bezienswaardigheden stedentrip rotterdam

Leuke hotels in Rotterdam: kubus, cruiseschip en meer

Vroeger woonde ik in Rotterdam, maar als ik nu een weekendje naar Rotterdam wil, zal ik ergens moeten overnachten. Gelukkig ken ik inmiddels een paar hele leuke hotels in Rotterdam. Dit zijn mijn favorieten.

1. Hotel Citizen M

Hotel Citizen M staat bij station Blaak, mooi centraal in het centrum. En via de terrasjes van de Oude Haven loop je zo van de Kubuswoningen naar de Willemsbrug en de Erasmusbrug.

Wat ik het leukste vind aan Citizen M, is de manier waarop het vormgegeven is en waarop alles werkt. Zo kun je zelf in- en uitchecken. Je maakt dan een pas aan, die je gebruikt als sleutel voor je kamer en om de lift te kunnen gebruiken. Bij vertrek kun je de pas weer inleveren voor hergebruik, maar je kunt er ook je naam op zetten en hem gebruiken als kofferlabel. Bij je volgende bezoek aan een CitizenM Hotel kun je er dan mee inchecken.

In CanteenM kun je 24 uur per dag eten en drinken, van broodjes tot cocktails. Je kunt er barhangen of bankhangen in de ‘woonkamers’, maar er zijn ook werkplekken ingericht. In het hele hotel is gedacht aan genoeg stopcontacten (ook internationale) en goede internetverbinding. Vreemde voorwerpen en knallende kleuren vormen op deze leefverdieping een stijlvol geheel waarin iedereen een plekje kan vinden.

Het idee achter CitizenM is ‘affordable luxury for mobile citizens’: luxe, design, comfort en technologie voor een redelijke prijs. Die redelijke prijs wordt gerealiseerd door dingen die je vaak ‘erbij krijgt’ (koopt dus) maar eigenlijk nooit gebruikt weg te laten, en in plaats daarvan standaard dingen aan te bieden waar je echt iets aan hebt, zoals een lekker bed, genoeg stopcontacten en gratis wifi en films.

De kamers van Citizen M

In de kamers wordt het oppervlak van veertien vierkante meter optimaal benut. Het kamerbrede raam zorgt voor een gevoel van ruimte. Ook kamerbreed is het kingsize bed met daaronder een la waarin je een opengeklapte koffer kwijt kunt. Zo kun je makkelijk uit je koffer leven, ook al zijn er ook een paar hangertjes. Met een tablet, die ‘moodpad’ wordt genoemd, bedien je de gordijnen, flatscreen-tv, wekker, muziek, internet, temperatuur en verlichting. Behalve gewone verlichting is er ook sfeerverlichting in de wand van de badkamer met regendouche. Je kunt een kleur kiezen, maar ook een van de voorgeprogrammeerde stemmingen, zoals zakelijk of relax.

Ook leuk zijn de teksten die CitizenM overal neerzet, vaak ingeleid door “CitizenM says…” Op de gangen, waar je over een tapijt met de kaart van Rotterdam loopt, worden op de muur bijzondere feestdagen uitgelegd, zoals ‘omadag’ in Noorwegen. In de kamers vind je teksten als “Steel dit potlood en schrijf een brief naar een dierbare thuis” en “Sssst, hier zit de föhn verstopt”.

Duurzaam hotel in Rotterdam

CitizenM denkt ook aan het milieu. De kamers van CitizenM Hotels worden ergens anders gemaakt en ingericht. Ze hoeven dan ter plekke alleen nog maar te worden gestapeld. Die werkwijze is gunstig qua afval en kosten. De LED-verlichting en -tv zijn energiezuinig en omdat zoveel mogelijk digitaal wordt gedaan, is maar weinig papier nodig.

2. Het stoomschip Rotterdam

Op de kop van het Rotterdamse Katendrecht ligt een enorm stuk geschiedenis. Een stuk geschiedenis dat zo lang is als zestien walvissen en zo zwaar als 1950 olifanten. Daar ligt het stoomschip Rotterdam, dat na jarenlang varen over de hele wereld is thuisgekomen in Rotterdam en zich daar als een vis in het water voelt.

ss Rotterdam by night

Holland-Amerika Lijn

Al die wereldreizen begonnen in 1959, toen het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd voor het eerst uitvoer. Als vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer De Rotterdam in de jaren vijftig en zestig tussen Rotterdam en Manhattan, New York. De verschillende klassen werden tijdens de reis zorgvuldig van elkaar gescheiden gehouden door middel van eigen dekken, trappenhuizen en voorzieningen.

ss Rotterdam

Luxe cruises naar warme en koude oorden

De opkomst van het vliegtuig betekende het einde van de lijndienst tussen Rotterdam en Manhattan. De Rotterdam kreeg een nieuwe functie. Als luxe cruiseschip nam ze gasten mee op vakantie naar tropische oorden, maar ook naar Alaska. De tijd van streng van elkaar gescheiden klassen was nu voorbij. Even raakte De Rotterdam ook haar naam kwijt: toen Premier Cruises het schip overnam, werd het omgedoopt tot De Rembrandt.

Rotterdammer tussen de Rotterdammers

Maar of ze nu De Rembrandt of De Rotterdam heette, op een gegeven moment waren de cruisedagen van het schip geteld. Lange tijd was het lot van het ss Rotterdam onzeker. Tot grote vreugde van veel Rotterdammers kon De Rotterdam naar Rotterdam worden gehaald en sinds 2010 is het schip in gebruik als hotel, restaurant en congrescentrum. Tegenwoordig is het eigendom van WestCord Hotels, dat ook het in de buurt gelegen Hotel New York op de Kop van Zuid in bezit heeft.

Het cruisegevoel van vroeger

De Rotterdam is helemaal gerenoveerd in de stijl van de jaren vijftig en geeft je, hoewel je niet van de kade loskomt, toch een beetje dat cruisegevoel. Dat begint al bij de overdekte loopplank, waar oude koffers nog steeds op hun eigenaars lijken te wachten. Eenmaal aan boord vind je de bemanning in stijl gekleed. Kinderen die inchecken, krijgen een flesje om echte flessenpost te versturen – al vonden onze kinderen de flesjes zo leuk dat ze het niet aandurfden om ze nog af te geven.

ss Rotterdam flessenpost

De oorspronkelijke 576 hutten aan boord zijn omgebouwd tot 254 kamers. Wij mochten met z’n vijven overnachten in twee ‘Superior Rooms’ aan een eigen zijgangetje – erg handig voor het heen- en weer lopen tussen de kamers. Ze waren mooi ingericht, van alle gemakken voorzien en hadden allebei twee patrijspoorten om over het water uit te kijken. Superhandig was natuurlijk de gratis WiFi in openbare ruimtes en internetkabel in onze hut.

ss Rotterdam Superior Room

Restaurant en terras voor iedereen

Je hoeft trouwens geen hotelgast te zijn om aan boord te komen van het ss Rotterdam. Het restaurantgedeelte en het terras op het mooie, houten achterdek met uitzicht onder andere de Euromast, de Maastunnel en, iets verder weg, de Erasmusbrug, zijn voor iedereen toegankelijk.

ss Rotterdam Lido Terras

Andere delen van het schip zijn toegankelijk tijdens rondleidingen. Wij deden de audiotour ‘Uitwaaien en zwaaien’ en kwamen tijd te kort om alles te zien en te doen. Zeker omdat aan boord veel enthousiaste vrijwilligers werken, die vaak zelf nog op De Rotterdam hebben gevaren en maar wat graag vertellen over die tijd. De kinderen kregen een boekje met vragen en een eigen versie van de audiotour langs twaalf ankerpunten. We kwamen onder andere op de brug, in het theater, de Smoking Room en de Grand Ballroom (die als zalen worden verhuurd) en op het Sports Deck van de eerste klasse, met shuffleboard-velden en een rode stip op de plek waar Juliana ooit stond.

Een andere rondleiding, Stoom en chroom, biedt een kijkje in de machinekamer. Interessant om te weten: de Nederlandse staat betaalde mee aan de bouw van De Rotterdam, zodat het schip in tijden van oorlog gevorderd kon worden. Daarom stond in de machinekamer een extra machine, waarmee het schip snelheden van 55 km per uur zou kunnen halen. Dat is snel genoeg om achter te waterskiën en dat is nauwelijks voor te stellen voor zo’n groot schip.

Ontbijt aan boord

Het ontbijt aan boord van het stoomschip Rotterdam was gewoon overweldigend. Wat een keuze! Zaterdag zaten we in het Lido Restaurant, bij het terras op het achterdek en de kinderspeelhoek. Zondagochtend mochten we in de Club Room zitten, bij de vleugel. De kinderen bleven heen en weer lopen en hebben volgens mij nog nooit zo veel gegeten bij het ontbijt…

Passagieren

Natuurlijk zijn we niet het hele weekend aan boord gebleven. Aanlegplaats Rotterdam hebben we ook uitgebreid bekeken. Met de watertaxi, die naast het ss Rotterdam aanmeert, waren we zo in het centrum. Maar je kunt er ook voor kiezen om je door de gratis shuttle naar metrostation Rijnhaven te laten brengen en daar verder te reizen. Of je volgt de aan boord beschikbare wandelroute over Katendrecht naar Hotel New York (en verder).

3. Hotel New York

In het weekend dat we op het stoomschip Rotterdam sliepen, was het toevallig ook open dag in Hotel New York, dat andere monument van de Holland-Amerika Lijn in Rotterdam. En dus wandelden we over Katendrecht naar de Kop van Zuid. Daar staat het oude hoofdkantoor van de HAL, dat nu een hotel-restaurant is en wordt omgeven door moderne hoogbouw – en dit weekend ook door mensen die van de zon genoten.

Hotel New York en terras

Tussen hoop en vrees

In de tijd dat duizenden mensen uit West- en Oost-Europa zich door werkloosheid, woningnood, armoede en geloofsvervolging gedwongen voelden hun geluk te beproeven in Noord-Amerika, was het huidige restaurant de ruimte waar klerken controleerden of alle papieren van de landverhuizers wel in orde waren.

Restaurant Hotel New York

Boven waren de directievertrekken. In een hal met houtsnijwerk en glas-in-loodramen wachtten de passagiers die zich moesten melden. Ze zullen weinig oog hebben gehad voor hun omgeving, want meestal moesten ze zich melden omdat er iets niet in orde was met hun papieren of gezondheid. Op Ellis Island in New York vonden namelijk strenge gezondheidscontroles plaats. De HAL moest ongezonde passagiers op eigen kosten terugbrengen en deed er alles aan om dit te voorkomen. Passagiers werden eerst ontsmet, ontluisd en gevaccineerd. Na tien dagen quarantaine mochten ze aan boord.

Wachtruimte Hotel New York

Zelfs als alles in orde was, gingen de landverhuizers een zware reis tegemoet. Als je derdeklas reisde, zat je zo’n tien dagen tussendeks, zonder daglicht. Mannen en vrouwen reisden gescheiden en oefenden onderweg alvast hun Engels, dat ze nodig zouden hebben om hun ‘American dream’ een succes te laten worden. Eigenlijk hadden ze geen idee waar ze terecht zouden komen. Op de oude foto’s die nu in het hotel hangen, zijn dan ook vooral zorgelijke gezichten te zien.

Torens en directiekamers

Tegenwoordig is de sfeer er een stuk luchtiger. Hotel New York is een prachtige locatie en wordt niet voor niets The Grand Old Lady genoemd. Het gebouw werd in 1901 gebouwd in de Jugendstil. Op een van de torens staat een windvaan in de vorm van de Halve Maen, het schip waarmee ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 Manhattan ontdekte. In de gevel zijn reliëfs te zien van zakkendragers uit vier verschillende werelddelen.

Nadat in 1971 een einde was gekomen aan de lijndienst naar Amerika, verhuisde het hoofdkantoor van de HAL in 1977 naar Seattle. Het lot van het gebouw was lange tijd onzeker, net als dat van het stoomschip Rotterdam. In 1993 opende Hotel New York dan toch zijn deuren. Het heeft 72 hotelkamers, onder andere in de 2 groene torentjes, de conciërgewoning op het dak en de directievertrekken. De historie van het pand wordt gekoesterd: overal vind je oude koffers die de reis naar Amerika hebben meegemaakt, foto’s van passagiers, scheepselementen en andere verwijzingen naar de HAL. Dat geldt ook voor de zalen en het café-restaurant.

Gluren bij de buren

Ook rondom Hotel New York is genoeg te zien, want de Kop van Zuid is al jarenlang volop in ontwikkeling. Voor het hotel staat het kunstwerk Lost luggage van Jeff Wall. Het symboliseert de emoties van alle reizigers die hier zijn vertrokken en aangekomen en bestaat uit afgietsels van verloren voorwerpen.

Achter het hotel ligt de passagiersterminal voor cruiseschepen die Rotterdam aandoen, en het 124 meter hoge World Port Center. In het glazen Maritime Simulation Rotterdam leren de kapiteins van de toekomst hun enorme schepen besturen. Het gebouw met de ovale opbouw, Las Palmas, was het oude werkplaatsengebouw van de HAL. Hier waren een smederij, zeilmakerij en polijstinrichting gevestigd en werden allerlei werkzaamheden verricht die nodig waren voor de vaart, zoals het poetsen van al het tafelzilver van de cruiseschepen. Tegenwoordig zit hier onder andere het Nederlands Fotomuseum.

De andere oude havengebouwen en moderne wolkenkrabbers rondom Hotel New York dragen namen die verwijzen naar het scheepvaartverleden van de Kop van Zuid, zoals namen van oude pakhuizen en landen waarvan goederen die hier aankwamen afkomstig waren. Dat geldt ook voor Montevideo, waar het huidige Europese hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn is gevestigd. De HAL leeft dus voort in Rotterdam, net als het verleden in ‘Grand Old Lady’ Hotel New York.

Hotel New York en cruise terminal Rotterdam

4. Slapen in een kubuswoning bij StayOkay

Wist je dat je kunt slapen in de beroemde kubuswoningen – en nog voordelig ook? Dat komt doordat in een deel van de kubuswoningen een vestiging van StayOkay is gevestigd. Wij vinden StayOkay erg handig als we een hotel zoeken voor ons hele gezin (5 personen) en het toch een beetje betaalbaar willen houden. In Den Haag sliepen we zo een keer in een zespersoons kamer met drie stapelbedden en een eigen toilet en badkamer.

Meer zien van Rotterdam?

Als je toch in Roterdam bent, kun je net zo goed nog wat andere mooie, leuke en lekkere plekjes gaan bekijken. Wat denk je van:

  • Deze adresjes om lekker te eten in Rotterdam
  • Een wandeling door het centrum en over Katendrecht
  • Een van de excursies van BajaBikes, zoals een fietstour langs de hoogtepunten van Rotterdam, een stadswandeling met gids, fietsen door Rotterdam met kinderen, een wandeling door Rotterdam voor het hele gezin, fietsen door Rotterdam met een privégids of een gecombineerde fiets- en bootocht in de haven van Rotterdam.

Wij werden uitgenodigd om op De Rotterdam en bij Citizen M te verblijven voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

11 reacties

  1. Mooi verhaal Sandra. Ik had ook graag gegaan. Had een weekend Edinburgh wat helaas door de storm geannuleerd is, anders was ik graag met je aan de cocktail en op zoek naar mooie teksten gegaan. Het hotel klinkt zeer aanlokkelijk.

  2. Een aantal weken geleden heb ik ook hier mogen logeren, een echte ervaring. Het is modern, maar door het interieur en de mensen die er werken krijgt alles toch een soort van huiskamergevoel. Ik ben fan van deze betaalbare hotelketen en ik hoop dat ik op meerdere plaatsen nog eens een nachtje mag doorbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.