Varen naar Scandinavië met de Hestia: iets voor jou in 2019?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Zou het niet bijzonder zijn om nu eens niet per brug, vliegtuig of veerboot naar Scandinavië te reizen, maar op een  zeilschip? Dat kan ook in 2019 weer kan met de Hestia. Ik vind het zelf heerlijk om op het water te zijn en werd zo nieuwsgierig, dat ik schippers Lenie en Fokke vroeg om iets te vertellen over hun leven op een zeilschip. Dit is hun verhaal – lees je mee?

Van huis naar boot

Het begon voor Lenie en Fokke allemaal in 2008. Ze maakten toen een zeilvakantie met hun toenmalige zeilboot Esma van bijna 9 meter. Maandenlang waren ze bezig met de voorbereidingen: papieren en elektronische zeekaarten, het bestuderen van de omgeving, extra veiligheidsmiddelen en een bijboot inclusief motor. Na al die voorbereiding zetten ze koers naar de Kanaaleilanden aan de Franse kust. Door ongunstige wind en andere weersomstandigheden kwamen ze niet verder dan Le Havre. Wat een tegenvaller!

Hestia

Zo kwamen ze tot de conclusie dat drie weken vakantie voor dit soort plannen gewoon te kort is. Terwijl ze knus in het roefje het weer afwachtten, groeide de droom om over een jaar of tien te stoppen met werken om een wereldreis te maken. Ze zouden hun huis verkopen en een schip aanschaffen dat geschikt was voor grotere vaartochten.

Stroomversnelling

Thuisgekomen besloten ze hun huis alvast te koop te zetten. Vijf weken later was het verkocht! In een stroomversnelling werd de droom werkelijkheid. Lenie en Fokke zochten het internet af op zoek naar een boot die ook geschikt was om op te wonen. Zo vonden ze de Hestia: een Colin Archer-zeilschip van bijna 15 meter. De Hestia is een charterboot, die is ingericht om met gasten te varen. Lenie en Fokke namen het concept over van de vorige eigenaars, zegden hun banen op en gingen het avontuur tegemoet.

Hestia

Sindsdien wonen en werken ze op de Hestia. De afgelopen jaren zeilden ze veel op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee. Ze maakten een zeer geslaagde zeiltocht naar Antwerpen en Fokke deed zeilervaring op zee op als opstapper naar Engeland en Spanje. En in 2018 is het dus tijd voor Scandinavië.

Terug naar Scandinavië

Het is niet de eerste keer dat Lenie en Fokke naar Scandinavië gaan. Ze voelen zich allebei aangetrokken door de temperatuur, de rust en de ongerepte natuur in de regio. Scandinavië voelt zo lekker avontuurlijk! In 2010 en 2011 maakten ze met de Hestia en hun zeilgasten al prachtige zeilreizen naar het noorden. Zo deden ze kleine eilandjes in Denemarken aan en voeren ze naar Kopenhagen en Bornholm. Op Gotland maakten ze de middeleeuwse feesten mee, ze voeren langs de Zweedse scherenkust bij Stockholm en via de Ålandeilanden naar Helsinki. Wat was het overal prachtig vanaf het water!

Hestia

Met de Hestia naar Scandinavië in 2019

Na het succes van nieuwe zeilreizen naar Scandinavië in 2018 kun je ook in 2019 weer met Lenie en Fokke meevaren in Scandinavië. In 2019 bieden ze 10-daagse zeilvakanties vanuit Kopenhagen aan, met veel mogelijkheden om te wandelen en fietsen.

Iets voor jou?

De reizen met de Hestia zijn kleinschalig en geschikt voor liefhebbers van zeilen, natuur en avontuur. Leeftijd is niet zo belangrijk, al moet je wel stabiel zijn en bijvoorbeeld over dek en trapjes kunnen lopen. De reizen zijn zowel individueel als met meerdere personen te boeken.

Wil je meer weten? Lenie en Fokke zijn te vinden via hun website of de Facebook-pagina van de Hestia.

Lenie en Fokke, dank jullie wel voor jullie verhaal en foto’s en behouden vaart naar Scandnavië alvast!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.