IJslandse serie Stella Blomkvist: niet subtiel, wel stijlvol

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Op 27 februari verschijnt er een nieuwe IJslandse serie op dvd: Stella Blómkvist. De serie wordt omschreven als ‘glossy neo noir’ en in plaats van realisme hebben de makers voor een meer stilistische manier van filmen. Geen outdoor-kleding dus deze keer (zoals in Trapped), maar stijlvolle outfits – voor Stella dan in ieder geval. De IJslandse premier is in de zesdelige serie een echte ‘hipster’ en Stella licht zelfs even de minimalistische inrichting van haar woonkamer toe, terwijl ze een LP opzet en een whisky inschenkt. Soms wordt het beeld even stilgezet en is Stella opeens de voice-over. Toch is de regisseur die dit alles bedacht, Óskar Thór Axelsson, welk degelijk dezelfde persoon die ook achter Trapped zat.

Even over Stella

Stella (gespeeld Heida Reed, onder andere bekend uit het tweede seizoen van The Cliff, The Lava Field) is een slimme en meedogenloze advocaat die zich weinig aantrekt van wat anderen van haar vinden. Ze houdt van seks, geld en whisky. Ze werkt het liefst aan mysterieuze en gevaarlijke zaken en heeft een zwak voor underdogs. Daarbij heeft ze er geen problemen mee om de regels te breken als dat in haar voordeel is.  Al met al de ideale combinatie om in lastige situaties verzeild te raken.

We volgen Stella als ze de kleine crimineel Sæmi verdedigt, die is opgepakt terwijl hij bebloed bij het lijk van de assistente van de IJslandse premier (Halla) stond. Het lijkt een uitgemaakte zaak, maar Stella heeft al snel in de gaten dat er meer aan de hand is. Waarom moet deze zaak anders zo snel in de doofpot worden gestopt, met Sæmi als zondebok?

Niet subtiel

Meteen aan het begin van de eerste aflevering wordt al duidelijk dat de makers van de serie niet voor ‘subtiel’ gaan. We zijn er uitgebreid getuige van hoe Stella tijdens een vrijpartij gewoon haar telefoon opneemt. Ook blijkt dat het IJsland waar de serie zich afspeelt niet het IJsland is dat wij kennen. Er heeft een politieke ommezwaai plaatsgevonden, waardoor één partij alle macht heeft en de teugels flink laat vieren. De kroon is vervangen door de dollar en IJsland heeft zelfs een eiland verkocht aan China.

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Sidekick Gunna

Aan Stella moest ik even wennen, maar haar sidekick Gunna mocht ik meteen. De tegenstelling tussen Stella’s smaak en die van Gunna is grappig om te zien. Gunna is (volgens Stella) een hoarder en spaart onder andere kattenspulletjes. Haar auto is ook een beetje een rommeltje, maar blijkt wel goed genoeg om Stella te brengen waar ze moet zijn. Gunna is op haar best als ze achter de computer kruipt en met wat ‘Gunna-shit’ (opnieuw Stella’s woorden) de digitale kunstjes uithaalt waarvan Stella zelf blijkbaar geen kaas heeft gegeten. “Als je een smartphone hebt, ben je zo’n beetje James Bond,” vindt Gunna. Maar Stella’s vaardigheden liggen op andere gebieden…

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Ander dan anders

Wat ik wel leuk vond aan Stella, is dat ze in de eerste aflevering nu eens niet rondrijdt in een snelle auto of klassieker, maar in een gele bus van het openbaar vervoer. Dat levert leuke beelden op vanuit de lucht. Helaas koopt ze aan het einde van aflevering 2 toch maar een auto – ik vond het wel grappig. Ook heeft ze in gevaarlijke situaties geen pistool bij zich (ze is dan ook advocaat en geen rechercheur), maar een taser. Of ze gebruikt haar naaldhakken, die ze vervolgens wel graag terug wil.

Serie Stella Blomkvist
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Boeken van Stella Blómkvist

Deze zesdelige serie is een verfilming van het eerste van de acht boeken van de gelijknamige anonieme auteur: Moord op het ministerie.

Bekijk hier alvast de trailer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *