Eastern Neighbours Film Festival: volop films uit Oost- en Zuidoost-Europa

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Van 6-10 november 2019 is het weer zo ver: dan vindt in Filmhuis Den Haag het jaarlijkse Eastern Neighbours Film Festival plaats. Tijdens dit filmfestival zie je bijzondere films uit Oost- en Zuidoost Europa, van politieke drama’s tot romantische films en experimentele art-house-producties. Maar eerst gaat het festival on tour! Tussen donderdag 12 september en zondag 3 november 2019 kun je in verschillende steden in Nederland al films komen bekijken. Daar zijn enkele van de meest spraakmakende films van het festival van vorig jaar bij, maar ook premières. Dit zijn de films die je tijdens ENFF On Tour kunt verwachten – het programma van het festival van 6-10 november wordt binnenkort bekendgemaakt.

Eastern Neighbours Film Festival

12 september in Amersfoort: Scream for me Sarajevo (Bosnië en Herzegovina) + Stitches (Servië/Slovenië/Kroatië/Bosnië en Herzegovina)

Scream for me Sarajevo is een documentaire over het geheime concert dat Bruce Dickinson (de zanger van Iron Maiden) op 14 december 1994 gaf terwijl de Bosnische hoofdstad Sarajevo werd belegerd tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Het was een tijd van honger, scherpschutters en bombardementen. De artiest en zijn muzikanten riskeerden hun leven door naar Sarajevo te komen en op te treden. Iedereen in het publiek riskeerde zijn of haar leven om ernaar te komen luisteren. Muzikant Chris Dale is aanwezig bij deze screening.

Stitches (Šavovi) is een spannend psychologisch drama dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Een Servische naaister in het huidige Belgrado zoekt al 18 jaar naar haar zoon. Vlak na zijn geboorte kreeg ze te horen dat hij was overleden, maar zelf is ze ervan overtuigd dat hij in het ziekenhuis van haar is afgepakt. Hoewel niemand haar gelooft (zelfs haar eigen familie niet), blijft ze het opnemen tegen het ziekenhuis, de politie en alle bureaucratie daaromheen. Het verhaal staat overigens niet alleen: honderd Servische families maakten hetzelfde mee.

Tussen de twee voorstellingen door kun je proeven van traditionele Balkan-hapjes met ajvar, kaas en slivovitsj. Tijdens deze pauze is er muziek van de Macedoons-Nederlandse Alexandra Popovska.

Donderdag 12 september 18.30 (Scream for Sarajevo) en 21.00 (Stitches), De Lieve Vrouw Amersfoort

22 september in Rotterdam: Let there be light – Slowakije/Tsjechië

In Let there be light (Nech je svetlo) ontdekt de Slowaakse Milan dat zijn oudste zoon Adam zich heeft aangesloten bij neonazi’s. Hij merkt dit pas als hij met Kerstmis thuiskomt, want de 40-jarige Milan werkt in Duitsland in de bouw om zijn gezin in Slowakije te onderhouden. Een van de jongeren die deze groep treiterde, heeft zelfmoord gepleegd – wat doe je dan als vader? Een pijnlijk kijkje in de dynamiek binnen een gezin en hun woonomgeving, de hypocrisie van de kerk en de opkomst van rechts-extremisme in Oost-Europa.

Zondag 22 september 19.30 uur, KINO Rotterdam

4 oktober in Den Haag: Easy Lessons (Hongarije) + Polonez (Polen)

Easy Lessons is een Hongaarse documentaire die het 17-jarig meisje Kafia volgt, dat vanuit Somalië is gevlucht naar Hongarije. Een leven in een kindertehuis in Boedapest was altijd nog beter dan het kindhuwelijk waartoe ze in Somalië gedwongen werd. Nu bevindt ze zich permanent tussen twee werelden in: haar huidige leven in Hongarije (waar ze naar school gaat en model hoopt te worden) en haar leven als moslima in Somalië.

Vrijdag 4 oktober 19.00 uur, Laaktheater Den Haag

Na deze screening wordt de korte Poolse documentaire Polonez getoond, over moderne ontwikkelingen in het leven in Polen.

26 oktober in Amsterdam: God exists, her name is Petrunya – Macedonië/België/Slovenië/Croatië/Frankrijk

In God exists, her name is Petrunya (Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija) mengt een vrouw zich in een aan mannen voorbehouden religieuze ceremonie in het Macedoonse plaatsje Stip. De emoties lopen (vooral bij de mannen) hoog op: er laait een heuse strijd op tussen het patriarchaat en voorvechters van gendergelijkheid. Actrice en producent Labina Mitevska is aanwezig bij deze screening.

Zaterdag 26 oktober 19.30 uur, De Balie Amsterdam

2 november in Amsterdam: The distance between me and me – Roemenië/VS

The distance between me and me (Distanţa dintre mine şi mine) gaat over de Roemeense avant-garde-dichteres, vertaalster, journaliste, pianiste, componiste en kunstenares Nina Cassian. Al rokend en drinkend baande de joodse Nina zich een weg door het leven, van het fascisme van de jaren 40 en het communisme van de jaren 50 onder Stalin tot de toorn van Ceaușescu in de jaren 70 en een ballingschap in New York vanaf 1985. Nu blikt ze in de vorm van interviews, muziek, gedichten, politiedossiers en historisch beeldmateriaal terug op een leven vol conflict tussen esthetiek en ethiek. Regisseur Dana Bunescu is te gast bij deze screening.

Zaterdag 2 november 15.00 uur, Rialto Amsterdam

3 november in Utrecht: The Winter Garden’s Tale – Oekraïne/Tsjechië

The Winter Garden’s Tale (Istoriya zymovoho sadu) van Simon Mozgovyi is een tragikomische documentaire over Valentyna Voronina, die al heel lang in een bloemenkas uit de Sovjettijd werkt. De kas is haar leven – maar dan wordt ze met pensioen gestuurd. De kas moet verdwijnen. Valentyna legt zich daar niet zomaar bij neer. Ze neemt het voor haar palmen en ficussen op tegen de bureaucratie die ze wil verwijderen. Dan blijkt zich vlak voor de ingang van het paviljoen ook nog een bron van positieve energie te bevinden.

Zondag 3 november om 16.30 uur, Metaal Kathedraal Utrecht.

Volg het Eastern Neighbours Film Festival

Alle informatie over het festival vind je op de website van het Eastern Neighbours Film Festival. Om op de hoogte te blijven, kun je het festival ook volgen op

Ik moet nog even kijken welke films ik precies ga bekijken. Misschien kom ik je wel tegen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.