Relaxt fietsen in de Eifel: de Nimstal-Radweg

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

In de Duitse Eifel zijn allerlei fietsroutes uitgezet. Er zijn zelfs fietsvriendelijke accommodaties, waar je losse nachten kunt boeken en je fiets droog kunt stallen en repareren. Tijdens onze vakantie in de Eifel stapten we na een wandeling door de Teufelsschlucht met het hele gezin op de fiets.

Oude spoorwegen

Nou ben ik niet zo’n held in het bergopwaarts fietsen, maar daar bleek een oplossing voor te zijn. Het stuk van de Nimstal-Radweg (ook wel Nims-Radweg) tussen  Bitburg en Irrel is bijna helemaal vlak of zelfs iets aflopend. Dat komt onder andere omdat een groot deel van de route over fietspaden loopt waar vroeger een spoorbaan lag. Je fietst er heel relaxt over breed asfalt, weg van het autoverkeer en zonder hellingen die een locomotief niet had kunnen trekken.
Fietsen in de Eifel: Nimstal-Radweg
Op deze manier konden we de fietstocht ook goed met het hele gezin maken. De fietsverhuurder in Bitburg vertelde ons hoe we bij de fietsroute konden komen en al snel fietsten we langs dit soort mooie plaatjes.Fietsen in de Eifel: Nimstal-Radweg
Behalve mooie uitzichten kwamen we onderweg ook beelden van zandsteen tegen en reden we af en toe door een plaatsje. Maar steeds waren we weer heel snel weg van het autoverkeer (in Wolsfeld wel even oppassen dat je niet met de weg mee blijft fietsen, maar snel weer rechtsaf gaat, de weilanden in) en zoefden we weer langs dit soort mooie plekjes.
Fietsen in de Eifel: Nimstal-Radweg

Fietsend langs de Prüm kwamen we vanzelf weer uit bij onze vakantiewoning in Irrel. Na een korte tussenstop besloten we er nog een fietstochtje aan vast te knopen. Het plaatsje Irrel heeft namelijk zijn eigen watervallen en die wilden we natuurlijk gezien hebben. Zeker omdat ik laatst nog een zwartwitfoto had gezien waarop ik zelf, als 7-jarig meisje, bij die Irreler Wasserfälle sta. Nu was het de beurt aan mijn 8-jarige dochter.

Irreler Wasserfälle

De watervallen van Irrel zijn niet hoog, maar het is wel een erg mooie plek. Via een overdekte houten brug kun je van de ene naar de andere kant van het water lopen. De rotsen die hier in de Prüm liggen, zijn daar terechtgekomen tijdens dezelfde aardverschuivingen die de Teufelsschlucht hebben gevormd.

Irreler Wasserfälle

Langs de Prüm, die vroeger de watermolen van de Irreler Mühle liet draaien, fietsten we weer naar onze vakantiewoning. De fietsen konden in de stalling en wij ploften na al dat gewandel en gefiets lekker op de bank.

Dankzij de Nimstal-Radweg was fietsen in de Eifel geen geploeter, maar een relaxt uitstapje voor ons hele gezin. Precies zoals een vakantiedag hoort te zijn, vind ik!

Ik werd uitgenodigd om de Eifel te bezoeken voor mijn blog, maar deel op Stralend schrijven altijd eerlijk mijn persoonlijke mening en ervaringen. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

2 thoughts on “Relaxt fietsen in de Eifel: de Nimstal-Radweg

  1. ivonne says:

    Ik had hier al eens eerder van gehoord. Het lijt me leuk om te doen en voor mij ook liever geen grote stijgingen op de fiets, dus dit is heel mooi!. Als je van wandelen houdt dan kan ik je ook zeker aanbevelen om in de Eifel te wandelen. Wij liepen diverse delen van de Eifelsteig, mooi en gevarieerd, maar niet vlak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.