Overvloed en oog voor detail in de Irreler Mühle

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Sommige accommodaties zijn keurig in orde. In een vakantiewoning voor zes personen vind je zes grote en zes kleine borden, zes bekers en zes limonadeglazen. Het is er schoon en dat je zelf beddengoed en handdoeken moest meenemen, wist je van tevoren. Je wordt keurig welkom geheten en bij vertrek vragen ze je of alles naar wens is geweest. Dik in orde allemaal.

En dan heb je accommodaties die meer bieden dan dat. Zo’n accommodatie is de Irreler Mühle in de zuidelijke Eifel in Duitsland. Hier werden wij verwelkomd als oude vrienden, of in ieder geval als nieuwe. Door een gastvrouw die ons alle privacy gunde, maar de rest van ons verblijf steeds als we een vraag hadden precies op tijd opdook met het antwoord.

Buitenkant van de Irreler Mühle

De Irreler Mühle van gastvrouw Elke Wagner was vroeger een watermolen. Achter het gebouw waar wij op de bovenste verdieping in de Blaue Wohnung verbleven, liep een kanaal met daarin een waterrad. Dat is er niet meer, maar zodra je het gebouw in loopt, voel je dat het een geschiedenis heeft. Buiten vind je onder andere oude molenstenen en een waterpomp. En van dit trappenhuis werd ik elke keer als we ‘thuiskwamen’ helemaal blij.

Trappenhuis van de Irreler Mühle

In de Blaue Wohnung wachtte ons in plaats van een zorgvuldig afgemeten inboedel een gevoel van overvloed. Op de tafel in de gezellige woonkamer stond zelfs een zelfgemaakte taart voor ons klaar. Het is dat we zo veel op pad zijn geweest tijdens ons Hemelvaartweekend in de Eifel, maar als ik wilde, had ik in de keuken alle benodigdheden gehad om zelf ook een taart te bakken, en genoeg pannen om een zesgangendiner te bereiden.

Woonkamer van de Irreler Mühle

Ze zeggen wel eens: Home is where your wifi connects automatically. In de Irreler Mühle hoefden we de eerste keer alleen even het netwerk te kiezen en we waren – zonder code of extra kosten – meteen online. De bedden waren opgemaakt en in de badkamer hingen zo veel handdoeken als het rek kon dragen – en op de kast lagen er nog een paar. En niet allemaal dezelfde, of van die klinische setjes in plastic. Alles wat we aantroffen voelde huislijk en tegelijkertijd toch schoon en verzorgd. Vaatwastabletten, waxinelichtjes, toiletpapier, bakpapier – allemaal was het er. En niet precies genoeg om de eerste 24 uur door te komen, maar gewoon genoeg. Punt.

(Even moest ik trouwens denken aan de gastvrije ontvangst op Schloss Möhren. Zou die warme gastvrijheid soms typisch Duits zijn?)

Kortom, onze aankomst op de Irreler Mühle was een goed begin van ons lange weekend. Onze heenreis was niet helemaal vlekkeloos verlopen, maar hier werd ik op slag weer helemaal vrolijk van. Het was een fijne uitvalsbasis voor onze uitstapjes naar de Teufelsschlucht en het dinopark dat daar onlangs is geopend, het Eifelpark en voor een fietstocht door de mooie omgeving. En… Het was jammer om na een paar nachtjes alweer weg te moeten.

Ik werd uitgenodigd om de Eifel te bezoeken voor mijn blog, maar deel op Stralend schrijven altijd eerlijk mijn persoonlijke mening en ervaringen. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.