De Deense serie Below the surface: hoe gaat het verder?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Vorige week zond Canvas de eerste twee afleveringen uit van de Deense serie Below the surface (Gidseltagningen). We konden zien hoe 15 mensen uit een stilgezet metrostel als gijzelaars werden vastgehouden . Dat gebeurde recht onder de Marmorkirken (eigenlijk Frederikskerk) in Kopenhagen. Ook maakten we kennis met Philip Nørgaard, de leider van de antiterreureenheid. Hij werd zelf nog niet zo lang geleden gegijzeld in het Midden-Oosten en ondervindt daar nog dagelijks de psychische gevolgen van. Nu is de vraag: hoe gaat het verder?

Marmorkirken in Kopenhagen, Denemarken

De persoonlijkheden van de gijzelaars

Terwijl de antiterreureenheid naar openingen zoekt en de gijzelaars hun lot afwachten, komen we beetje bij beetje iets meer te weten over hun achtergrond. Een van hen blijkt karateleraar te zijn, een andere een verpleegkundige in opleiding. Allemaal hebben ze zo hun eigen persoonlijkheid. Dat zorgt er al meteen voor dat sommigen elkaar opzoeken en anderen geneigd zijn om elkaar in de haren vliegen. Het laat zich raden dat deze interactie alleen maar heftiger zal worden naarmate ze langer met elkaar zitten opgescheept en de spanning rondom hun situatie toeneemt. Dat geldt ook voor de verschillende leden van de antiterreureenheid, onder wie Philips ex-vriendin Louise Falck.

De rol van een blogger

En dan is er nog journaliste Naja Toft, die door de gijzelnemers wordt benaderd om een van de gijzelaars live op televisie te interviewen. Als ze naar aanleiding daarvan wordt ontslagen, stort ze zich op haar eigen blog. De gijzelnemers blijven contact met haar zoeken en Naja gaat zich bemoeien met een cruciale kwestie bij het gijzelingsdrama: wel of geen losgeld betalen.

Hoe gaat de serie Below the surface verder?

Los van het wel of niet betalen van losgeld lijkt een van de centrale vragen van de serie Below the surface te zijn: is er een verband tussen de gijzeling van Philip Nørgaard en deze gijzeling in de metro van Kopenhagen? En aangezien de makers van The Killing en Borgen aan deze serie hebben meegewerkt, verwacht ik dat het daarbij nog behoorlijk spannend kan worden. Ik kijk zaterdag dus zeker weer. Dan zullen dag 3 en 4 van de gijzeling te zien zijn. Elke aflevering beslaat namelijk 1 dag. In totaal heeft de serie 8 afleveringen.

Als je de serie Below the surface liever in één keer helemaal wilt kijken, is hij ook te streamen op lumiereseries.com en verkrijgbaar op dvd. Bekijk hier alvast de trailer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.