij gewend zijn zelf te bepalen wie, wanneer we fooi geven.
  Nog een nadeel: er werken veel hardwerkende Aziaten aan boord en dat geeft een raar, koloniaal verleden gevoel. Dat is het lagere kader in scheepstermen, want officieren, kapiteins enz. zijn allen blank.
  Met Philipijns personeel aan boord heb ik gesproken en die onderhouden met hun sobere salaris hun hele familie en hun baan bij de HAL geeft hen status daar. Dus die fooien en pers. fooien kunnen zij goed gebruiken. Het hoofdkantoor van de HAL zit al vele jaren in Seattle en als Amer. bedrijf houden zij zich aan de Amer. voorschriften en dat betekent, hele lange werkdagen en als accommodatie de eenvoudigste hutten zonder raam in het midden van het schip.
  De schepen van de HAL zijn immens groot van binnen, sommige verdiepingen kwam ik nooit, want als ik op een achterdek van de prachtige fjorden van Noorwegen kan genieten, wat heb ik dan aan een muffe bibliotheek of casino aan boord, dan weet ik het wel.
  Het contact met het land is vanaf het water heel anders, dan bijv. over land met een camper, wat wij jarenlang deden, vooral dan voel je je meer verbonden met de aarde, de zee. Maar zeker fijn om een keer uit te proberen een cruise te ervaren. Het is comfortabel en de zeelucht is weldadig!

 2. Daphne says:

  Mooie routes, Sandra! Verbazend veel opties, leuk om deze zo bij elkaar te zien.

 3. Herkenbare plaatjes ;-). De Hurtigruten staan bij mij op mijn reiswensenlijstje!

 4. Debbie says:

  Wat een leuk idee zo’n cruise! Vooral deze lijkt me interssant: “Costa Cruises heeft zelfs een cruise die behalve Stockholm, Helsinki, Sint-Petersburg en Tallinn ook nog Bornholm (Denemarken), Riga (Letland), Klaipeda (Litouwen) en Gdynia (bij Gdansk in Polen) aandoet. Nog meer Oost- en Noord-Europa in één cruise dus.” Ik ga eens kijken bij Costa Cruises, tack så mycket!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.