Stel, je wilt graag geld verdienen met je blog – maar dan wel op een manier die bij je past. Je wilt geen wandelend reclamebord worden. Je wilt gewoon doen wat je leuk vindt. Maar omdat het niet meevalt om daar tijd voor te maken naast je gewone werk, zou het fijn zijn om geld te kunnen verdienen met bloggen.  En dat kan ook! Hoe ik dat weet? Omdat ik zelf alle stappen heb doorlopen: 

 • Beginnen met bloggen als hobby
 • Steeds meer lezers krijgen en steeds meer tijd in mijn blog steken
 • Merken dat er niet genoeg uren in een dag zitten om te bloggen naast mijn betaalde werk
 • Experimenteren met manieren om geld te verdienen met mijn blog
 • Ontdekken hoe ik geld kon verdienen en toch trouw kon blijven aan mijn principes
 • Tot nu: zoveel geld verdienen met mijn blog dat ik er niet meer naast hoef te werken

Snel ging dit trouwens niet: tussen de eerste en de laatste stap zat zo’n 5 jaar. Maar als ik alle informatie die ik in die tijd verzamelde op een presenteerblaadje aangeboden had gekregen, was het sneller gegaan. Dat is dan ook wat ik hier wil doen: je zo goed mogelijk informeren, zodat je je eigen keuzes kunt maken. Ik heb de informatie verdeeld in drie onderwerpen.  

 • Starten met bloggen
 • Lezers voor je blog
 • Geld verdienen met je blog

Starten met bloggen

Een blog beginnen – je hebt er helemaal zin in! Maar… waar moet je allemaal aan denken als je start met bloggen? Ik heb een paar stappen voor je op een rij gezet. Klik erop om er meer over te lezen.

 • Blogs over bloggen
 • Boeken over bloggen
 • Een naam en domein voor je blog
 • Social media voor je blog
 • Een nieuwsbrief voor je blog

Blogs over bloggen

Het eerste dat ik deed toen ik wist dat ik wilde beginnen met bloggen, was zoveel mogelijk lezen over bloggen. Ik begon meteen op internet kon vinden en sommige blogs raadpleeg ik nog steeds als ik iets wil weten over bloggen.

De blogs over bloggen en (geld verdienen over bloggen) die ik je in ieder geval wil aanraden, zijn:

 • Blogtrommel
 • Blogaholic
 • Profbloggers
 • Bloggen en loggen

Op deze blogs vind je echt heel veel informatie over alles wat komt kijken bij bloggen. Zo kun je alvast even voort. En als dat nog niet genoeg is, heb ik ook nog wel wat tips voor boeken over bloggen.

Boeken over bloggen

Ik weet het, ik ben misschien een beetje ouderwets. Hoeveel informatie er ook online beschikbaar is, soms vind ik het toch fijn om een boek te hebben waarin alle informatie overzichtelijk bij elkaar staat. Toen ik begon met bloggen, las ik dan ook maar al te graag deze boeken over bloggen:

 • How blogs work – Tips en tricks voor beginnende en ervaren bloggers
 • Wetboek voor bloggers – de (on)geschreven regels voor bloggers, journalisten en content creators
 • Bloggen als een pro in 60 minuten
 • Bloggen doe je zo!

Heb je alle online en offline informatie doorgespit? Dan kun je echt beginnen. Tijd voor de eerste en misschien wel moeilijkste stap op weg naar je eigen blog.

Een naam en domein voor je blog

Het eerste wat je moet doen als je een blog wilt opzetten, is meteen iets waar je heel lang over kunt nadenken. Hoe gaat je blog heten? Bij het bedenken van een naam kun je aan de volgende dingen denken:

 • Word je er zelf blij van?
 • Maakt hij lezers meteen duidelijk wat ze kunnen verwachten?
 • Is het domein nog vrij? (zoals bij deze website www.geldverdienenmetjeblog.nl)
 • Zijn er op social media goed accounts te maken met deze naam?

Als je eenmaal een goede naam en een bijbehorend domein hebt gevonden, kun je dat domein registreren. Ik ben helemaal niet technisch, maar gelukkig hoef ik hiervoor alleen maar een mailtje te sturen naar mijn host. Daarna lukt het me zelf wel om WordPress te installeren en een thema uit te zoeken. Zo ingewikkeld is het niet! En dat komt goed uit, want des te sneller kun je verder met het maken van je socialmedia-accounts.

Social media voor je blog

Nu is het tijd om te bedenken wat je met social media wilt gaan doen. Misschien wil je wel accounts aanmaken op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en nog meer kanalen. Of misschien kies je er één uit, zodat je je daar helemaal op kunt richten. Welke keuzes ik zelf maak, lees je op deze pagina over blogposts delen op social media.

Als je meerdere socialmediakanalen gaat inzetten, is het wel makkelijk als je overal zoveel mogelijk dezelfde naam gebruikt. Zo kunnen mensen die je op het ene kanaal volgen je makkelijker vinden op een ander kanaal.

Social media kunnen je goed helpen om lezers naar je blog te krijgen. Maar er is nog één ding waarmee je volgens veel mensen het beste niet vroeg genoeg kunt beginnen…

Een nieuwsbrief voor je blog

“The money is in the list.” Heb je dat wel eens gehoord?

Ik moet toegeven dat ik er zelf nog veel te weinig mee doe, maar volgens veel mensen die geld verdienen met hun blog is een nieuwsbrief echt onmisbaar. Daarom zou je het bij het starten van een blog eigenlijk meteen mogelijk moeten maken dat mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief. In het begin zal het misschien niet snel gaan, maar zo bouw je wel stapje voor stapje aan een mooie mailinglist, die je later kunt inzetten voor acties die interessant zijn voor je lezers, maar ook voor jou.

Je kunt verschillende systemen gebruiken voor je nieuwsbrief. Zelf gebruik ik ActiveCampaign en daar ben ik heel blij mee.

Heb je je domein, socialmediakanalen en nieuwsbrief in orde? Dan is het nu tijd om meer lezers naar je blog te krijgen.

Lezers voor je blog

Zo, je blog staat. Je hebt alles wat je maar kon vinden over bloggen gelezen en bekeken, je blog online gezet en gezorgd voor een nieuwsbrief en socialmediakanalen. Nu gaat het echt beginnen. Je bent klaar om te gaan schrijven – en om gelezen te worden natuurlijk! Maar hoe zorg je dat lezers je kunnen vinden? De volgende stappen helpen je op weg:

 • Voor wie schijf je?
 • Hoe vaak bloggen?
 • Delen op social media
 • Gevonden worden door Google

Voor wie schrijf je?

Als je begint met bloggen en je ook graag gelezen wilt worden, is het een goed idee om er eens over na te denken voor wie je eigenlijk schrijft. Hoe ziet jouw gemiddelde lezer eruit? In mijn geval – en ik denk bij veel bloggers- lijkt die gemiddelde lezer veel op mij. Dat is wel zo makkelijk, want zo kan ik me makkelijk indenken:

 • wat deze lezer leuk vindt
 • waar deze lezer op afknapt
 • en waar deze lezer graag over wil lezen

Dat is waarom ik de vraag “Voor wie schrijf je?” de eerste stap vind in het krijgen van meer lezers op je blog. Zie die ‘ideale’ lezer voor je en schrijf alsof je tegen hem of haar praat. Dan zullen er zeker mensen zijn die op je links gaan klikken en je blogs gaan lezen.

Hoe vaak bloggen?

Maar… Hoe vaak moet je nu eigenlijk bloggen?

Als je mij vraagt: “Hoe vaak moet je bloggen om een goed gelezen blog op te zetten?” is mijn antwoord: “Je ‘moet’ helemaal niets!” Het allerleukste aan bloggen vind ik namelijk de vrijheid die je hebt. De vrijheid om je eigen schrijfstijl aan te houden, maar ook de vrijheid om zo vaak te posten als jij wilt.

De enige vuistregel die je volgens mij wel kunt aanhouden, is dat je moet voorkomen dat je blog helemaal stil komt te staan. Als mensen op je blog komen en zien dat de laatste post meer dan een jaar oud is, loop je het risico dat ze ervan uitgaan dat je niet meer blogt en dus ook niet meer terug zullen komen. Daarnaast heeft Google een voorkeur voor websites/blogs waar regelmatig nieuwe content verschijnt.

Bovendien heb je als je regelmatig blogt ook regelmatig iets om te delen op je social media – daarover vertel ik hieronder.

Delen op social media

Zodra je een blogpost hebt gepubliceerd, kun je deze delen op social media om de aandacht van je lezers te trekken. Je kunt de link bijvoorbeeld delen op Facebook of Twitter. Op Instagram kun je helaas geen link delen bij een post, alleen in je bio. Maar er zijn bloggers die de link in hun bio elke keer updaten naar hun nieuwste blogpost.

Mijn favoriete socialmediakanaal om lezers op mijn blog te krijgen is Pinterest. Het duurde even voordat ik door had hoe het werkte en ik stond zelfs op het punt om mijn account te verwijderen. Maar toen ik na het volgen van een Pinterest-cursus enkele kleine veranderingen in mijn strategie doorvoerde, nam het aantal kijkers op Pinterest snel toe – net als de hoeveelheid mensen die via een pin op mijn blog terecht kwam. Eerst vond ik het pinnen nog wel erg veel werk, maar nu ik Tailwind gebruik, is het een fluitje van een cent. (Via deze link kun je Tailwind trouwens een maand gratis proberen.) Het allerfijnste aan Pinterest vind ik dat een post niet snel omlaag zakt in de tijdlijn, zoals op Instagram en Facebook. Pins blijven ook op de lange termijn naar boven komen doordat mensen ze op hun borden bewaren en er later naartoe teruggaan, doordat mensen ze blijven delen en ze dus steeds onder een nieuw publiek terecht komen, èn doordat mensen ze vinden door middel van de zoekfunctie. Maak dus zeker pins bij je blogposts!

Voor alle social media geldt trouwens dat je niet alleen nieuwe blogposts kunt delen. Zelf heb ik een contentkalender met mijn beste blogposts, die ik eens in de zoveel tijd opnieuw deel op een moment dat ze relevant zijn. Ze leveren dan steeds opnieuw enthousiaste reacties en nieuwe lezers op.

Bij sommige blogposts maak ik ook een video. Ik upload die video dan naar YouTube en plaats er een link onder naar de bijbehorende blogpost.

Pffff wat een werk he? Dat vind ik dus ook. Daarom ben ik eerlijk gezegd helemaal niet zo’n grote fan van social media. Geef mij maar verkeer dat helemaal vanzelf binnenkomt via zoekmachines. Lees dus gauw hoe je elke dag vanzelf verkeer krijgt via Google.

Gevonden worden door Google

Zou het niet fijn zijn als er elke dag de hele dag door volop lezers naar je blog komen, zonder dat je daarvoor veel tijd hoeft door te brengen op social media?

Ik vind het in ieder geval ontzettend fijn. Ik ben de laatste tijd bewust minder op social media te vinden en merk dat het me enorm veel rust geeft, en tijd om dingen voor mezelf en met mijn gezin te doen.

Intussen wordt mijn blog meer gelezen dan ooit. Een deel van dat verkeer komt binnen via social media, maar bijna 90% komt helemaal vanzelf binnen via zoekmachines. Mensen googelen op een onderwerp waarover ik heb geschreven en klikken zo door naar een van mijn blogposts.

Als dit jou ook de ideale manier lijkt om lezers op je blog te krijgen, dan kan ik je aanraden om je te verdiepen in SEO (Search Engine Optimization). Dat betekent niets meer of minder dan dat je ervoor zorgt dat zoekmachines jouw blog goed kunnen vinden. Het installeren van de Yoast-plugin helpt al om je bewust te laten nadenken over de vindbaarheid van je blog en het gebruik van zoekwoorden op de juiste plekken. Maar SEO is meer dan Yoast en verandert ook nog eens voortdurend. Zorg dus dat je op de hoogte blijft en je blog optimaal vindbaar maakt. Het boekje SEO in 60 minuten is een goed begin en ook de website Digital Nomad Wannabe bevat heel veel informatie.

Lukt het je al om regelmatig te bloggen, optimaal gebruik te maken van social media en veel verkeer binnen te halen via zoekmachines? Dan ben je klaar voor de volgende stap: geld verdienen met je blog.

Geld verdienen met je blog

Merk je het al? Als je blog lekker loopt, ga je er vanzelf steeds meer tijd aan besteden. Misschien omdat je gevraagd wordt voor samenwerkingen, of omdat het hebben van zoveel lezers je motiveert om nog meer te willen bloggen. Maar… er moet ook nog brood op de plank, dus het aantal uren dat je (naast je werk) per dag kunt besteden aan bloggen, is beperkt.

Dat was voor mij de belangrijkste reden om geld te willen verdienen met mijn blog.  Als ik geld zou verdienen met bloggen, zou ik minder hoeven werken en dus meer tijd hebben om te bloggen. Dat zou geweldig zijn! Maar hoe kon ik dat realiseren?

Uiteindelijk lukte het. Maar voordat het zover was en ik fulltime kon bloggen, doorliep ik deze stappen (klik erop om er meer over te weten te komen):

 • Wil ik wel bloggen voor geld?
 • Indirect geld verdienen met je blog: producten krijgen
 • Indirect geld verdienen met je blog: eigen producten en diensten
 • Geld verdienen met sponsored posts/advertorials
 • Geld verdienen met linkjes
 • Geld verdienen met affiliate marketing

Wil ik wel bloggen voor geld?

Er zijn veel bloggers die vinden dat een blog het beste een hobby kan zijn. Je moet bloggen uit passie, niet uit commercieel belang.

En daar ben ik het mee eens!

Maar… Dat betekent niet dat je geen geld mag willen verdienen met je blog. Of dat je geen geld kunt verdienen met het volgen van je passie. De kunst is om een manier van bloggen te vinden waarmee je beide combineert.

Waarom je dat zou willen? Voor mij was de belangrijkste reden om geld te willen verdienen met bloggen het constante tijdgebrek. Ik had zoveel ideeën voor mijn blog, maar kreeg naast mijn werk en het huishouden van mijn gezin maar een heel klein deel daarvan gedaan. Dat frustreerde me!

Nu ik genoeg geld verdien met mijn blog om niet meer voor anderen te hoeven werken, kan ik al die plannetjes uitvoeren. Als ik een idee krijg voor een nieuw project – bijvoorbeeld deze website waarop ik zo graag mijn kennis over bloggen met jou wilde delen – dan heb ik de vrijheid om daar meteen tijd voor uit te trekken. Als ik nog zou werken naast mijn blog, had dit idee waarschijnlijk nog maandenlang op de plank gelegen.

Eén ding moet ik toegeven: het viel niet mee om een manier te vinden waarop ik kon leven van mijn blog zonder het gevoel te hebben dat ik mijn ziel verkocht. Daar ging een heel proces aan vooraf en dat doorloop ik graag stap voor stap met je, zodat jij er hopelijk minder lang over doet.

Ga je mee naar de eerste stap? Dat is een indirecte manier van geld verdienen met je blog: ‘gratis’ producten krijgen.

Indirect geld verdienen met je blog: producten krijgen

Ik was nog niet zo lang bezig met bloggen, toen de eerste aanbiedingen in mijn mailbox verschenen. Wilde ik misschien gratis een hoesje voor mijn mobiele telefoon in ruil voor een review op mijn blog?

Ik vond het heel bijzonder dat mensen mij zomaar mailden omdat ze me dingen wilde geven. Best cool, toch? En ik heb dan ook zeker van dit soort ‘barterdeals’ gedaan, waarin ik iets kreeg in ruil voor een blogpost. Sterker nog, ik denk dat mijn lezers er echt iets aan hebben, doe ik het nog steeds. Het liefst koppel ik er dan een winactie aan, zodat niet alleen ik iets krijg, maar ook een van mijn lezers het product ontvangt.

Maar het jammere aan deze barterdeals voor mijn blog was, dat het mijn tijdsprobleem niet oploste. Met gratis producten kan ik mijn hypotheek niet betalen en geen boodschappen doen. Daar moest ik dus nog steeds geld voor verdienen met betaald werk, waardoor in continu te weinig tijd had om aan mijn blog te werken.

Het was tijd voor de volgende stap. Dit is ook een indirecte manier van geld verdienen met je blog: eigen producten aanbieden.

Indirect geld verdienen met je blog: eigen producten en diensten

Het voordeel van het aanbieden van eigen producten is dat je er echt geld voor kunt vragen, waarmee je dus wel (een deel van) je hypotheek en boodschappen kunt betalen. Als dit structureel lukt, kun je minder uren gaan werken of zelfs echt fulltime blogger worden.

Ik had bijvoorbeeld alle informatie op deze website ook als tegen betaling kunnen aanbieden als e-book of online cursus 😉

Bij mij ging het (tot nu toe) anders. Ik kreeg freelance schrijfopdrachten. Bijvoorbeeld van bedrijven die graag blogposts op hun website wilden hebben, het schrijven daarvan graag wilden uitbesteden. Ik was dan in feite een soort ghostwriter: ik schreef de tekst tegen betaling en zij publiceerden die onder hun naam. En dat vond ik prima, want het bracht geld in het laatje. Ook werd ik af en toe gevraagd om tegen betaling workshops te geven over bloggen. Zo had ik toch het gevoel dat mijn blog nu echt geld begon op te brengen – al was het indirect.

Maar… Het tijdsprobleem bestond nog steeds. Ik verdiende geen geld met bloggen op mijn eigen blog. Dat moest ik nog steeds doen in de uurtjes die overbleven nadat mijn betaalde werk was gedaan. En het leek wel alsof dat er alleen maar minder werden!

Geld verdienen met sponsored posts/advertorials

Ik had de oplossing dus nog niet gevonden. En het moest echt anders, want ik wilde echt weer wat meer tijd voor mezelf en mijn gezin. Dus ging ik experimenteren met iets waarvoor ik eigenlijk een beetje huiverig was: geld verdienen met sponsored posts/advertorials.

Ik was van tevoren al huiverig voor het plaatsen van sponsored posts of advertorials tegen betaling, omdat het toch een beetje voelde als mijn ziel verkopen. Ik had altijd voor de volle 100% mijn eerlijke mening gegeven op mijn blog. Hoeveel daarvan zou ik opgeven als ik me door anderen liet betalen om over een bepaald onderwerp te schrijven?

En inderdaad het voelde niet goed. Hoe selectief ik ook was bij het aannemen van opdrachten voor sponsored posts, ik had echt het gevoel dat ik niet meer 100% vrij was om te schrijven wat ik wilde. Dat betekent trouwens niet eens dat ik echt moest liegen. Maar dan wilde een klant bijvoorbeeld dat ik nog wat informatie zou toevoegen waarvan ik dacht: Wat hebben mijn lezers daar nu aan? Maar toch deed ik het maar. Omdat ik ervoor betaald kreeg.

Ik ben dan ook heel snel weer gestopt met het plaatsen van advertorials en sponsored posts tegen betaling. En daarvoor had ik (naast het gevoel niet eerlijk tegen mijn lezers te zijn) nog een tweede belangrijke reden.

Ik werd namelijk helemaal gek van het onderhandelen over de voorwaarden. Hoeveel zou de advertorial gaan kosten? Wat moest er dan precies in komen? Welke linkjes wilde het bedrijf erin? Hoe vaak moest ik het gaan delen op social media? Hier kon heel wat heen en weer gemail in gaan zitten. En het ergste vond ik, dat de meeste (potentiële) opdrachtgevers het niet zo nauw nemen met bepaalde regels die ik zelf wel graag wil naleven.

Zo zegt de Reclamecodecommissie bijvoorbeeld dat je het moet aangeven als een publicatie is ontstaan uit een samenwerking. Veel bedrijven vragen toch of je dat niet wilt vermelden.

Een ander heet hangijzer is het kenmerk follow/no follow dat je achter de schermen aan een link kunt meegeven. Google geeft aan dat links die zijn geplaatst naar aanleiding van een samenwerking het kenmerk no follow moeten hebben. Doe je dat niet en komt Google erachter, dan kun je behoorlijk kelderen in de zoekresultaten. Toch vragen bijna alle bedrijven van wie ik mailtjes ontvang om een betaalde do follow link. Sterker nog, als ik aangeef dat ik dat niet doe, doen ze alsof ik maar raar doe. Of ze zeggen dat Google er toch niet achter komt. Maar… Heb je wel eens gemerkt dat Google heel goed in staat is om advertenties te laten zien van dingen waarin je inderdaad geïnteresseerd bent? Waarom zou Google het dan niet merken als een bedrijf opeens van 20 of zelfs 200 bloggers allemaal follow-linkjes krijgt? Ik ga het risico in ieder geval niet nemen. Ik wil mijn blog echt niet op het spel zetten.

Geld verdienen met linkjes

Over linkjes gesproken – langzaam maar zeker werd het me duidelijk dat al die bedrijven die me aanschreven helemaal niet zo enthousiast waren als ze beweerden over mijn schrijfstijl of mijn foto’s. Vaak gaat het echt alleen maar om een linkje en lijkt de kwaliteit van wat daaromheen staat ze helemaal niet te boeien. Ik begon zelfs aanbiedingen te krijgen om geld te verdienen met het plaatsen van alleen een link.

Ja echt, zo makkelijk kan het zijn. Ik krijg regelmatig het verzoek om bepaalde links te plaatsen. Ik hoef er zelfs geen nieuwe blogpost voor te schrijven – ze mogen gewoon in een oude blogpost. Sterker nog: bedrijven willen ook wel een kant-en-klare blogpost aanleveren met die link erin. Ik hoef alleen maar op publiceren te klikken!

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat ook meestal. De realiteit is dat deze bedrijven alleen maar van blogs willen profiteren om zoveel mogelijk links naar hun website te krijgen. En ‘natuurlijk’ moeten dat wel follow-links zijn. Dat je blog daarmee het risico loopt om door Google (flink) lager in de zoekresultaten te worden gezet, nemen ze voor lief. En heel veel bloggers blijkbaar ook, want het verkopen van follow-links (in nieuwe of bestaande zelfgeschreven blogposts of in door zo’n bedrijf aangeleverde gastblogposts) zie ik ondanks de risico’s overal om me heen gebeuren. Maar ik heb ook al meerdere mensen gesproken die inderdaad een penalty van Google hebben gekregen en bij wie het heel lang duurde voordat ze daar weer waren van hersteld. Die mensen zeggen stuk voor stuk: ik plaats echt niet zomaar follow-links!

Het leek erop dat ik op een doodlopend spoor zat. Als ik al deze manieren van geld verdienen met bloggen afwees, bleef er dan nog wel wat over? Of moest ik maar gewoon accepteren dat ik te ‘braaf’ ben om te leven van mijn blog?

Er was nog één andere manier over die ik kon bedenken: affiliate marketing.

Geld verdienen met affiliate marketing

Tot nu toe kwam ik dus vooral manieren om geld te verdienen met bloggen tegen die me niet goed bevielen. Maar wat moest ik dan? Toch maar water bij de wijn doen en linkjes gaan verkopen of advertorials gaan publiceren? Dat wilde ik echt niet. Ik had nog één mogelijkheid op mijn lijstje staan: affiliate marketing. Dat werkt ook met linkjes, maar dan wel met no-follow-linkjes waarover je helemaal zelf de baas bent. Je krijgt geen geld voor het plaatsen, maar wel als mensen op die link doorklikken en vervolgens iets kopen. Maar meer dan een paar tientjes via bol.com had ik daar nog nooit mee verdiend.

Toch had ik het gevoel dat de sleutel tot kunnen leven van mijn blog hier lag. Ik speurde het internet af op zoek naar informatie over affiliate marketing en legde mijn oor te luisteren bij andere bloggers van wie ik wist dat ze fulltime bloggers waren. Een van hen hielp me heel erg op weg en gaf me het vertrouwen dat leven van affiliate inkomsten echt mogelijk was.

Om te beginnen meldde ik me aan bij LinkPizza. Voor mij was dit een hele goede manier om te beginnen met affiliate marketing, omdat LinkPizza automatisch van gewone links affiliate links kan maken. Mijn inkomsten liepen op en ik ging steeds beter begrijpen hoe affiliate marketing werkt. Na een tijdje was ik klaar om me ook voor andere netwerken aan te melden, zoals Awin, Daisycon en TradeTracker.

Om de puntjes op de i te zetten, volgde ik de online cursus Making Sense of Affiliate Marketing. Het voordeel van deze cursus is dat hij alles wat je nodig hebt om affiliate marketing tot een succes te maken overzichtelijk bij elkaar zet. Daarnaast hebben alle cursisten toegang tot een Facebook-groep waarin dagelijks interessante vragen en tips over affiliate marketing voorbij komen. Wil je niet meteen betalen voor een cursus affiliate marketing? Er is ook een gratis e-boek.

En toen gebeurde het. Mijn affliate inkomen schoot omhoog en na 5 jaar bloggen verdiende ik net zoveel met affiliate links als ik vroeger verdiende met mijn betaalde werk. Eerst dacht ik nog dat het puur geluk was dat ik die maand zoveel had verdiend, maar de maand daarna verdiende ik nog veel meer en ook de maanden erna kwam er een bedrag binnen dat niet onderdeed voor mijn vroegere inkomsten.

De vrijheid en rust die dit affiliate inkomen me heeft opgeleverd zijn ongelofelijk. Ik prijs me zo gelukkig! Ik werk nu fulltime aan mijn blog en leuker werk dan dat kan ik me niet voorstellen. Ik ben af van de frustratie die ik jarenlang had: zoveel plannen voor mijn blog, maar geen tijd om ze uit te voeren. Ik kan nog steeds helemaal eerlijk schrijven wat ik wil. Als de zon schijnt, kan ik de tijd nemen voor een wandeling. Als ik een dagje ziek ben, hoef ik me geen zorgen te maken over deadlines. Ik werk alleen nog maar voor mezelf!

Ik hoor zo vaak van andere bloggers “Bij mij werkt dat niet.” Maar ik vraag me dan af: Waarom zou het voor mij wel werken, en voor jou niet?  Die rust en vrijheid die ik nu heb, gun ik elke blogger. Dus geef niet op en probeer het!