2023: terug naar mijn roots en betoverd door de Lofoten


2023 zit er alweer bijna op en dus is het tijd voor mijn traditionele jaarlijkse kijkje achter de schermen. Waar ik op social media en op mijn websites vooral mooie bestemmingen en Scandinavisch leuks in de spotlights zet, vertel ik hier elk jaar rond de jaarwisseling iets meer over hoe het jaar voor mij persoonlijk was. Maar natuurlijk hebben de reizen die ik maakte ook een belangrijke plek in dit jaaroverzicht. Nieuwsgierig wat er zich achter de schermen afspeelde? Je leest het hieronder.

Terug naar mijn roots

Het was niet bewust zo de bedoeling, maar teruggaan naar mijn roots vormde wel een soort rode draad die door 2023 heen liep. In de voorjaarsvakantie gingen we een midweek naar Zeeland, waar ik vroeger met mijn ouders en opa en oma wel kwam. Op weg daarnaartoe stopten we in het dorpje waar ik ben opgegroeid. We gingen koffie drinken bij een vriendin die ik al ken sinds ik 4 was en ik liet mijn gezin zien waar ik vroeger woonde, waar ik op school zat, waar de bibliotheek stond waar ik de deur plat liep en waar ik op sportclubs en Scouting zat. Toen we weer terugreden van Zeeland naar Enschede, wandelden we eerst nog een middagje door Rotterdam, waar ik altijd ging winkelen met mijn moeder toen ik nog in dat dorpje woonde, maar later ook op de middelbare school zat en als jongvolwassene nog een tijdje woonde.

Alsof het zo moest zijn, kondigden zich later dat jaar drie reünies aan. De eerste, die van mijn jaargroep op de middelbare school, miste ik omdat ik toen op de Lofoten zat. Maar ik ging wel naar de algemene reünie van mijn middelbare school. Ik vond het erg leuk om weer even door het (prachtige!) schoolgebouw van het Erasmiaans Gymnasium te lopen en ook nog een les van een oud-docent bij te wonen. Een paar maanden later ging ik naar Leiden voor een reünie van mijn studie Slavische taal- en letterkunde. Belangrijk gespreksonderwerp was het optimisme dat we in de jaren 90 hadden over de banden met Rusland, en het pessimisme dat nu heerst.

Wat ik het interessantst vond aan al deze momenten die me in gedachten even terugbrachten naar mijn verleden, was dat het me ervan bewust maakte hoe ik vroeger was, hoe ik nu ben en wat daarin de constanten en verschillen zijn.

Dat was dus de rode draad. Maar nu even maand voor maand.

Januari: evenementen

In januari 2023 kon de Vakantiebeurs weer plaatsvinden. Ik ga altijd naar de vakdag en dat was na twee jaar afwezigheid extra gezellig. Bij het Scandinavische ontbijt van Visit Denmark, Visit Sweden, Visit Norway en Visit Finland sprak ik een heleboel oude bekenden en legde ik ook wat nieuwe contacten. Daarna had ik een paar afspraken met bestemmingen (voor mogelijke samenwerkingen) en collega’s (om gezellig bij te praten). De dag vloog echt om.

Een week later waren Maarten en ik samen uitgenodigd voor een heel bijzonder evenement: de nieuwjaarsreceptie van de Zweedse Kamer van Koophandel op de residentie van de Zweedse ambassadeur in Den Haag. Ik ging er met mijn jongste dochter speciaal voor shoppen om een nette jurk te kopen. Voor mij best bijzonder om een nette jurk te kopen en dragen, maar het was dan ook bijzonder dat we erbij mochten zijn. Dit zijn echt de momenten waarop ik dankbaar ben voor de bijzondere plekken waar mijn werk me af en toe brengt.

Februari: een stralende midweek in Zeeland

In februari gingen we dus een midweekje naar Zeeland, gecombineerd met een bezoek aan het dorpje en de stad waar ik opgroeide. We hadden prachtig weer in Zeeland en konden dan ook heerlijk wandelen.

Hier lees je alles over onze midweek in Zeeland.

Maart: publicatie in print

In maart viel het Limburg Magazine binnen met daarin mijn artikel over de leuke dingen die we daar allemaal deden:

Maar dat was allemaal dus al in 2022. Want waar online publicaties vaak heel snel gepubliceerd worden, zit er bij print meer tijd tussen publicatie en het moment waarop de reis plaatsvond.

Verder kwam ik in maart met mijn twee dochters weer op een plek waar ik anders nooit zou zijn gekomen: op een beautybeurs in Utrecht. Ik ben namelijk in 2023 in aanraking gekomen met de producten van Maria Åkerberg uit Zweden. Ik heb al mijn hele leven een erg gevoelige huid en kon maar heel weinig verzorgingsproducten verdragen. Ik kreeg er uitslag van, of vond ze gewoon totaal niet fijn aanvoelen of ruiken. Daarom heb ik eigenlijk nooit zoveel crèmepjes en zo gebruikt. Ik was al lang blij dat ik een deodorant had gevonden die ik kon verdragen. Maar de producten van Maria Åkerberg hebben dit veranderd. Nu heb ik eindelijk producten die lekker aanvoelen en ruiken en die ik dan ook met veel plezier dagelijks gebruik.

Hier lees je meer over de producten van Maria Åkerberg uit Zweden.

Verder bezocht ik in maart nog twee evenementen: het City Breaks Press Event in Den Haag en een avond over wonen en werken in Tampere (Finland).

April: samen naar Denemarken

Eind april gingen we op uitnodiging van Visit Denmark een weekje naar Denemarken. Hierover heb ik uitgebreid geschreven:

Wat deze reis achter de schermen lastig maakte, was dat onze zoon een flinke buikgriep te pakken had. Hij was een paar dagen lang zo misselijk en zwakjes, dat het best lastig was om een midden te vinden tussen voor hem zorgen en alle leuke dingen doen die Visit Denmark voor ons had geregeld. Wat was ik blij toen hij weer opknapte – ik maakte me echt zorgen!

Mei: Marker Wadden

In mei was ik uitgenodigd voor een netwerkevenement van Noord-Finland. Daar waren veel regio’s aanwezig waar ik ooit al ben geweest voor mijn website Stralend Finland. Maar er waren ook ook bestemmingen die voor mij nieuw waren. Erg leuk om daarmee kennis te maken dus.

De volgende dag mocht ik op uitnodiging van Landal Greenparks een dagje mee naar de Marker Wadden. Daar maakten we een mooie wandeling en bekeken we de bijzondere accommodaties die Landal daar verhuurt.

Op de laatste dag van mei volgde ik nog een workshop van een dag over e-mailmarketing en automatisering (in Den Haag). Hoewel ik veel al bleek te weten en niet echt thuiskwam met dingen om meteen toe te passen, genoot ik er wel van om weer eens in een leeromgeving te zijn.

Juni: Lofoten en Finse merengebied

In juni mocht ik mee met twee prachtige persreizen: met Nordic naar de Lofoten in Noorwegen en met Voigt Travel naar het Finse merengebied. Deze reizen leverden weer heel wat content op.

Omdat ik voor de Lofoten vanuit Brussel vloog, deden we eerst nog een dagje Brussel voordat ik vertrok. Eindelijk Manneke Pis gezien!

Over de Lofoten schreef ik:

Ik moet zeggen dat het best een pittige persreis was, omdat hij maar liefst 8 dagen duurde. Maar de Lofoten hebben echt een onvergetelijke indruk op mij gemaakt. Wat is het daar mooi! Steeds als je een bocht om rijdt, kijk je weer je ogen uit. Daarnaast werden we ook nog eens getrakteerd op zo’n beetje alle mogelijke weersoorten, waardoor elke dag er weer anders uitzag.

Ik was maar een dag of twee thuis en toen vertrok ik alweer op een persreis, namelijk naar Zuid-Finland. Daar stond me weer een bijzondere ervaring te wachten: ik vierde er Midzomer, naast kerst de belangrijkste feestdag in het Hoge Noorden.

Over mijn reis naar Finland schreef ik de volgende blogposts:

En precies op de twee dagen dat ik thuis was, hadden we ook nog een feestje te vieren: de afstudeerplechtigheid van onze oudste dochter als afsluiting van van het honours-programma van haar bachelor aan de Universiteit van Utrecht. Wat kun je als ouder dan toch trots zijn. De ‘echte’ diploma-uitreiking zou later dit jaar volgen.

Juli: content, content, content

Na deze twee persreizen had ik dus heel veel schrijfwerk. En in het uitzoeken van de foto’s gaat ook altijd heel wat werk zitten. Dan maak ik nog een video, posts op Facebook en Pinterest (Instagram doe ik altijd al tijdens de reis). En oh ja, ik schrijf dan ook nog een nieuwsbrief en maak zo snel mogelijk ook een e-boek over nieuwe bestemmingen. Het was dus nog een hele klus om alles af te krijgen voor onze zomervakantie.

Ik was ook nog van plan om naar de E-Travel Summit van TradeTracker te gaan. Maar storm Poly gooide roet in het eten: ik kwam tot Almelo en toen werd het treinverkeer stilgelegd. Ik was net weer thuis toen ik te horen kreeg dat het evenement later zou starten, als de storm iets was gaan liggen. Maar ik heb het er maar niet meer op gewaagd om opnieuw op weg naar Almere te gaan. Volgend jaar beter.

Augustus: vakantie in Tsjechië

De laatste week van juli en de eerste twee weken van augustus waren we op vakantie in Tsjechië. We maakten een rondreis langs veel plekken waar we eerder al een keertje waren geweest en een paar plekken die we nog niet hadden gezien.

Het was heel fijn om weer in Tsjechië te zijn. We houden echt van dit land. Alleen het weer zat niet zo mee: we hadden heel veel regen. Zoveel regen dat de laatste camping waar we stonden op een gegeven moment gewoon moeilijk begaanbaar werd. Maar wij hadden nog geluk: op social media las ik dat in Zweden campings moesten sluiten vanwege de vele regen, en in Slovenië vonden zelfs heftige overstromingen plaats.

Daarnaast merkte ik aan mijn gezondheid dat ik het de laatste tijd wel erg druk had gehad, in combinatie met zorgen in de privésfeer.

September: weekendje Brabant

In september gingen Maarten en ik er daarom even lekker tussenuit met zijn tweeën. We combineerden een weekendje naar Summio-park Duc de Brabant met een paar mooie wandelingen:

  • op de heenweg wandelden we bij de Moerputten
  • zaterdag liepen we de Andreas Schotel-route
  • en zondag wandelden we vanaf Herberg In den Bockenreyder naar vogelkijkpunt Het Goor en D’n Flaestoren

Maandag wilden we eigenlijk nog gaan wandelen bij de Loonse en Drunense Duinen, maar door privé-omstandigheden moesten we helaas eerder terug naar huis. Toch was het heel fijn om even met z’n tweeën ertussenuit te zijn.

Waar ik het in de eerste helft van het jaar nog goed kon bijhouden om direct na elk tripje overal over te bloggen, lukte dat nu niet meer helemaal. Jullie hebben nog een paar blogposts over Tsjechië en Brabant van me tegoed. Maar die komen er zeker nog aan.

Oktober: naar het toneel

In de herfstvakantie bleven we thuis. Dat had deels te maken met toetsen voor onze jongste twee kinderen, en deels met een grote klus die nodig moest gebeuren in de keuken. We zijn heel tevreden over het resultaat.

We maakten nog wel een paar uitstapjes: Maarten en ik gingen samen naar het toneelstuk Crashtest Ibsen en naar Scandinavië-beurs Nordic Days. Maarten ging daar ook nog naar de Nordic Talks over friluftsliv, waar ik zelf niet naartoe kon omdat ik dus die reünie had van mijn studie in Leiden. Ik ging nog wel naar netwerkevenement de Travel Pressentation in Den Haag Daar liep ik alleen wel een beetje rond als een verzopen katje, omdat een strandwandeling met een paar gezellige blogcollega’s nogal in het water viel door een enorme stortbui.

November: een nieuw begin

In november had ik een gesprek over een mooie nieuwe samenwerking waarover ik in 2024 meer zal vertellen. Het wordt zo leuk! Maar ik moet me nog even inhouden voordat ik het nieuws met jullie mag delen.

Ook in deze maand waren er weer netwerkevenementen: Antor in Amsterdam en een feestelijke avond van het Kroatische verkeersbureau. En ik praatte bij met Tamara van Travel and More, die ik inmiddels al heel wat jaartjes ken en die nog veel meer van Denemarken weet dan ik.

Onze oudste dochter kreeg haar bachelor-diploma en bleek als verrassing ook nog eens cum laude geslaagd. Het was een leuk feestje, maar wel kort, want ’s middags had ze alweer college voor de master waaraan ze inmiddels is begonnen.

December: All you need is love

In december maakten we op de valreep iets heel bijzonders mee. Maarten en ik mochten samen mee op een wintersportreis naar Noorwegen en Zweden van BBI Travel. En het werd nog bijzonderder: we reisden mee met Robert ten Brink, die de Noorse en Zweedse sneeuw opzocht voor de kerstspecial van All you need is love. Dat was heel bijzonder om mee te maken. Verder zaten we samen op de sneeuwscooter, gingen we sneeuwschoenwandelen, stapten we in de huskyslee en ging Maarten lekker skiën. De eerste dag was het ruim -20!

In deze posts lees je er alles over:

Samenwerkingen

Behalve deze reizen mocht ik dit jaar weer heel veel mooie samenwerkingen doen, waardoor ik regelmatig iets leuks mocht weggeven, zoals bioscoopkaartjes, Scandinavische verzorgingsproducten en lekkernijen, of boeken.

Wil je nooit meer een winactie missen? Abonneer je op de nieuwsbrief van mijn website Scandinavisch Leven, dan krijg je een mail als ik weer iets mag weggeven.

Tips om een beetje Scandinavië in huis te halen

Ontvang mijn tips voor een beetje Scandinavisch Leven in je mailbox.

Marketing door

Ook ben ik erg dankbaar voor de mooie outdoor-kleding die ik regelmatig mag testen. Die komt ook goed van pas tijdens de reizen die ik maak, want ook daar geldt: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!

Plannen voor 2024

Ook voor volgend jaar staan alweer leuke dingen gepland. Zo deel ik in januari elke week een recept met je uit een nieuw Zweeds kookboek en mag ik in die maand ook een spannende Scandi-thriller weggeven.

Zelf beginnen we het jaar met een wandelweekend aan de Noord-Hollandse kust (vanuit Landal Residence Berger Duinen).

Dan is het tijd voor de vakdag van de Vakantiebeurs.

Vlak daarna gaat Maarten voor Stralend Finland naar Fins Lapland en combineert hij ook nog een stedentrip Helsinki met een dagje in Tallinn in Estland. Zelf ben ik die dagen echt thuis nodig, dus het is fijn dat Maarten inmiddels ook heel goed weet wat er allemaal komt kijken bij het verzamelen van content tijdens een persreis.

Wat we in de zomervakantie gaan doen, daar hebben we de knoop nog niet over doorgehakt. Maar de kans is wel heel groot dat we weer naar het noorden gaan. Verder hebben we in verband met de toetsweken van onze twee thuiswonende kinderen (die niet gelijk vallen omdat ze op verschillende scholen zitten) wat minder mogelijkheden om met zijn vijven op vakantie te gaan. Er moet vaak geleerd worden in de vakanties en dan wil ik ook thuis zijn mocht ik ze nog eens ergens mee kunnen helpen en voor de emotionele ondersteuning.

Zoals gezegd kom ik in 2024 ook nog met een nieuwtje over een samenwerking die ik zelf heel erg leuk vind. Achter de schermen ben ik al hard aan het werk en ik kan bijna niet wachten tot het moment dat ik het met jullie mag delen.

Dank je wel voor het volgen en een heel gelukkig nieuwjaar gewenst!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.