Det Grænseløse Køkken: aanschuiven bij de Denen in Ebeltoft

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Als je deze zomer verblijft in het Deense Ebeltoft (misschien wel net zoals wij in dit Landal-park, dan raad ik je aan om in ieder geval één keer uit eten te gaan. Voor een bijzondere ervaring en een ontmoeting met de locals kun je namelijk terecht in Det Grænseløse Køkken. In deze ‘grenzeloze keuken’ staat – behalve eten- ontmoeten centraal.

Ook handig: hier vind je fietsverhuurders in heel Denemarken

Van boer tot kunstenaar en kok

Een beetje aarzelend stappen we naar binnen. Vanuit de Adelgade zijn we terechtgekomen op een open ruimte bij een oude fabriek, waar een soort kas staat. Binnen staan lange tafels en het loopt al aardig vol.

Eten bij de Grenzeloze Keuken in Ebeltoft

Opeens worden we verwelkomd in het Nederlands. Frans, initiatiefnemer van De Grenzeloze Keuken in Ebeltoft, blijkt ooit in Nederland de landbouwschool te hebben doorlopen, om halverwege de jaren tachtig op zoek naar meer ruimte en mogelijkheden terecht te komen in Denemarken. Na een tijdje boeren op Funen transformeerde hij tot kunstenaar en kok in het kleine restaurant Smag, ook in Ebeltoft. Net als zo veel restaurants in Ebeltoft zat Smag maar zes weken per jaar (tijdens het toeristenseizoen) echt vol. De rest van het jaar kan Ebeltoft een beetje een slaapstadje zijn.  

Eten bij de Grenzeloze Keuken in Ebeltoft

Idee voor een ontmoetingsplek

Zo ontstond het idee om de mensen uit Ebeltoft bij elkaar te brengen op een ontmoetingsplek waar ze samen konden eten, praten, lachen en genieten van muziek- en dansoptredens. Dat begon met één keer in de herfst, gewoon bij restaurant Smag. Later werd dat eens in de maand en altijd zat het helemaal vol. Smag barstte uit zijn voegen en daarom zaten de mensen tot in december nog buiten. 

Hoewel er allerlei gasten komen bij de Grenzeloze Keuken, vormen jongeren en mensen met jonge kinderen een aanzienlijk deel daarvan. Zeker in de winter zijn die blij dat er iets te beleven is. 

De oplossing voor al die aanloop kwam in de vorm van de ‘kas’ bij de oude moutfabriek. Die doet denken aan de hippe streetfood-concepten in Aarhus, Kopenhagen of Berlijn – gewoon in het kustplaatsje Ebeltoft! 

Hier vind je de lekkerste Scandinavische kookboeken

Kroatische avond

Dan laat Frans horen ook prima Deens te spreken. Hij verwelkomt alle gasten en vertelt dat er vanavond, omdat er gasten uit Kroatië zijn, Kroatische gerechten op tafel staan. Wat ziet het er allemaal lekker uit! 

Eten bij de Grenzeloze Keuken in Ebeltoft

En wat blijkt: ook al zijn we nog maar een paar dagen in Ebeltoft, we kennen zelfs al mensen. Aan mijn kant van de tafel zit een medewerker van het glasmuseum en schuin tegenover me een van de glasblazers. Een van de kinderen spot een mevrouw die diezelfde middag tegelijkertijd met ons een ijsje kwam eten in Bønnerup. We voelen ons helemaal ingeburgerd.

Kom snel eten bij Det Grænseløse Køkken

Helaas zijn er inmiddels nieuwe plannen voor Det Gamle Maltfabrik (de oude moutfabriek waarbij de Grenzeloze Keuken staat), waardoor de Grenzeloze Keuken in september 2017 moet wijken. De ‘kas’ kan gelukkig worden hergebruikt: die gaat naar een natuurproject. Maar deze zomer kun je dus nog gaan eten in Det Grænseløse Køkken. Grijp die kans!

Waar, wanneer en wat kost dat?

De hele zomer van 2017 kun je meerdere keren per week terecht in de Grenzeloze Keuken (Adelgade 39 in Ebeltoft). Je zit dan aan tafel met de locals, maar ook met andere toeristen. Er komen echt allerlei soorten mensen, ook (jonge) kinderen. En mocht je dezelfde aarzeling voelen als wij: Je bent echt van harte welkom! 

Eten bij de Grenzeloze Keuken in Ebeltoft

Op de Facebook-pagina van tevoren zien wat de pot schaft: dat is één gerecht, dus er is geen kaart waarvan je kunt kiezen. Je haalt een drankje (een flesje frisdrank, een iets groter flesje bier of een hele fles wijn) en betaalt 100 kronen per volwassene en 50 kronen per kind. Dan schuif je aan aan de gedekte tafel en een gesprek is zo begonnen.  

Meer over Denemarken vind je op StralendDenemarken.nl

Meer over Ebeltoft en Denemarken

Je ziet de Grenzeloze Keuken ook voorbijkomen in deze video over onze meivakantie in Ebeltoft:

Ik werd uitgenodigd om Djursland te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.