Helmond als perfecte uitvalsbasis voor een heerlijk weekendje Brabant

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Zoals je hebt kunnen lezen, hadden we laatst heerlijk weekendje Brabant: zaterdag fietsten we door Eindhoven en zondag wandelden we door Breda. Daarmee hadden we meteen twee van de grootste vier steden van Brabant te pakken. De andere twee, Tilburg en Den Bosch, willen we zeker ook eens gaan zien. Overnachten deden we – in de vijfde stad van Brabant: Helmond. En natuurlijk keken we ook daar even rond.

Hotel West-Ende: slapen in een villa

Het hotel waar we in Helmond sliepen, is een oude fabrikantenvilla die in 1880 is gebouwd door een rijke metaal- en textielfabrikant. Onze kamers in Villa West-Ende waren super: heel ruim en met een tussendeur. Er was ruim voldoende plek voor een extra bed, zodat wij in één kamer konden slapen en onze drie kinderen in de aangrenzende kamer. De grote ramen van onze kamers keken uit op de terrasjes aan het water in het centrum van Helmond – gezellig! Een van de kamers had zo’n mooi bad dat ik spijt heb dat ik er geen foto van heb gemaakt. Ook de ontbijtruimte vond ik erg mooi. Voor zonnige dagen heeft het hotel een eigen terras aan het water. Al met al vonden wij dit echt een heerlijke plek om te overnachten tijdens ons weekendje Brabant.

Hotel Villa West-End Helmond

Cacaofabriek en Urban Matterz

Niet dat we trouwens zo heel veel tijd doorbrachten op onze hotelkamer, want al gauw na onze aankomst in de namiddag was het tijd voor de BrabantNacht. Vorig jaar gingen we tijdens de BrabantNacht naar de Efteling in en dit jaar stond ons weer een andere belevenis te wachten onder het motto In het donker zie je meer! Daarvoor liepen we naar de Cacaofabriek vlak bij ons hotel.

De Cacaofabriek was (duh) vroeger een cacaofabriek, maar is nu een cultureel centrum voor exposities, concerten en ‘creatieve economie’. Er is steeds weer iets anders te zien en het actuele programma vind je op de website van de Cacaofabriek. Je kunt er trouwens ook gezellig borrelen en lekker eten.

Cacaofabriek Helmond

Hiphopfestival Urban Matterz

Na het diner kregen we in en om de Cacaofabriek een voorproefje van hiphopfestival Urban Matterz, dat elk jaar in Helmond plaatsvindt. Er zijn dan optredens van rappers, beatboxers, breakdancers, graffiti-artiesten en urban sporters (denk aan BMX, freerun, basketbal, SUP en skaten). Voor de concertavond (vanaf 18.0 uur) moet je een kaartje kopen, maar het dagprogramma is gratis toegankelijk.

Op de avond voor het festival konden wij alvast de sprongen van bmx’ers en het werk van een graffiti-artiest bewonderen. Ook was er een dansoptreden in de Cacaofabriek. Ik kreeg er eventjes een beetje spijt van dat we de volgende dag al plannen hadden in Breda, want dit voorproefje smaakte zeker naar meer. Ik denk dat het dagprogramma zeker voor gezinnen met grotere kinderen een heel leuk (en ook nog eens voordelig) dagje uit is.

Brabantnacht Helmond Cacaofabriek

Kasteel van Helmond

Onze volgende bestemming hadden we op de heenweg van ons hotel naar de Cacaofabriek al zien liggen: het kasteel van Helmond. Dit is de grootste waterburcht van Nederland en tegenwoordig een van de twee vestigingen van Museum Helmond (samen met de Kunsthal).

Tijdens een rondleiding door het kasteel vertelde een jonkvrouwe ons de geschiedenis van de waterburcht. De vierkante vorm met de vier ronde torens en de gracht eromheen ontstond waarschijnlijk rond 1325, als vervanging voor een houten slot op ongeveer 200 meter van het huidige kasteel. In de loop der eeuwen werden er steeds stukken verbouwd en bijgebouwd en aan het einde van de 17e eeuw zag het er ongeveer uit zoals je het nu kunt komen bekijken. Behalve vesting en kasteelwoning is het kasteel ook een tijd het stadhuis van Helmond geweest. En nu is het dus een museum.

Kasteel Helmond

De oogjes van de kinderen werden kleiner en kleiner en die van mij eerlijk gezegd ook. Dat lag trouwens zeker niet aan de rondleiding of het museum, want er was veel interessants te zien en te horen. Het was gewoon een lange dag geweest en wat hadden we veel gezien! Tijdens nog een laatste drankje hield de vrolijke muziek van de Feliciano’s ons nog even wakker. Maar toen was het echt tijd om terug te lopen naar Villa West-End en ons bed in te duiken.

Van Helmond naar Breda

De volgende dag was het onze trouwdag en we konden ons geen fijnere plek bedenken om die te beginnen dan in ‘onze’ villa in Helmond. Ook de kinderen vonden het prima: het kostte nog moeite om ze uit bed te krijgen zodat we voor het uitchecken nog konden ontbijten. En wat voor ontbijt! We bleven heen en weer lopen… Vooruit dan maar, we namen het er maar van. We zaten echt even samen te genieten. De rest van de dag brachten we door in Breda, op een uurtje rijden van Helmond. Wat we daar allemaal deden, lees je in deze blogpost over Breda. Maar houd Helmond zeker in gedachten als uitvalsbasis voor een weekendje Brabant!

We werden uitgenodigd om Helmond te bezoeken voor Stralend Schrijven. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.