De Efteling is nog leuker met een nacht in het Eftelinghotel

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Opstaan gaat een stuk makkelijker als het voor de Efteling is! Vandaag gaat er een droom in vervulling voor ons alle 5: we gaan naar de Efteling en blijven ook nog eens slapen in het Eftelinghotel. Opeens blijkt iedereen heel makkelijk uit bed te kunnen komen en om half acht zijn we klaar voor vertrek. Kriebels in de buik!

De Efteling-app

We ontbijten in de auto en nemen tegelijkertijd in de Efteling-app die ik alvast heb gedownload de lijst met attracties door. Elke keer als er ja geroepen wordt (en dat is nogal vaak), klik ik op het hartje om de attractie toe te voegen aan de favorieten. Later op de dag blijken we hier een hoop plezier van te hebben, want met zoveel leuks is een efficiënte dagindeling dé manier om zoveel mogelijk te kunnen doen.

Het voordeel van het Eftelinghotel

Rond half tien parkeren we bij het Eftelinghotel. Onze kamers zijn zo vroeg op de dag natuurlijk nog niet klaar, maar onze toegangskaarten voor de Efteling liggen voor ons klaar bij de receptie. Bij het ophalen krijgen we alvast een voorproefje van de sfeer in het hotel: sprookjesachtig natuurlijk!

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Een extra voordeel van het Eftelinghotel is dat het een eigen ingang heeft èn dat je een half uur eerder naar binnen mag. We volgen dus snel de voetstappen tussen de hagen en voordat we het weten, lopen we via de ‘achterdeur’ de Efteling in.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Van attractie naar attractie

Het resultaat van dit tussendoorweggetje is dat we zonder wachttijd kunnen instappen in Vogel Rok. De meiden van dit gezin bedoel ik dan hè – de mannen houden niet zo van achtbanen. Maar Monsieur Cannibale, dat vinden ze wel leuk. Als we uit Vogel Rok komen, staan er nog steeds geen wachtrijen, dus ook wij zitten al snel in de draaiende kookpotten. Daarna gaan we met zijn allen in Carnaval Festival. Ik kan me nog goed herinneren dat ik met mijn ouders in de Efteling was toen deze attractie net was geopend – we kregen toen allemaal een rode clownsneus. Na al die jaren vinden wij Carnaval Festival nog steeds hartstikke leuk. Enne… Even lachen naar de camera natuurlijk 🙂

Dan willen we verder naar een ander stuk van de Efteling. De app helpt ons door de weg te wijzen en de wachttijden aan te geven.

Efteling app

Villa Volta en Droomvlucht

Villa Volta, onze volgende stop, is en blijft toch wel mijn favoriete attractie. En het is extra leuk dat we er allemaal in durven. Alweer kunnen we meteen naar binnen en de muziek en het optische bedrog bezorgen me zoals altijd kippenvel. Dit zit gewoon zo goed in elkaar!

Bij Droomvlucht staan we wel een tijdje in de rij. Een mooi moment om even iets te eten. Ook deze attractie vinden we allemaal leuk en van het dromerige muziekje worden we helemaal blij en relaxt. Ik geniet er zo van om de kinderen zo te zien stralen!

Toch begint het bij de achtbaanfans ook te kriebelen: het spannende Ruigrijk hebben we nog helemaal niet gezien en het loopt alweer tegen de middag!

Snel door het Sprookjesbos

Op het plein bij Droomvlucht en Villa Volta halen we alvast kaartjes voor de laatste Raveleijn-voorstelling om 17.30 uur. Dan lopen we nog even door het sprookjesbos.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Ook al houden we van spannend, het blijft ontzettend leuk om door het nostalgische deel van de Efteling te lopen.

Aangekomen in het Anderrijk

In het Anderrijk laten onze mannen zich van hun moedige kant zien: ze willen de Bob wel eens proberen. Na een tijdje wachten onder begeleiding van jodel- en après-skimuziek is het zover en het valt zo goed in de smaak, dat ze straks ook Joris en de Draak wel willen proberen. Helden!

Maar eerst is het tijd voor de Piraña: je weet wel, die ronde bootjes waarmee je tussen watervallen door dobbert en waarin altijd wel iemand een plens water over zich heen krijgt. In de rij hebben we precies goed uitzicht op de Baron 1898. Durven we dat ook? Zigzaggend in de rij blijven we maar kijken hoe de mensen die het wel hebben aangedurfd om in te stappen eerst bovenaan blijven bungelen, en dan bijna recht naar beneden storten. Het ziet er doodeng uit, maar we neigen er toch naar om het te gaan doen. Maar eerst hebben we de grootste lol op het water.

Het Ruigrijk

Op naar Joris en de Draak dan maar – alweer gezellig met zijn vijven! Maar deze houten achtbaan is toch wat heftiger dan de mannen hadden gedacht – en wij meiden staan ook een beetje te trillen na afloop. Weer komt de Baron ter sprake: Zullen we die toch maar niet doen? Als we deze al zo heftig vonden?

Maar het schommelschip is altijd goed – daar kunnen we wel de hele dag in zitten. Deze keer staat er ook nog eens een Efteling-medewerker bij het schip die doet alsof hij zo uit Pirates of the Caribbean is komen aanwandelen. Hij loopt een beetje vreemd, maakt hier en daar een praatje en dirigeert tijdens het schommelen alle handen in de lucht. Oef, wat voelt dat toch lekker daarboven!

Dagje Efteling met Efteling Hotel

De mannen kiezen hier trouwens voor de oldtimer-autootjes en Polka Marina. Er staat een verbazingwekkend lange wachtrij bij de oldtimers, dus hebben wij meiden nog tijd om in de Python te gaan. Die valt ons dan weer erg mee: niet te eng, gewoon leuk. Zullen we dan toch ook maar in de Baron? Ja, we doen het!

In de Baron

Daar stonden we dan. Onder aan de Baron. Steeds als de bel bovenaan luidde en er dus een nieuwe groep ‘mijnwerkers op zoek ging naar het goud’ (want dat is het verhaal achter de duik in de grond die de baron maakt) tuurden we omhoog. Ik vroeg me af of ik niet zou flauwvallen. Mijn oudste dochter werd al misselijk van de zenuwen en mijn jongste dochter zei even helemaal niks. Ik was nog nooit zo bang geweest voor een achtbaan! Mijn man en zoon (die trouwens nog niet mee mag omdat hij nog geen 1 meter 40 is) wisten het wel: voor geen goud (letterlijk in dit geval).

We hakten de knoop door. We gingen! Bij de ingang kregen we een ouderwets treinkaartje van een rol. Er waren verschillende kleuren kaartjes voor de verschillende rijen stoelen. “Rij 1 zeker?” Ehm… Nou nee, dat hoefde nou ook weer niet. “Doe maar rij 2!” antwoordden we met trillende stemmen.

Waarschuwing van de Witte Wieven

Tegen de tijd dat we binnen stonden te luisteren naar het verhaal over mijnwerkers, goud en Witte Wieven die daarover waken, waren we alle drie misselijk van de zenuwen. Eigenlijk twijfelde ik nog steeds toen ik stevig werd vastgesnoerd in mijn stoel op rij 2. Maar er was geen weg meer terug. “U was gewaarschuwd…” zongen de Witte Wieven. “Hoogmoed komt voor den val!”

De langzame rit naar boven was minder tergend dan ik had gevreesd. Het bungelen bovenaan ook. Maar dan: die bel, de val en geschreeuw – in ieder geval van mij. Wat heftig! Zo heftig dat ik de rest van de achtbaan alleen maar dacht: Gelukt! We hebben het gedaan! De meiden en ik hadden er weer een achtbaan bij op ons lijstje. We stonden er na afloop nog een tijdje van de trillen, maar wat waren we blij dat we het hadden gedurfd.

Uitrusten bij Raveleijn

Onze voeten zijn ons dankbaar als we om 17.30 plaatsnemen voor Raveleijn. We zijn al zo lang op de been! Nu kunnen we zittend op de tribune kijken naar een show vol vogels en paarden, zwaardgevechten en vuurspuwende draken.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Daarna schuiven we aan bij het Wapen van Raveleijn, het restaurant direct naast het showterrein. Het wordt een diner aan zware, houten tafels met veel kaarsen om ons heen.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

De kinderen worden eerst opgehaald om hun eten te komen halen. Dan mag één volwassene meelopen om een gebraden kip op te halen, die we vervolgens zelf mogen aansnijden. Het smaakt allemaal prima. De kinderen krijgen nog een lekker ijsje met snoepjes erop en wij warm appelgebak met vanillesaus.

De Efteling in het donker

Daarna liepen we in het donker naar de uitgang van de Efteling. En dat ziet er dan zo uit. Van mijn grote favoriet Villa Volta…

BrabantNacht in de Efteling

… tot de Baron die we samen hebben ‘overwonnen’.

BrabantNacht in de Efteling

Het sprookjesbos is nog sprookjesachtiger…

BrabantNacht in de Efteling

en wat denk je van deze Fata Morgana?

BrabantNacht in de Efteling

Het heeft bijna iets spookachtigs, zo stil.

BrabantNacht in de Efteling

Afsluiten met Aquanura

Eigenlijk veel te snel was het tijd voor de afsluiting van onze dag in de Efteling. Maar we hadden nog een mooi toetje tegoed: Aquanura.

BrabantNacht in de Efteling

In het donker ziet deze show van fonteinen en vuur er nog mooier uit dan bij daglicht.

Snel naar het Eftelinghotel

Wat was het heerlijk om na zo’n lange dag niet og aan de rit naar huis te hoeven beginnen! Binnen een mum van tijd stapten we onze kamer in het Eftelinghotel binnen. We ploften meteen in bed: onze kamer zouden we morgenochtend wel bekijken.

De volgende ochtend werden we lekker langzaam wakker. Terwijl ik een warm bad nam, speelden de kinderen het Eftelingspel dat op de kamer stond. We ontdekten steeds meer leuke details in de kamer, zoals de rode schoentjes in de kast, een tekst die je alleen met een spiegel kunt lezen en de nieuwe kleren van de keizer, die ook op onze kamer bleken te hangen.

Ook het ontbijt was sprookjesachtig. Wat denk je van deze tafel met een echte troon?

Dagje Efteling met Efteling Hotel

We zijn dol op hotelontbijtjes – de kinderen nog wel het meest. En dit hotelontbijt was wel een van de bijzonderste die we hebben mogen proeven.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Het was alweer ruim 24 uur geleden dat we met kriebels in onze buiken uit bed waren gesprongen om naar de Efteling te gaan, maar nog steeds waren we helemaal in de Eftelingsfeer. En dat is, behalve de eigen, extra vroege toegang en het niet naar huis hoeven rijden na een volle dag Efteling, nog een groot voordeel van het Eftelinghotel als je het mij vraagt.

Toch moesten we na het ontbijt langzaam wakker worden uit onze Eftelingdroom. We gingen namelijk nog iets leuks doen in Brabant. Wat dat was, kun je zien in deze video over ons weekend in Brabant.

Om te bewaren op Pinterest: 

Ik werd uitgenodigd om de BrabantNacht te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.