Dank jullie wel voor een geweldig 2018 en een gelukkig nieuwjaar!

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Wat ben ik dankbaar voor alles wat ik dit jaar met Stralend Schrijven heb meegemaakt. En dat is nogal wat! We maakten veel mooie reizen waarvan er twee echt in de categorie onvergetelijk vielen. Ik keek met open mond naar de bezoekersaantallen van mijn blog, bezocht evenementen en Scandinavische restaurants, en ontdekte nieuwe Scandinavische films en series, boeken en merken. Tegen het einde van het jaar realiseerde ik me dat ik langzaamaan fulltime blogger aan het worden ben. Kortom: 2018 mocht er zijn en in deze lange blogpost lees je er alles over.

Dankbaar voor al die bezoekers

Ik twijfel altijd als ik aan dit stukje begin, want het is zeker niet mijn bedoeling om op te scheppen. Ik vind dat de waarde van een blog niet valt of staat met enorme bezoekersaantallen, maar met content waar je echt iets aan hebt. Toch is het, als je zoveel tijd besteed aan je blog en hoopt mensen ermee op weg te helpen, geweldig om te zien dat zoveel mensen je weten te vinden. Ik voel me dan echt vereerd. Elk jaar denk ik weer dat ik het maximaal mogelijke voor mijn nicheblogje wel zo’n beetje heb bereikt. Maar dit jaar overtrof alweer al mijn verwachtingen. In januari passeerde ik de 40.000 unieke bezoekers per maand en in de zomer zelfs meerdere maanden de 50.000. Over het hele jaar gezien verdubbelde het aantal bezoekers bijna ten opzichte van 2017.

En dat allemaal zonder ‘pods’ waarin mensen op afspraak reageren op elkaars posts, zonder linkcirkels om anderen voorbij te streven in de zoekresultaten, zonder gekochte volgers en zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer trucjes die ik niet eens ken. Het is mij allemaal te ingewikkeld. Ik doe niet aan allerlei slimme analyses en constructies, maar kruip elke dag gewoon achter mijn laptop om blogposts te schrijven waarvan ik denk dat mensen er misschien iets aan zullen hebben. Daarom is het elke keer weer zo fijn als ik een berichtje krijg van mensen die me bedanken voor een tip waaraan ze plezier hebben gehad. Dat is uiteindelijk waar ik het voor doe: mensen mooie ervaringen bezorgen.

Uitdaging 1: tijd vinden om te bloggen

Maar… wat kost al dat schrijven een tijd! Tot maart dit jaar besteedde ik een flink deel van mijn werktijd aan freelance schrijfopdrachten. Ook bij ons thuis moet er tenslotte ook gewoon brood op de plank komen, en daar zorgden die opdrachten voor. Toen in maart een grote opdracht afliep, besloot ik het even wat rustiger aan te doen met opdrachten, waardoor ik meer tijd kreeg voor mijn blog. Wat was het fijn om dat te kunnen doen! Eindelijk had ik meer tijd om die eindeloze stroom ideeën (deels) uit te werken.

Gelukkig groeiden de inkomsten van mijn blog mee met de bezoekersaantallen, zodat ik tijd voor mijn blog kon blijven maken. Na de zomer nam ik zelfs op eigen initiatief afscheid van een vaste opdrachtgever om nog meer tijd vrij te maken. Pas tegen het einde van het jaar realiseerde ik me dat ik aardig op weg ben om een fulltime blogger te geworden. Ik doe nog wel een paar kleine freelance opdrachten, omdat ik die te leuk vind om ermee te stoppen en ik in de meeste gevallen al jarenlang heel fijn samenwerk met die opdrachtgevers.

Uitdaging 2: geld verdienen met bloggen

Omdat er bij ons thuis ook brood op de plank moet, kan ik dus alleen zoveel tijd besteden aan mijn blog als ik er ook iets mee verdien. Hoe ik dat kon doen op een manier die bij me past, is voor mij een hele zoektocht geweest. Betaalde advertorials liggen me niet. Ik heb dan niet het gevoel dat ik 100% eerlijk kan schrijven wat ik wil. Tegen betaling do-follow-links plaatsen vind ik ook niks. Ik vind het zo’n naar idee dat die marketeers eigenlijk helemaal niks om de content geven, maar blogs alleen gebruiken als linkfarms.

Dus blijf ik maar gewoon tips delen die ik sowieso al wilde delen. Daarbij geef ik (zoals ik altijd al deed) aan waar datgene waarover ik schrijf te vinden is. In sommige gevallen krijg ik van de aanbieder een kleine vergoeding als een lezer van mijn website iets koopt of boekt. Die betaalt trouwens geen cent meer en blijft natuurlijk anoniem. Zo kan ik veel tijd besteden aan mijn blog en houd ik zelf helemaal in de hand waarover ik schrijf en wat ik daarover schrijf.

Ook hoef ik niet steeds in onderhandeling over nieuwe opdrachten die alleen op de korte termijn wat opbrengen. Mijn affiliate-inkomen loopt door op de lange termijn, ook als ik ziek of op vakantie ben. Dat is een luxe die ik mijn hele werkzame leven als freelancer nooit heb gekend. Ik werkte vaak noodgedwongen door als ik ziek was en werkte in de weken rondom mijn vakanties twee keer zo hard om de dip in mijn inkomen te verkleinen. Dat hoeft nu dus niet meer. De vrijheid die me dit heeft opgeleverd voelt heerlijk! Het duurde een tijdje voordat ik snapte hoe het werkt, maar dit jaar heeft mijn blog zich op deze manier echt ontwikkeld tot mijn hoofdinkomen. Ik heb zelfs het maandinkomen dat ik in 2019 hoopte te halen (hoewel ik twijfelde of het wel haalbaar was) in december 2018 al gehaald! Een van de beste beslissingen dit jaar was dan ook om nog meer te leren over affiliate marketing, mede dankzij de online cursus Making sense of affiliate marketing.

Dankbaar voor de reizen

Maar genoeg over de cijfers en rondkomen als blogger! Laten we het over reizen hebben, want dat blijft toch het allerleukste. Ik voel me nog steeds elke keer dankbaar als ik nieuwe bestemmingen mag ontdekken. Mijn gezin is zich er ook van bewust dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we zoveel mooie dingen beleven samen. Dat gevoel was dit jaar een paar keer enorm sterk…

Scandinavië

Dat begon al tijdens onze voorjaarsvakantie in Zweden. Ik droomde er al jaren van om een keer met het gezin naar Lapland te gaan in de winter. Helaas was dat voor ons niet haalbaar om met zijn vijven te doen. Dus boekten we na een schenking van mijn lieve oude omaatje een wintersportreis naar Säfsen Resort in Zweden. En nu maar hopen dat er sneeuw zou liggen. En of dat er lag! Dankzij oma konden we onszelf ook nog trakteren op een buitenhut op de boot, een vakantiehuisje met een sauna, een huskysledetocht en een ritje op een sneeuwscooter.

Wintersport in Safsen Resort in Zweden

Afijn, ik ben alweer geneigd om het hele verhaal opnieuw te gaan vertellen, zo vol ben ik er nog steeds van. Maar je leest er alles over in deze blogposts:

Nog zo’n onvergetelijke reis was onze reis naar Finland in de zomer. Nog zoiets waarvan ik altijd had gedroomd: zwemmen in een Fins meer dat doorloopt tot aan de horizon. Twee weken lang mochten we met het hele gezin van al dat moois genieten. We wandelden veel en elke keer was het weer leuk om rendieren tegen te komen. Ik schreef er maar liefst 18 blogposts over, die je allemaal kunt vinden via dit overzicht van onze fly & drive Finland.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa

Na die onvergetelijke zomervakantie mocht ik nog een paar dagen naar Zweden om op bezoek te gaan bij een paar mooie Zweedse merken: Volvo, Thule, Seger, Ivanhoe en Icebug. Ik sliep op twee mooie plekken: Isaberg Mountain Resort en Kvarnen i Hyssna.

Bezoek aan de Volvo-fabriek in Goteborg

In de herfstvakantie verkenden we vanuit Landal Seawest een (voor ons) nieuw stukje Denemarken. We speelden heerlijk buiten, gingen naar het strand, maakten een mooie autorit, gingen op natuursafari, bezochten de Vikingen en vierden de verjaardag van mijn man in het nieuwe Lego House – wat was dat geweldig zeg! Ken je dat, van die kinderen die elke dag vragen wanneer we weer teruggaan?

Lego House in Billund, Denemarken

Oost-Europa

Al met al was Oost-Europa een ondergeschoven kindje tijdens dit jaar. Maar het zette een eindsprint in! In november reisde ik af naar Poznan in Polen om onder andere Sint Maarten te vieren, de street art te bekijken en de dierentuin te bezoeken.

street art in poznan polen

Kort daarna ging ik naar Pilsen in Tsjechië om een bierbad te nemen en de Tsjechische kerstsfeer te proeven.

Bierspa in Pilsen, Tsjechie

Zoals altijd voelde ik duidelijk dat ik ook dit stukje Europa een plek wil blijven geven op mijn blog.

Nederland

Een van mijn wensen aan het einde van 2017 was om weer wat vaker binnen Nederland op pad te gaan. Dat is aardig gelukt. We vierden de meivakantie in een safaritent op Landal Coldenhove waar zandsculpturen bekeken en veel wandelden,

safaritent Landal

Met Pinksteren gingen we naar Berg en Dal, waar we onder de indruk waren van het Bevrijdingsmuseum, op een railfiets stapten en wandelden door Orientalis.

Museumpark Orientalis

Ook gingen we nog een weekend in Stein in Zuid-Limburg om lekker te kanovaren, te fietsen en te spelen in Steinerbos.

Kanovaren op de Maas

Ik ging zonder gezin een paar dagen naar Flevoland om kennis te maken met de geschiedenis en natuur van dit relatief nieuwe stukje Nederland.

Horsterwold in Flevoland

Ten slotte had ik een fijne moeder-zoon-dag in Leiden, waar we Corpus bezochten.

corpus reis door de mens leiden

Er is zoveel moois te ontdekken in Nederland en dat blijven we in 2019 ook gewoon doen.

Evenementen

Maar een leven als reisblogger betekent niet alleen reizen. Ik bezoek in de loop van een jaar ook heel wat evenementen:

 • Ik gaf een lezing over Finland op Reis&Co
 • Bracht twee dagen door op de Vakantiebeurs
 • Ik gaf een lezing over onze kampeerreis in Noorwegen op Scandinavië in Haarlem
 • Ging netwerken op het Storymakers-evenement
 • Leerde meer over affiliate marketing bij de Affiliate Blogger Sessions
 • Netwerkte nog wat meer tijdens het Europese stedentrips-evenement van Baltus Communications
 • Spijkerde mijn kennis over reisbloggen bij tijdens Traverse in Rotterdam
 • Mocht Midzomer komen vieren met de Scandinavische verkeersbureaus
 • Maakte kennis met winterse bestemmingen tijdens het Wintersportevent van Baltus Communications
 • En netwerkte nog wat meer tijdens de Travel Pressentation van Baltus Communications en de reisworkshop van ANTOR

Scandinavische cafés en restaurants

Intussen houd ik nog steeds in de gaten of er ergens een leuk Scandinavisch eettentje is dat ik nog niet heb bezocht. Dit jaar ging ik naar het Scandinavisch Dorp, Frisk aan t Spaarne, A moment of Fika in Enschede (dat op de dag dat ik mijn blogpost erover online zette aankondigde te gaan sluiten), en terug naar Carla’s Conditorie in Utrecht. Heb je nog tips voor me die nog niet in mijn lijstje van Scandinavische cafés en restaurants staan? Laat het dan zeker even weten.

Films en series

Er komen zoveel Scandinavische films en series uit dat het me niet lukt om ze allemaal te bekijken. Toen ik aan het begin van het jaar ziek was, keek ik op Netflix onder andere The most beautiful hands in Delhi (Delhis vackraste händer), Innsaei (IJsland) en Under an arctic sky over koudwatersurfen voor de kust van winters IJsland. Series die ik dit jaar bekeek, waren:

En deze week ging ik op de valreep nog naar de bioscoop, naar de IJslandse film Woman at war. En zo worden mijn lijstjes met Scandinavische series en Scandinavische films steeds langer…

Boeken

Ik zou graag wat meer lezen, maar het lukt me nog niet zo vaak als ik zou willen. Dit jaar las ik:

 • De kluizenaar van Jorn Lier Horst (Noorwegen)
 • Lichthemel van Mons Kallentoft (Zweden)
 • Magnus van Arjen Lubach, deels over een reis naar Zweden
 • Verhaal van een huwelijk (Noorwegen), hierover binnenkort meer
 • Op de plank ligt nog Meisje zonder huid (Denemarken)

De meeste leestijd besteed ik nog steeds aan non-fictie. Ik las veel boeken over Scandinavische lifestyle, zoals Drink meer koffie, Stil, Het plezier van wandelen en ik heb Skogluft op de plank liggen. Ik genoot erg van het e-boek met 20 Zweedse recepten voor op reis. Ook blijf ik fan van reisgidsen. Nieuwe aanwinsten van dit jaar zijn de reisgids Finland van Dominicus en een reisgids over de Faeröer. Binnenkort schrijf ik nog over mijn nieuwe reisgids Noorwegen van Dominicus en mijn reisgids Spitsbergen/Svalbard. Interessant om te lezen was het boek van een Nederlandse expat in Finland, het Handboek Outdoor en Snap over fotograferen met je smartphone. Ten slotte las ik een mooi kinderboek over een Sami-jongen en heb nog een boek met massageverhalen uit Denemarken liggen… Je merkt het al, ik heb een beetje een leesachterstand. Maar de blogposts komen er echt aan!

En nu 2019

Een van de voornemens voor komend jaar is dus meer tijd maken om te lezen. Ook wandelen wordt een steeds grotere hobby van me, van mijn bijna dagelijkse ochtendwandelingen hier in de buurt tot weekend- en vakantiewandelingen In Twente en de rest van Europa. Daarnaast wil ik altijd meer blijven leren over bloggen en alles wat daarmee te maken heeft. Om te beginnen heb ik maar eens de inmiddels beroemde Pinterest-training van Spik en Spaan geboekt 🙂

Wat betreft reizen gaan we in ieder geval weer een nieuw stukje Denemarken ontdekken, een paar dagen naar Drenthe en 3 dagen naar de Efteling met de familie. De zomervakantie ligt zoals gebruikelijk nog helemaal open, maar de kinderen willen heel graag weer eens naar Oost-Europa. Daar hebben wij ook wel oren naar!

Maar eerst wil ik jullie allemaal heel erg bedanken voor het lezen en volgen. Ik wens jullie een veilige jaarwisseling een nieuw jaar waarin maar veel mooie dromen uit mogen komen!

6 thoughts on “Dank jullie wel voor een geweldig 2018 en een gelukkig nieuwjaar!

 1. Hallo Sandra,

  Fijn te lezen dat het zo goed gaat met je site! Ik reis al jaren met je mee dankzij de Rss-feed waarin alle nieuwe verhalen voorbij komen. Veel succes!

  • Wat ontzettend aardig van je, dank je wel. Ik volg jou ook graag! Oei, via RSS… Word je dan niet een beetje gek van me als ik een blogdag heb en meerdere blogposts achter elkaar publiceer? Ik ben meestal te ongeduldig om ze gespreid te publiceren (zet ze wel gespreid op social media).

 2. Dag Sandra, natuurlijk wens ik jou en je gezin ook alle goeds toe voor het nieuwe jaar en hoop ik dat al je dromen en plannen verwezenlijkt mogen worden!
  Ook wij hebben alweer plannen richting Lapland en het lezen van je website hoort bij de voorpret! Dagelijks ‘klik’ ik je even aan om al je berichten te lezen! Heel veel succes met al je studies hiervoor maar ook veel plezier gewenst met alle leuke dingen die je als blogger kunt meemaken! groetjes, Tor

 3. Vincent Ellerbrak says:

  Hej,

  Als eerste natuurlijk een geweldig mooi en gezond 2019.
  Ik lees, eerlijk gezegd, niet alles wat je schrijft… Maar wat ik lees lees ik met veel plezier! Ga vooral zo door en heel fijn dat het ook voor ‘je brood’ kan…
  Reizen is toch één van de mooiste dingen die er bestaan… Zeker als je hele gezin mee kan genieten en je er zo over kunt schrijven… Dankjewel.

  Groetjes, VincE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.