In de Hongaarse keuken is goulash soep en kan pálinka altijd

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Tijdens mijn reis naar de poesta maakte ik natuurlijk ook kennis met enkele traditionele Hongaarse gerechten. Ik neem je graag mee op een reisje door de Hongaarse keuken – ga je mee?

Hongaarse vleesgerechten

Op de Hongaarse poesta leefden (en leven) niet alleen csikós (ruiters), maar ook gulyás (koeienherders), juhász (schapenherders) en kondás (varkenshoeders). Samen zorgden ze voor het vele vlees op het traditionele Hongaarse menu. En omdat het nomaden waren en ze dus geen uitgebreide keuken ter beschikking hadden, worden veel traditionele gerechten bereid boven een open vuur in een ketel die aan een driepoot hangt (bogrács).

Hongaarse keuken

Deze meneer maakt slambuc: een stoofpot van aardappelblokjes, lebbencs (eierpasta) en spek van mangalicavarkens. Een beetje ui, knoflook en paprika maken het af. Dit was echt een makkelijk en voedzaam gerecht voor de Hongaarse csikós. En het smaakt nog goed ook!

Ik at deze slambuc bij de Hortobágyi csárda. Een csárda is een soort herberg en was oorspronkelijk een rustplek voor paard en ruiter. Ze stonden ongeveer om de 20 kilometer – de afstand die paarden op de droge, hete poesta konden afleggen voordat ze weer moesten drinken en rusten.Nu kun je er tijdens je vakantie in Hongarije nog steeds uitrusten, eten en drinken. Behalve slambuc proefde ik ook deze soep van de Hongaarse witte runderen met hun lange horens.

Ook eten in een csárda? Je regelt het hier.

Hongaarse keuken

Hongaarse goulash

De poesta is ook de regio waar het beroemdste Hongaarse gerecht werd uitgevonden: gulyásleves. Goulash, zoals wij het noemen, is in Hongarije een soep die ontstond toen enkele herders al hun voedsel samen in één pot boven het vuur gooiden: rundvlees, aardappel, soms ook pasta en de beroemde Hongaarse paprika natuurlijk. Deze goulash at ik in een rustiek restaurantje in Hajdúszoboszló.

Hongaarse keuken

Vegetarisch eten in Hongarije

Eet je liever vegetarisch? Probeer dan eens deze Gomolya-kaas, de Hongaarse variant van Mozarella.

Hongaarse keuken

Of neem een vegetarische lángos – een soort pizza van gefrituurd deeg met knoflookolie, crème fraiche en geraspte kaas.

langos eten in hongarije

Gebak en desserts

Ook met zoetigheden kunnen Hongaren wel overweg: als toetje kreeg ik op de poesta deze cake met aardbeien.

Hongaarse keuken

Maar er zijn nog veel meer Hongaarse desserts om van te smullen, zoals verschillende soorten gebak met maanzaadvulling.

Hongaarse keuken
Bukta: zoete broodjes met een vulling van maanzaad of fruit

Schoorsteencake (chimney cake/kurtoskalacs)

Heel bekend is de schoorsteencake uit Hongarije, die je trouwens ook veel tegenkomt in Slowakije en Tsjechië (als trdelník of trdlo). Sterker nog: ik zag dat je ze tegenwoordig ook in Utrecht kunt kopen!

schoorsteencake in hongarije

Pálinka en andere Hongaarse drankjes

Als ik iets heb geleerd over alcoholische dranken in Hongarije, is het dat het altijd tijd is voor de vruchtenbrandewijn pálinka. Niet voor niets zeggen de Hongaren Pálinkás jó reggelt! (Goedemorgen met palinka!)

En wat zeg je dan verder nog als je ‘s morgens je eerste pálinka achterover slaat? Egészségedre! (Proost!)

Hongaarse keuken


Als je wilt voorkomen dat je om 11 uur ‘s morgens al niet meer op je benen kunt staan (pálinka heeft een alcoholpercentage van rond de 40%), kun je er maar beter iets bij eten. Deze kaasbroodjes bijvoorbeeld: pogácsa.

Hongaarse keuken

Andere typisch Hongaarse drankjes zijn de kruidenlikeur Unicum, die ik proefde bij Tuba Tanya, goudgele dessertwijn uit Tokaj en ‘stierenbloed’.

Proeven van Hongarije in Boedapest

Breng je alleen een bezoek aan Boedapest? Dan zijn er allerlei manieren om typisch Hongaarse gerechten en drankjes te proeven. Zo boek je online heel makkelijk:

Om te bewaren op Pinterest: 

Om alvast in de stemming te komen, kun je deze video van mijn reis naar Hongarije bekijken:

Ik werd uitgenodigd om Hongarije te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.