Zou jij kiezen voor een fiets van IKEA?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Een paar jaar geleden, na de zoveelste reparatie, zei mijn fietsenmaker tegen me: “Misschien moet je eens aan een nieuwe fiets gaan denken. Deze begint behoorlijk op te raken.” Ik was zo beledigd dat ik overstapte naar een andere fietsenmaker. Die sleutelde vrolijk verder, zette er nog een keer een nieuw achterwiel in, legde er een nieuwe ketting om en deed iets met de remmen. Maar de laatste keer dat hij mijn fiets kwam terugbrengen (ja, dat doet hij – heel fijn!), zei hij voorzichtig: “Het is wel een oud beestje aan het worden…”

Een nieuwe fiets?

Nou heb ik toevallig een tijdje wat minder gefietst. De kinderen fietsen inmiddels zelf overal naartoe, dus daarvoor hoefde het niet meer. Zelf koos ik het liefst voor lopen of het openbaar vervoer, dus ik vond het niet zo erg dat mijn fiets niet in topconditie was. Maar sinds ik de smaak van een wat sportievere lifestyle te pakken heb (met yoga, wandelen, tai chi, zwemmen en skeeleren is mijn sportweek aardig gevuld), zou ik best wel weer eens wat verder willen fietsen. Genoeg mooie routes hier in Twente!

Kies ik voor elektrisch?

Veel mensen in mijn omgeving kiezen momenteel voor een elektrische fiets. Het lijkt mij ook wel wat, maar elektrische fietsen zijn best nog aardig aan de prijs (en worden vaak gestolen). Ik zie mezelf in de toekomst zeker wel op een elektrische fiets rijden, maar denk toch dat dit voor mij nog niet het moment is om de overstap naar elektrisch te maken.

Of voor een fiets van IKEA?

En toen stuitte ik op dit bericht: “IKEA gaat fietsen verkopen“. Het Zweedse woonwarenhuis heeft een fiets voor dagelijks gebruik ontwikkeld die lichtgewicht (want van aluminium) en onderhoudsvriendelijk (handig!) is en ook nog eens de Red Dot: Best of the Best-designprijs heeft gewonnen. Klinkt goed…

Fiets van IKEA
Foto met dank aan IKEA

Wat maakt de fiets dan zo onderhoudsvriendelijk?

 • In plaats van een ketting heeft de fiets van IKEA een roest- en onderhoudsvrije aandrijfriem die schoner en duurzamer is dan een normale fietsketting en 15.000 kilometer meegaat.
 • Het aluminiumframe is roestvrij en heeft een dubbele laklaag ter bescherming tegen krassen en stoten, strooizout en vuil.
 • De twee automatische (?!) versnellingen zijn veilig weggewerkt in de naaf van het achterwiel.

De fiets is vanaf half augustus 2016 verkrijgbaar bij IKEA en heet SLADDA. Voor IKEA Family-leden kost de fiets 499 euro en voor niet-leden 699 euro. Natuurlijk gaat IKEA ook accessoires voor de fiets verkopen, zoals een fietstas, bagagedrager of fietsmand die met een kliksysteem aan de fiets te bevestigen zijn.

Fiets van IKEA
Foto met dank aan IKEA

Wat zou jij kiezen?

Ik vind het nog best wel veel geld – als je het vergelijkt met het alternatief dat ik in gedachten had: een tweedehandsfiets van Marktplaats. Aan de andere kant heb ik dan wel een nieuwe fiets en lijkt het me het als echte IKEA-fan wel heel leuk om een fiets van IKEA te hebben.

Technisch heb ik er al helemaal geen verstand van, dus ik vraag me af: wat zou jij doen? Zou jij kiezen voor een fiets van IKEA? Of hou je het bij IKEA bij meubels en Zweedse gehaktballetjes, en ga je voor een fiets ergens anders naartoe?

8 thoughts on “Zou jij kiezen voor een fiets van IKEA?

 1. dBezemer says:

  Deze week een Ikea fiets ( Sladda ) aangescaft , zit in een doos zelf in elkaar gezet . Fluitje van van een cent wat eenvoudig via de bekende instructie tekening van Ikea .de fiets komt stevig over , alles van aluminium en roestvrijstalen beslag mooi . helaas en dat is Ikea alle accessoires die er evt nog bij horen zijn nog niet verkrijgbaar zelfs het slot is er nog niet . Verder een mooie aparte fiets die ultra licht rijd , hoop vele jaren met plezier op te mogen rijden.

 2. Als je echt langere fietstochten wilt maken, dan lijkt 2 versnellingen me eigenlijk te weinig. Meer een stadsfiets wat dat betreft, zoals IKEA ook in het artikel schrijft.

  • Tja, ik ben opgegroeid zonder versnellingen en dat slijt er blijkbaar in: ik heb er nu 3 maar hij staat zo’n beetje vastgeroest in z’n twee. Dus ik denk dat ik er wel genoeg aan zou hebben voor af en toe wat verder fietsen. Ik zal de Tonnenberg vermijden 😉

 3. Judith says:

  Ik zou gerust een fiets bij IKEA kopen. Waarom niet? Ze maken daar prima spullen. Ik vind ‘m eerlijk gezegd wel best prijzig voor IKEA-begrippen.

  • Harm says:

   Deze fiets lijkt best prijzig. Als je het vergelijkt met normale fietsen. Maar er is een reden dat we nog niet allemaal op de veel betere tandriem zijn overgestapt… Je moet het frame er voor aanpassen omdat ketting kan open, een tandriem niet. De achterste driehoek moet dus open kunnen. Dit maakt het weer een typisch IKEA product. Ik heb wereldwijd 1 vergelijkbaar geprijst model gezien dat je moet importeren van uit de USA. Maar ik koop hem zeker bij IKEA!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.