Hotel New York: Grand Old Lady in Rotterdam

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

In het weekend dat we op het stoomschip Rotterdam sliepen, was het toevallig ook open dag in Hotel New York, dat andere monument van de Holland-Amerika Lijn in Rotterdam. En dus wandelden we over Katendrecht naar de Kop van Zuid. Daar staat het oude hoofdkantoor van de HAL, dat nu een hotel-restaurant is en wordt omgeven door moderne hoogbouw – en dit weekend ook door mensen die van de zon genoten.

Hotel New York en terras

Tussen hoop en vrees

In de tijd dat duizenden mensen uit West- en Oost-Europa zich door werkloosheid, woningnood, armoede en geloofsvervolging gedwongen voelden hun geluk te beproeven in Noord-Amerika, was het huidige restaurant de ruimte waar klerken controleerden of alle papieren van de landverhuizers wel in orde waren.

Restaurant Hotel New York

Boven waren de directievertrekken. In een hal met houtsnijwerk en glas-in-loodramen wachtten de passagiers die zich moesten melden. Ze zullen weinig oog hebben gehad voor hun omgeving, want meestal moesten ze zich melden omdat er iets niet in orde was met hun papieren of gezondheid. Op Ellis Island in New York vonden namelijk strenge gezondheidscontroles plaats. De HAL moest ongezonde passagiers op eigen kosten terugbrengen en deed er alles aan om dit te voorkomen. Passagiers werden eerst ontsmet, ontluisd en gevaccineerd. Na tien dagen quarantaine mochten ze aan boord.

Wachtruimte Hotel New York

Zelfs als alles in orde was, gingen de landverhuizers een zware reis tegemoet. Als je derdeklas reisde, zat je zo’n tien dagen tussendeks, zonder daglicht. Mannen en vrouwen reisden gescheiden en oefenden onderweg alvast hun Engels, dat ze nodig zouden hebben om hun ‘American dream’ een succes te laten worden. Eigenlijk hadden ze geen idee waar ze terecht zouden komen. Op de oude foto’s die nu in het hotel hangen, zijn dan ook vooral zorgelijke gezichten te zien.

Torens en directiekamers

Tegenwoordig is de sfeer er een stuk luchtiger. Hotel New York is een prachtige locatie en wordt niet voor niets The Grand Old Lady genoemd. Het gebouw werd in 1901 gebouwd in de Jugendstil. Op een van de torens staat een windvaan in de vorm van de Halve Maen, het schip waarmee ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 Manhattan ontdekte. In de gevel zijn reliëfs te zien van zakkendragers uit vier verschillende werelddelen.

Nadat in 1971 een einde was gekomen aan de lijndienst naar Amerika, verhuisde het hoofdkantoor van de HAL in 1977 naar Seattle. Het lot van het gebouw was lange tijd onzeker, net als dat van het stoomschip Rotterdam. In 1993 opende Hotel New York dan toch zijn deuren. Het heeft 72 hotelkamers, onder andere in de 2 groene torentjes, de conciërgewoning op het dak en de directievertrekken. De historie van het pand wordt gekoesterd: overal vind je oude koffers die de reis naar Amerika hebben meegemaakt, foto’s van passagiers, scheepselementen en andere verwijzingen naar de HAL. Dat geldt ook voor de zalen en het café-restaurant.

Gluren bij de buren

Ook rondom Hotel New York is genoeg te zien, want de Kop van Zuid is al jarenlang volop in ontwikkeling. Voor het hotel staat het kunstwerk Lost luggage van Jeff Wall. Het symboliseert de emoties van alle reizigers die hier zijn vertrokken en aangekomen en bestaat uit afgietsels van verloren voorwerpen.

Achter het hotel ligt de passagiersterminal voor cruiseschepen die Rotterdam aandoen, en het 124 meter hoge World Port Center. In het glazen Maritime Simulation Rotterdam leren de kapiteins van de toekomst hun enorme schepen besturen. Het gebouw met de ovale opbouw, Las Palmas, was het oude werkplaatsengebouw van de HAL. Hier waren een smederij, zeilmakerij en polijstinrichting gevestigd en werden allerlei werkzaamheden verricht die nodig waren voor de vaart, zoals het poetsen van al het tafelzilver van de cruiseschepen. Tegenwoordig zit hier onder andere het Nederlands Fotomuseum.

De andere oude havengebouwen en moderne wolkenkrabbers rondom Hotel New York dragen namen die verwijzen naar het scheepvaartverleden van de Kop van Zuid, zoals namen van oude pakhuizen en landen waarvan goederen die hier aankwamen afkomstig waren. Dat geldt ook voor Montevideo, waar het huidige Europese hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn is gevestigd. De HAL leeft dus voort in Rotterdam, net als het verleden in ‘Grand Old Lady’ Hotel New York.

Meer zien van Rotterdam?

Als je toch in Roterdam bent, kun je net zo goed nog wat andere mooie, leuke en lekkere plekjes gaan bekijken. Wat denk je van:

Hotel New York en cruise terminal Rotterdam
Ik werd uitgenodigd om op De Rotterdam te verblijven voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

2 thoughts on “Hotel New York: Grand Old Lady in Rotterdam

  1. Ja mooi hè! Heb je er ook gegeten? De oesters zijn nom nom nom! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.