Eastern Neighbours Film Festival: volop films uit Oost- en Zuidoost-Europa

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het on tour-gedeelte van ENFF zit erop en van 6-10 november 2019 is het dan zo ver: dan vindt in Filmhuis Den Haag het jaarlijkse Eastern Neighbours Film Festival plaats. Tijdens dit filmfestival zie je bijzondere films uit Oost- en Zuidoost Europa, van politieke drama’s tot romantische films en experimentele art-house-producties. Het volledige programma is nu bekend en de kaartverkoop is gestart.

Voorproefje: ENFF On Tour

In de weken voorafgaand aan ENFF was er ENFF On Tour, waarbij films worden vertoond op verschillende locaties in Nederland. Zelf ging ik in Utrecht naar de film The Winter Garden’s Tale (Istoriya zymovoho sadu) van Simon Mozgovyi. Dit is een tragikomische documentaire over Valentyna Voronina, die al heel lang in een botanische tuin uit de Sovjettijd werkt. De kas is haar leven – maar dan wordt ze met pensioen gestuurd. De kas moet verdwijnen. Valentyna legt zich daar niet zomaar bij neer. Ze neemt het voor haar palmen en ficussen op tegen de bureaucratie die ze wil verwijderen. Intussen loopt er ook nog een man rond die met zijn wichelroede positieve en negatieve energie meet.

De sfeer van het Eastern Neighbours Film Festival

Tijdens mijn bezoek aan deze film kon ik mooi de sfeer van ENFF proeven. Die is knus: het lijkt erop dat veel bezoekers elkaar kennen. Voorafgaand aan de film wordt er veel gekust, geknuffeld en gelachen. Ik voelde me bijna een beetje verloren omdat ik er helemaal niemand kende.

De locatie (in dit geval de Metaal Kathedraal) droeg bij aan de bijzondere sfeer. Met als minpuntje dat er geen klassieke bioscoopopstelling was en ik de ondertitels daardoor vanaf mijn zitplaats niet goed kon lezen (gelukkig bleek ik nog aardig wat van het Russisch te verstaan). Maar met als groot pluspunt dat er tijdens de film gezellig een kat tegen me aan kroop die in de Metaal Kathedraal rondliep. En dat dit herbestemde gebouw natuurlijk perfect aansloot bij wat er in de film te zien is.

Ook een grote plus was dat we voor de film een inleiding met meer informatie over de film en het festival kregen. Hierbij kregen we ook de mooie trailer van het festival te zien:

De regisseur van de film was zelfs aanwezig en beantwoordde na afloop vragen uit het publiek. Daarna was het tijd voor hapjes en drankjes uit Oekraïne en nog meer ontmoetingen van mensen die elkaar (zo te zien) een tijdje niet gezien hadden en heel blij waren elkaar weer te treffen. Of ze gaan gewoon altijd zo hartelijk met elkaar om 🙂

Kortom: een bezoek aan het Eastern Neighbours Film Festival is meer dan alleen een filmpje pakken. Het zijn de mensen die erbij aanwezig zijn en het is de omlijsting met muziek, hapjes, drankjes, vraag- en antwoordsessies en workshops die er veel meer van maken.

Simon Mozgovyi beantwoordt vragen na afloop van de film

Kom van 6-10 november naar ENFF

En nu is het dus van 6-10 november tijd voor het eigenlijke festival in Den Haag. Met heel veel films en extra activiteiten daaromheen. Op de website van het Eastern Neighbours Film Festival vind je het volledige programma. Tickets kun je bestellen door op de film te klikken waar je naartoe wilt. Veel plezier alvast!

Eastern Neighbours Film Festival

Volg het Eastern Neighbours Film Festival

Alle informatie over het festival vind je op de website van het Eastern Neighbours Film Festival. Om op de hoogte te blijven, kun je het festival ook volgen op

Ik werd uitgenodigd om de filmvoorstelling te bezoeken voor Stralend Schrijven. Meer over hoe ik samenwerkingen aanga voor Stralend Schrijven lees je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.