Unieke Deense drop bij de Witte Eland

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Heb jij wel eens een van de dropspecialiteiten van Lakrids by Johan Bülow geproefd? Die zijn echt heel bijzonder. Ik maakte er tijdens mijn eerste bezoek aan Kopenhagen kennis mee in Denemarken. Ik wilde er al een tijdje over schrijven, maar wist er eigenlijk net te weinig over. Toen kwam ik op Scandinavië-XL Rudy van den Berg van de Witte Eland tegen. Hij is een echte Lakrids-kenner en maakt graag mensen enthousiast voor deze dropspecialiteiten. Omdat zijn enthousiasme zo aanstekelijk werkt, vroeg ik hem of hij me iets meer wilde vertellen over de Witte Eland en Lakrids by Johan Bülow. En dat wilde hij!

Wat is de Witte Eland?

Rudy’s liefde voor Scandinavië begon toen hij nog een lijstenmakerij met een galerie had. Daar verkocht hij onder andere glaskunst van Mats Jonasson op basis van mythen en sagen uit het Hoge Noorden. De combinatie van de eenvoud van het glas en de enorme expressie van de werken trof Rudy. Het strakke design uit de Scandinavische landen bleef hem trekken en hij verkocht ook werken van Bertil Vallien (een van de glasmeesters van Kosta Boda) en Georg Jensen.

In 2010 pakte de stap naar een grotere galerie niet goed uit: het was niet het goede moment. Rudy moest de stekker eruit trekken en hield veel glaskunst over. Toen hij na een paar jaar toch weer wilde gaan verkopen, ging hij naast die glaskunst ook toegankelijk woondesign verkopen. Maar dan niet de grote merken: liever wilde hij kleine, onderscheidende merken. Niet uniek, maar wel bijzonder – net als een witte eland. Dat was het begin van de Witte Eland.

Ook bijzonder: Lakrids by Johan Bülow

Met zijn neus voor bijzondere Scandinavische merken kwam Rudy in 2015 Lakrids by Johan Bülow tegen. Dat merk staat voor drop op gourmetniveau – en er zit een mooi verhaal achter, dat maakte het voor Rudy extra interessant.

Johan Bülow werd door zijn moeder grootgebracht met het idee dat hij niet zomaar een baan moest zoeken om van te leven, maar dat hij iets moest creëren, echt vanuit zijn hart. “Dan ga ik drop maken!” dacht Johan. Maar hij wilde niet zomaar drop maken, maar drop op gourmetniveau. Gelukkig woonde hij op een klein eiland waar veel toeristen komen, dus huurde hij voor het seizoen vast een winkel en begon met experimenteren.

Het kostte veel bloed, zweet en tranen om te bereiken wat hij wilde. Het lukte hem maar niet om zijn doel te verwezenlijken: drop maken met pure, natuurlijke ingrediënten. Op het dieptepunt kreeg hij hulp van Tage en Wolf, twee mannen die hun kennis en ingrediënten meenamen en met Johan gingen koken en leren. Uiteindelijk lukte het: zijn eigen recept voor drop met natuurlijke ingrediënten – en ook nog glutenvrij!

Op 7 juli 2007 om 10.00 uur opende hij de deur van zijn winkel op Svaneke en om 12.30 was de hele winkel leegverkocht. Zijn gevoel was goed geweest: dit was een hit. Nu heeft Johan Bülow de kleinste dropfabriek ter wereld, vlak bij Kopenhagen. Hij is altijd bij zijn basisidee gebleven: glutenvrije drop met natuurlijke ingrediënten en een waanzinnig goede smaakbalans.

Lakrids by Johan Bulow
Foto met dank aan Lakrids by Johan Bülow

Terug naar Rudy van de Witte Eland. Hij besloot wat Lakrids by Johan Bülow te bestellen en kreeg in Nederland zeer positieve reacties. In februari 2016 ging hij naar een beurs in Denemarken om meer te weten te komen over Lakrids by Johan Bülow. Vol inspiratie en ideeën kwam hij terug en sindsdien verkoopt hij de dropspecialiteiten op speciale markten en beurzen. Wil je ook proeven, dan kun je in de agenda van de Witte Eland zien waar dat kan.

Is drop niet juist iets Nederlands?

Dat denken veel mensen… Maar wordt er in Nederland wel eens een dropfestival georganiseerd? In Scandinavische landen gebeurt dat namelijk regelmatig. Tijdens zo’n festival werd een van de dropvarianten van Lakrids by Johan Bülow met de naam ‘A’ in 2012 uitgeroepen tot het allerbeste dropje. Het recept voor ‘A’ werd in IJsland trouwens al generaties lang doorgegeven. Heel iets anders: ook Italië is een echt dropland.

Verbaasde en verrukte reacties

De strakke Deense uitstraling van Lakrids by Johan Bülow zet mensen regelmatig op het verkeerde been. Rudy zet de dropspecialiteiten altijd neer in stellingen, net als in de Lakrids-winkels. Sommige mensen herkennen dat, maar de meeste denken dat het cosmeticaproducten zijn.

Lakrids by Johan Bulow bij de Witte Eland
Foto met dank aan de Witte Eland

De eerste verbazing is dus al dat het om Lakrids (drop) gaat. Als Rudy dan vertelt dat in de potjes ook met chocolade omhulde drop zit, is dat weer een verrassende combinatie. De grootste verbazing – en verrukking – komt bij het proeven. Niet voor niets laten zowel Lakrids by Johan Bülow zelf als de Witte Eland mensen regelmatig proeven: als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je namelijk zeker meer. Op een enkeling na die van tevoren al besloten heeft dat hij of zij het niets vindt, vindt bijna iedereen het lekker. Er zit namelijk altijd wel een smaak bij die bij je past en Rudy neemt graag de tijd om dat samen met je uit te zoeken. Zo was er bijvoorbeeld eens een oude dame die wel van chocolade hield, maar niet van drop. Rudy gaf haar de Sweet Love: zwarte bessen en witte chocolade, waarbij de drop in zwarte bessen is gedrenkt. Mooi dat de Sweet Love uiteindelijk in haar tas mee naar huis ging!

Drop als ingrediënt

Nog groter is de verbazing als mensen horen dat  drop als ingrediënt voor gerechten wordt gebruikt. In de Scandinavische keuken is drop echt een ingrediënt, bijvoorbeeld bij het bakken. Rudy laat mensen graag koek proeven. Als die in de smaak valt en hij dan vertelt wat erin zit (amandel, chocolade en drop) klinkt het verbaasd: “Drooop?!” Juist dat maakt het zo lekker: je proeft de drop achter op je tong als laatste en dat smaakt heerlijk.

Foto met dank aan Lakrids by Johan Bülow
Foto met dank aan Lakrids by Johan Bülow

Een kijkje in de fabriek

Inmiddels heeft Rudy zelfs een kijkje in de fabriek van Lakrids by Johan Bülow mogen nemen. Het is een kleine fabriek bij Kopenhagen – te klein, want er wordt op dit moment 2000 vierkante meter bijgebouwd. Rudy vertelt:

Na de nodige hygiënemaatregelen gingen we de productieruimte binnen. We begonnen in het magazijn. Dat is niet groot, want de voorraad wordt klein gehouden om versheid te garanderen en het beheer te vergemakkelijken.

In de fabriek van Lakrids by Johan Bulow
Foto met dank aan de Witte Eland

Naast het magazijn werd de drop gekookt en gesneden. Het was er rustig: de dropproductie gebeurt normaal gesproken van 9.00-17.00 uur – alleen in de laatste maanden van het jaar draaien ze 7 dagen per week, 24 uur per dag. Alle drop wordt hier gemaakt: zowel de dropvarianten 1, 2, 3, 4 en 5 als de met chocola omhulde series. In dezelfde ruimte wordt alles verpakt.

In de fabriek van Lakrids by Johan Bulow
Foto met dank aan de Witte Eland

Het aanbrengen van de chocoladecoating gebeurt in een andere ruimte. De dropjes draaien in grote trommels rond terwijl er langzaam chocolade over wordt verneveld. Na zo’n 3-4 uur krijg je dan die heerlijke, met chocolade omhulde drop. Tijdens het draaien worden er nog handmatig ingrediënten toegevoegd.

In de fabriek van Lakrids by Johan Bulow
Foto met dank aan de Witte Eland

Daarna zochten we de rust op bij de nieuwste ontwikkeling: de afdeling Handmade & Organic. Hier wordt door middel van een slowcooking-methode volledig biologisch (gecertificeerde) drop geproduceerd. Hiervoor worden handmatig ingrediënten van topkwaliteit geselecteerd en gesorteerd, waardoor de kwaliteit nog verder stijgt. Hierdoor krijgt de drop een textuur van karamel en een ontzettend geconcentreerde smaak. Een walhalla voor dropliefhebbers!

In de fabriek van Lakrids by Johan Bulow
Foto met dank aan de Witte Eland

Nadat we de productieruimte hadden verlaten, mochten we (letterlijk) een kijkje in de keuken nemen. Daar worden nieuwe producten ontwikkeld en ideeën uitgeprobeerd. Zo zag ik een gekleurde chocoladevariant die was gekleurd met gedroogde bloemen. Regelmatig worden hier ook chef-koks uitgenodigd om te komen experimenteren. Dat gaat dan alle kanten op: het is niet per se bedoeld om tot nieuwe producten te komen, maar ter inspiratie en om te kijken wat er mogelijk is.

Rudy’s persoonlijke favorieten

Het bezoek aan de fabriek heeft Rudy nog enthousiaster gemaakt over Lakrids en de liefde en puurheid waarmee het gemaakt wordt. Of hij ook persoonlijke favorieten heeft? Dat verschilt per moment en stemming. Toch zou hij de A (chocolade en drop, doet het ook goed bij een goede rode wijn) bestempelen als zijn ‘all time favourite’. Bij de koffie smaakt de C (donkere chocolade, koffie en drop) heerlijk. In de zomer kiest Rudy voor de B: witte chocolade en drop met een zuurtje van passievrucht. Daar is nu de heerlijke Summer bijgekomen, met een heerlijke frisse perziksmaak en witte chocolade.

Wil je erachter komen wat jouw persoonlijke favoriet is? Volg de Witte Eland dan op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties en proefmomenten – dat doe ik zelf ook 😉

12 thoughts on “Unieke Deense drop bij de Witte Eland

 1. Coco says:

  Zooo heerlijk, mijn favorieten zijn de drop met gember en de zoethout poeder.

 2. Lizzy says:

  Super, nooit van gehoord. Maar alleen al de naam vd winkel (de witte eland) en de heerlijke beschrijving van de drop en prachtige verpakking zegt me dat ik eens moet proeven! Ik zou dan heel benieuwd zijn naar de Summer, Sweet love en Chocolade en koffie ( nou eigenlijk alle smaken wel)

 3. Ik heb net toch maar een bestelling gedaan… In het kader van liever 1 of 2 echte goede dropjes per dag ipv de standaard supermarkt drop. Ben heel benieuwd! Er bleef natuurlijk teveel in m’n winkelwagentje hangen 😉

 4. Leonie van Mil says:

  Wel een prijzig dropje, maar als ik het zo lees is het niet zomaar een dropje. Ik ben echt gek op drop. Dus dit klinkt allemaal erg lekker.

 5. Hans says:

  Ik zag de drop staan op Scandinaviëmarkt Schokland. Leuk om wat meer te weten te komen over Lakrids drop.

   • Hans says:

    Ik mis bij je reacties de Subscribe optie. Die is sinds een paar blogposten verdwenen.

    Nee, niet geproefd. Volgende keer ga ik dat zeker doen.

    • Bedankt voor je tip, dat had ik zelf nog niet gemerkt. Ik heb zelf niks veranderd dus ik ga er nog maar even vanuit dat het met een update is veranderd en dat het met een volgende update weer in orde komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.