Hunebedden in Drenthe: wat, hoe en waarom?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Wie naar Drenthe gaat, kan bijna niet om de hunebedden heen. Er staan er wel 52 in deze provincie en je komt ze dus vast tegen als je gaat wandelen of fietsen. Wij zochten het grootste hunebed van Nederland op toen we logeerden op Landal Hunerwold State in Drenthe. Maar wat zijn hunebedden eigenlijk, hoe zijn ze gemaakt en waarom?

Wat zijn hunebedden?

Hunebedden zijn bouwwerken van megalieten. Dat woord komt van de Oud-Griekse woorden voor groot en steen: mega en lithos. Groot zijn ze zeker, deze zwerfkeien. Ze zijn 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste IJstijd vanuit Scandinavië meegevoerd door een ijskorst van wel een kilometer dik, die Nederland vanuit het noorden tot de lijn tussen Leiden en Nijmegen bedekte. Toen het ijs weer smolt, bleven de stenen achter als mooi bouwmateriaal. Maar ze waren wel zwaar…

Hunebeddcentrum Borger Drenthe zwerfkeien

Hoe zijn hunebedden gebouwd?

Sommigen denken dat de hunebedden zijn gemaakt door reuzen. Vandaar ook de naam, want hune is een oud Drents woord voor reus. Drentse reuzen zoals Ellert en Brammert zouden de hunebedden hebben gemaakt door wat zwerfkeien op een hoop te smijten. Waarschijnlijker is het dat menselijke hunebedbouwers een kuil groeven en daarin eerst de staande stenen rechtop zetten. Daarna stortten ze de kuil vol met zand en sleepten ze de dekstenen rollend over boomstammetjes naar hun plek. Als ze goed lagen, kon het zand onder het hunebed worden weggegraven.

Hunebedcentrum Borger Drenthe binnen

Waarom werden hunebedden gebouwd?

Hunebedden zijn collectieve grafkamers, die plaats boden aan wel veertig overledenen. Die werden er zonder verdere bescherming in gelegd, maar kregen wel rijkdommen en wapens mee, omdat ze die nodig zouden hebben op hun reis naar het hiernamaals. De botten zijn inmiddels vergaan, maar grafgeschenken zijn wel gevonden: potten van aardewerk, gereedschap en wapens van steen en sieraden van barnsteen. Die vondsten vertellen ons over het leven van de hunebedbouwers. Zij waren de eerste boeren die zich in Drenthe vestigden, zo’n 5000 jaar geleden in de Nieuwe Steentijd (het Neolithicum).

Hunebedcentrum Borger

Bij het Hunebedcentrum in Borger, een van de expeditiepoorten van UNESCO-geopark de Hondsrug, staat het grootste hunebed van Nederland. Het is 22,3 meter lang en bestaat uit 26 draagstenen en 9 dekstenen, plus één op de ingang. Het kan trouwens nog veel groter: in Duitsland staat een hunebed dat twee keer zo groot is.

Hunebedcentrum Borger Drenthe buiten

In het Hunebedcentrum kun je zien hoe zo’n hunebed er oorspronkelijk moet hebben uitgezien. Ook kom je meer te weten over de bouwers ervan, de stenen die uit Scandinavië zijn meegevoerd door het ijs en de dieren die in die tijd in de Lage Landen leefden. Buiten is een woning van de hunebedbouwers nagebouwd en kun je over een blotevoetenpad lopen. En er liggen enorm veel zwerfkeien.

Zelf zien?

Wil je dit en meer met eigen ogen bekijken? Ga dan ook eens op bezoek in het Hunebedcentrum. 

Meer fijne plekjes vind je op StralendNederland.info

Ik werd uitgenodigd om Drenthe te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

1 thought on “Hunebedden in Drenthe: wat, hoe en waarom?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.