Eerste keer op cruise: wat neem je mee?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Voordat ik voor het eerst op cruise ging, zocht ik het Internet af naar tips. Wat neem je mee op een cruise? Wat moet je aan? Wat is wel en niet inbegrepen? De tips die ik vond, zette ik voor je bij elkaar in deze blogpost.

Na een paar dagen op de Carnival Vista weet ik een stuk meer. Daarom een update uit eigen ervaring – hopelijk heb je er wat aan voor je eigen cruise!

Handige informatiebronnen over cruisevakanties

Voorafgaand aan mijn cruise vond ik een paar websites vol handige informatie over cruisevakanties:

Cruise met de Carnival Vista
Mooi is ze hè? Ik reisde met de Carnival Vista van Rome via Napels en een dag op zee naar Heraklion op Kreta.

Wat neem je mee op een cruise?

Nu werk ik deze blogpost dus bij op basis van mijn eigen ervaringen op de Carnival Vista. Maar schepen en rederijen verschillen van elkaar. Neem deze tips dus niet klakkeloos over, maar gebruik je verstand en raadpleeg de informatie van jouw cruiserederij.

Wat neem je niet mee op cruise?

Even kort iets over wat je niet moet meenemen: neem geen wapens of handboeien mee. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar wat als je zoontje helemaal gek is op ninja’s en zijn speelgoed-nunchuck heeft ingepakt? Of als je tijdens Halloween een cruise maakt en voor je politiekostuum een stel namaak-handboeien bij je hebt? Niet doen. De cruisegasten die het hebben meegemaakt en hun ervaringen op cruiseforums deelden konden er nu om lachen, maar niet op het moment dat ze door de beveiliging op het matje werden geroepen. De grens tussen een nagelschaartje of -vijl en een mogelijk wapen is ook niet altijd even voor de hand liggend en ook voor eten en drinken, elektronische apparaten (zoals strijkijzers) en koelboxen (was niet in me opgekomen, maar kwam ik regelmatig tegen) gelden soms strenge regels, die per rederij verschillen. Kijk dus goed wat er wel en niet is toegestaan bij de rederij waarmee je reist.

Handbagage voor een cruise

Als ik het goed heb begrepen, check je je bagage bij aankomst bij het schip in en wordt deze later bij je hut bezorgd. Op je laatste avond aan boord zet je je koffer bij je hut, zodat deze de volgende ochtend voor je van boord kan worden gebracht.

Het is dus belangrijk dat je alles wat je nodig kunt hebben in de tijd dat je bagage nog niet bij je hut is bezorgd, of je je bagage al hebt afgegeven om van boord te laten brengen, in je handbagage hebt. Lijkt weer logisch, maar ik heb toch echt gelezen over mensen die ‘s avonds in hun pyjama hun koffer buiten hadden gezet en er de volgende ochtend achter kwamen dat ze geen broek hadden klaargelegd voor de volgende dag. Ook niet handig: dat je je koffer al hebt afgegeven om aan boord te brengen en dat blijkt dat je paspoort erin zit. Dat heb je toch echt nodig om aan boord te komen!

Zorg daarom dat je in ieder geval dit in je handbagage hebt:

 • paspoort
 • cruiseticket
 • portemonnee met creditcard/pinpas/geld
 • mobiele telefoon, camera en laptop – inclusief laders
 • alle andere waardevolle spullen en spullen die kapot kunnen gaan in een koffer (net als op het vliegveld kan je bagage wel eens een opdonder krijgen).
 • kleding voor het diner en als je diezelfde dag nog wilt gaan zwemmen, hardlopen of zoiets ook kleding daarvoor. Het kan namelijk zijn dat je koffer pas na het diner in je hut wordt bezorgd.
Cruise met de Carnival Vista
Als je dit ziet, wil je wel meteen een duik kunnen nemen.
 • broodnodige toiletartikelen en medicijnen
 • er zijn mensen die thuis alvast een plattegrond van het schip afdrukken, want verdwalen kan makkelijk zo’n enorm schip. Update: een plattegrond printen was voor mijn reis met de Carnival Vista niet nodig. Bij de liften staan overal duidelijke plattegronden, als de bemanningsleden een vraagteken boven je hoofd zien hangen, vragen ze vriendelijk of ze je misschien kunnen helpen en bij Guest Services kun je altijd nog een plattegrond halen.

Cruise met de Carnival Vista

Wat neem je verder mee voor een cruise?

Tot zover dus de dingen die je beter gewoon bij je kunt dragen. Maar wat kan er dan wel in je koffer – en wat zijn dingen die juist op een cruise heel handig zijn om mee te nemen? Deze tips geven ervaren cruisereizigers:

 • Neem kleding in laagjes mee: zelfs op mooiweerbestemmingen kan het ‘s avonds koud zijn aan dek en de airco kan het binnen ook fris maken. Zorg ook dat je de kleding die je meeneemt op verschillende manieren kunt combineren. Zo hoef je niet veel mee te nemen om toch genoeg verschillende outfits bij je te hebben voor verschillende omstandigheden. Denk aan kleding om aan boord te sporten, kleding voor als je aan wal gaat en verzorgde kleding voor het diner. Update: het kan inderdaad heel fris zijn binnen. De airco draait blijkbaar op volle toeren. En het is leuk om je op de formele avond een beetje op te tutten (en dat terwijl ik anders nooit iets met optutten heb). Laagjes en sjaaltjes is echt een gouden tip.   Hetzelfde geldt voor schoenen: sportschoenen voor als je wilt sporten aan boord, wandelschoenen voor tijdens excursies, nette schoenen (voor bij het diner) en slippers (voor bij het zwembad) zijn handig. Extra tip: een spray om je kleren op te frissen zodat je ze nog een keer kunt dragen.
Cruise met de Carnival Vista
Neem gerust je fitness-, hardloop- of yogakleding mee en leef je uit aan boord.
 • Een stekkerdoos kan handig zijn vanwege het beperkte aantal stopcontacten per hut. Over stopcontacten gesproken – schiet me ineens te binnen dat ik misschien wel een reisstekker nodig heb om mijn Europese stekkers te kunnen gebruiken op een Amerikaans schip (ga ik nakijken!). Om allerlei apparatuur te laden heb je ook stekkers waarin je meerdere USB-snoertjes kunt steken. Sommige mensen nemen ook een ethernetkabel mee. Update: een stekkerdoos heb ik niet nodig gehad, want er waren twee stopcontacten en twee USB-stekkers waarmee je bijvoorbeeld je telefoon kunt opladen. Een ethernetkabel had ik niet mee. Ik heb gebruikgemaakt van een internetpakket aan boord – maar daarover later meer.
 • Omdat het echt stikdonker schijnt te zijn in binnenhutten, adviseren meerdere mensen een nachtlampje (op een batterij, de stopcontacten (misschien maar eentje) heb je al hard nodig voor andere dingen). Ook handig in een binnenhut is een luchtverfrisser – je kunt nu eenmaal geen raampje openzetten. Update: ik had een heerlijke hut met balkon en kon dus gewoon de gordijnen en balkondeuren opendoen. 
 • Een kopie van je paspoort is altijd fijn om bij je te hebben. Je kunt ook een foto van je paspoort maken met je telefoon, en deze eventueel ook nog naar jezelf mailen zodat je hem ook op je laptop hebt.
 • Veel (alle?) rederijen werken met een kaart die je gebruikt voor aankopen aan boord. Sommige mensen nemen een keycord met daaraan een plastic hoesje mee om de kaart om hun nek te kunnen hangen. Update: mijn supervriendelijke hutsteward Michael bracht me op de eerste avond een keycord en in mijn Sail & Sign Card zat al een gaatje om hem daaraan op te hangen. 
 • Geluidsoverlast kan overal voorkomen, dus ook op een cruiseschip. Tips op dit gebied variëren van oordopjes tot duct tape om rammelende deuren mee vast te zetten. Update: ik heb totaal geen last gehad van geluidsoverlast. Heerlijk geslapen!
 • Trucjes om optimaal gebruik te maken van de beperkte bergruimte zijn: magneetjes meenemen om dingen mee aan de wanden te hangen; een schoenenzak voor meerdere paren schoenen meenemen die je over de deur kunt hangen en waarin je kleine dingen kunt opbergen; extra hangersUpdate: mijn hut op de Carnival Vista was net een hotelkamer. Opbergruimte zat!

Cruise met de Carnival Vista

 • Moderne cruiseschepen zijn heel stabiel, maar 100% garantie dat je niet zeeziek wordt, heb je niet. Je kunt daarom overwegen om iets tegen zeeziekte mee te nemen, zoals tabletjes of een armband op basis van acupressuurUpdate: ik moet toegeven dat het schip de eerste avond iets meer bewoog dan ik van tevoren had verwacht,dus ik heb deze armbandjes omgedaan. Ik ben niet zeeziek geworden op het cruiseschip.  
 • Let op de zon! Veel cruises gaan naar mooiweerbestemmingen en als het inderdaad mooi weer is, ben je waarschijnlijk veel buiten. Neem dus een bescherming tegen de zon zoals een zonnebril, zonnehoed of pet, zonnebrandcrème en een dunne sjaal voor over je schouders mee, zeker als je (net als ik) snel verbrandt. Update: inderdaad. Het is heerlijk aan dek en je wordt zo relaxt van cruisen dat de uren voorbij glijden zonder dat je het merkt. Hou de zon in de gaten!
 • Dit is er een waarvan ik niet weet in hoeverre het wel echt de bedoeling is. Blijkbaar kun je sommige drankjes, zoals koffie en thee, water en sap, op bepaalde schepen gewoon zelf tappen. Veel mensen nemen dan ook een bidon en/of (thermos)beker mee die ze kunnen vullen en meenemen. Anderen nemen ook een brooddoos of hersluitbare plastic zakjes mee om eten van het buffet in te doen. Ehm… Mag dat echt? Ik heb ernstige twijfels. Update: je kunt inderdaad bepaalde drankjes zelf tappen. Ik heb uiteindelijk mijn dopper meegenomen en die gebruikt om ijs en water in te doen toen ik aan land ging. Op het schip gebruikte ik gewoon de bekertjes, de borden en het bestek in het buffetrestaurant. Daarna liep ik met mijn bord en beker naar mijn favoriete plekje aan dek of naar mijn hut. Eten van het buffet in zakjes of doosjes doen om mee te nemen heb ik niet gedaan. Aan wal ga je toch voor een echte Italiaanse pizza of Griekse salade!

Cruise met de Carnival Vista

 • Je vertrekt waarschijnlijk van huis met een koffer en een flinke tas als handbagage. Maar het is handig om ook een klein handtasje voor aan boord en een makkelijk draagbare tas voor aan land mee te nemen. Je hebt hier van die handige opvouwbare rugzakjes voor, zodat ze nauwelijks ruimte innemen als je ze weer in je koffer stopt.
 • Er is ontzettend veel te doen aan boord en de tijden waarop je in de haven aankomt, van en aan boord kunt of kunt gaan dineren zijn natuurlijk ook belangrijk. Sommige mensen nemen een markeerstift mee om die dingen te markeren in het dagprogramma dat je elke dag krijgt. Update: hiervoor had Carnival een handige app waarin je elk moment kunt zien wat er te doen is. 
 • Tijdens een cruise kun je erg veel bestemmingen aandoen. Denk aan een extra geheugenkaart voor je camera of de mogelijkheid om foto’s over te zetten naar je laptop. Ook handig: informatie over je bestemmingen (reisgids, plattegrond).
 • Een cruiseschip is net een varend hotel, dus handdoeken hoef je niet mee te nemen. Meestal is er ook wel shampoo en douchegel. Toch kom ik hier en daar wel mensen tegen die zeggen altijd wc-papier mee te nemen (dat zou ik dan weer niet verwachten), of shampoo omdat ze nu eenmaal graag hun eigen merk gebruiken. Update: echt niet nodig!
 • Andere, meer algemene inpaktips die ik tegenkom zijn: oprollen in plaats van opvouwen, kleine dingen in je schoenen stoppen, zakken of ‘packing cubes‘ voor je vuile schoenen of om je bagage overzichtelijk te sorteren; dingen met lekrisico in een afsluitbare plastic doos of hersluitbare plastic zakjes.

Zo was mijn allereerste cruise

Zo, nu ben je helemaal goed voorbereid voor jouw eerste cruise. Ik hoop dat je het net zo leuk vindt als ik. Eerlijk gezegd wist ik van tevoren niet of een cruise wel iets voor mij zou zijn. Maar ik heb genoten en droom nu nog meer dan voorheen van een cruise naar Noord- of Oost-Europa. Om je mijn cruise een beetje mee te laten beleven, heb ik deze video gemaakt:

Ik werd uitgenodigd om op de Carnival Vista te verblijven voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

9 thoughts on “Eerste keer op cruise: wat neem je mee?

 1. Caroline en Pieter Van Hulle says:

  Sandra,Bedankt voor de nuttige en praktische tips. Je zou een ideale reisleidster kunnen zijn. Binnen 14 dagen vertrekken we op onze eerste zeecruise.

 2. mia says:

  Eind september vertrekken we op onze eerste cruise ,hartelijk dank voor praktische en zeer overzichtelijke tips !

 3. Edith says:

  Dank je wel, wij gaan deze maand op cruise,vanuit Dubai.
  Deze tips meenemend, kom ik al eind met inpakken van de koffer:-)

 4. Gerda verbruggen says:

  In september onze eerste cruise … dus al die tips waren welkom ! Dikke merci Sandra

 5. P Nuyens says:

  Zeer praktische en nuttige bijdrage, Sandra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.