2019 was een jaar vol veranderingen – wat brengt 2020?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Nog een paar dagen en dan zit 2019 er alweer op. Dat betekent: tijd voor het jaarlijkse kijkje achter de schermen van mijn blog en mijn privéleven. Elk jaar twijfel ik weer of ik wel zoveel moet vertellen. Maar ik weet ook dat veel mensen zo’n jaaroverzicht graag lezen en eerlijk gezegd lees ik ze zelf ook graag bij andere bloggers. Dus kroop ik in de pen. Het is weer een heel verhaal geworden. Qua reizen was dit jaar wat rustiger dan andere jaren, maar wat is er veel gebeurd dit jaar!

Fulltime bloggen

Ik had het niet zo gepland, maar achteraf gezien is 1 januari 2019 wel zo’n beetje het moment waarop ik fulltime blogger werd. De freelance opdrachten stonden al een paar maanden op een heel laag pitje, maar rond de jaarwisseling ging voor mijn gevoel echt de knop om. Ik had genoeg ideeën om de hele week aan mijn blog en websites te werken en de inkomsten waren nu ook zo dat dat kon. Dat was maar goed ook, want freelancen en ook nog zoveel tijd in mijn blog en websites stoppen, dat paste gewoon niet meer in één werkweek. 

Die omschakeling betekende een nieuw werkritme waarin ik eindelijk toe kwam aan klusjes die steeds bleven liggen. Oude blogposts verbeteren bijvoorbeeld, of meer met Pinterest doen. Soms lijkt het misschien alsof ik weinig met mijn blog doe, omdat er niet veel nieuwe blogposts verschijnen. Maar achter de schermen ben ik altijd bezig met allerlei verbeteringen. Dat zal altijd wel zo blijven, want ik leer steeds nieuwe dingen bij over bloggen. Die wil ik dan niet alleen op nieuwe blogposts toepassen, maar ook op content die al een tijdje online staat. Bovendien moet ik de informatie in de blogposts ook actueel houden natuurlijk. 

Ik vond het best griezelig om de stap naar fulltime bloggen te zetten en nog steeds zijn er momenten waarop ik bang ben dat ik het me niet altijd zal kunnen blijven permitteren. Ik sluit namelijk best veel manieren van geld verdienen met bloggen uit, omdat ze voor mij persoonlijk niet goed voelen. Ik wil namelijk wel 100% eerlijk kunnen blijven schrijven en altijd eerlijk de voor- en nadelen van dingen kunnen benoemen. Ik wil echt helemaal zelf mijn eigen onderwerpen kiezen en daarover schrijven wat ik wil. Anders beleef ik zelf ook geen plezier meer aan het bloggen.

Ondanks de onzekerheid of het wel goed zal blijven gaan op mijn eigen, eigenwijze manier weet ik zeker dat deze manier van fulltime bloggen het beste is voor mij en mijn blog. Eindelijk heb ik de tijd om alle informatie te delen die ik graag met jullie wil delen. Dat lukte me echt niet in de uurtjes naast mijn freelance opdrachten. Stinkend rijk word ik er zeker niet van, maar voor ons is het genoeg. 

Persoonlijk

Wat pas echt als rijkdom voelt, zijn de persoonlijke voordelen die ik uit het fulltime bloggen haal. Het doet me zoveel goed om niet aan deadlines vast te zitten en niet aan klantenwerving of tariefonderhandelingen te hoeven doen. Als ik behoefte heb aan een wandeling of fietstocht, of als de kinderen me nodig hebben, dan kan ik daar tijd voor maken. Ik heb het hardlopen weer opgepakt en heb zelfs een nieuwe hobby: tuinieren. Nooit gedacht dat ik dat zo leuk kon vinden. 

Nu lijkt het misschien alsof ik nog maar nauwelijks werk – dat is ook weer niet het geval. Omdat ik bloggen zo leuk vind en altijd vol met plannen zit, kun je mij eigenlijk wel zeven dagen per week achter de laptop aantreffen. Het is meer de vrijheid om mijn werktijd volledig zelf in te delen en helemaal op mijn eigen manier te werken die me zoveel goed doet.

Het ging dankzij deze omslag zelfs zo goed met me, dat ik afscheid nam van degene die me sinds mijn burn-out vier jaar lang heeft ondersteund met gesprekken. Dat was echt een hele grote stap. Best eng ook. Want wat was het fijn om te weten dat ik altijd bij mijn begeleider terecht kon voor een duwtje in de goede richting als ik zelf even niet meer wist waar ik het moest zoeken. Ik hoop dat het heel lang goed met me blijft gaan, maar ook dat ik op tijd aan de bel trek mocht dat toch weer een keer nodig zijn. Dat wens ik iedereen toe die (net als ik) last heeft van depressies, angsten of andere dingen die het leven flink lastig kunnen maken: zoek hulp, je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen! Die boodschap is de belangrijkste reden dat ik ervoor kies om ook dit stukje van mijn leven hier te laten zien.

Rijangst overwonnen

Over hulp zoeken gesproken… Tijdens het laatste gesprek met mijn begeleider kwam ik erachter dat ik heel veel stappen had gezet in mijn persoonlijke ontwikkeling, maar dat er twee dingen waren waar ik voor mijn gevoel niet mee verder kwam. Een daarvan was mijn rijangst. Ik heb in 2008 mijn rijbewijs gehaald en ben daarna ook echt wel gaan rijden. Om de kinderen naar school en allerlei sportclubjes te brengen bijvoorbeeld. Ook dwong ik mezelf af en toe tot een stukje snelweg. Maar al dat mezelf dwingen hielp niets. Ik vond het vreselijk. Zodra ik wist dat ik die dag moest gaan rijden, kwam er een paniekaanval opzetten – en dan zat ik nog niet eens in de auto. En met elke keer dat ik mezelf dwong om ondanks dat gevoel toch te gaan rijden, werd het alleen maar erger.

Gestimuleerd en gesponsord door mijn vader besloot ik nog één poging te wagen. Ik nam contact op met een rijschool die is aangesloten bij Rijangst Nederland. En ja hoor, na een paar intensieve lessen met veel rijden in combinatie met gesprekken zat ik ‘opeens’ voor het eerst in mijn leven achter het stuur zonder die verlammende paniek. Ik heb zelfs voor het eerst in mijn leven een auto gekocht en ik ben er nota bene blij mee! 

Als je me dit op 1 januari 2019 had gezegd, had ik je compleet voor gek verklaard. Dat geeft me wel een mooi gevoel: wie weet welke stappen ik in 2020 kan zetten waarvan ik nu nog geen vermoeden heb.

Reizen en uitstapjes

Zo,  zullen we het dan nu eindelijk maar eens over de reizen van 2019 gaan hebben? 

Met zijn tweeën naar Riga

Het jaar begon meteen heel goed. Op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht won ik twee tickets naar Riga. Nu de kinderen wat groter zijn, besloten we iets te doen wat we nog nooit hadden gedaan: met zijn tweeën een paar dagen weg. We boekten er een hotel in het centrum van Riga en een huurauto bij, gingen in de voorjaarsvakantie naar Riga en genoten enorm. We bekeken niet alleen de stad, maar gingen ook lekker naar het strand van Jurmala, wandelen in natuurgebied Kemeri en een dag naar nationaal park Gauja. Het weer was schitterend, wij hadden het gezellig en de kinderen redden zich prima. Zeker voor herhaling vatbaar!

Met mijn vader naar de Keukenhof

Toen de tulpen begonnen te bloeien,  ging ik een dagje met mijn vader naar de Keukenhof. Het werd een dag met een gouden randje. We wandelden door het park, fietsten langs de velden en konden zelfs op het terras van een strandtent een biertje drinken. 

Weekendje Drenthe

Vlak daarna mochten we met het hele gezin een weekend naar Landal Land van Bartje komen om de lente in Drenthe te beleven. We zagen lammetjes, hunebedden en deden nog meer leuke dingen buiten. Heerlijk,  zo’n minivakantie!

Familiedagen in de Efteling

Met Pasen maakte mijn vader zijn kinderen en kleinkinderen heel blij met een paar dagen met zijn allen naar de Efteling. We sliepen bij Efteling Loonsche Land en ik was echt heel enthousiast over hoe goed alles daar is opgezet en geregeld. Iedereen van jong tot oud genoot ervan.

Meivakantie Denemarken

Bijna direct daarna reden we naar Denemarken voor een weekje op het eiland Møn. Vanuit onze vakantiewoning vlak bij het strand bezochten we natuurlijk Møns Klint, maar ook Stevns Klint, het nieuwe boomkroonpad van Camp Adventure en de vele hunebedden op het eiland Møn. Ook gingen we een dagje naar Kopenhagen, waar we eerst in de buitenwijken op zoek gingen naar de houten reuzen van Thomas Dambo.

Blogreis Split

Na al die gezellige tripjes samen met de dierbaarste mensen in mijn leven ging ik ook nog een keer alleen weg – nou ja, met een internationale groep bloggers en journalisten dan. Ik mocht een kijkje nemen in Split en dit was voor mij meteen de eerste keer dat ik in Kroatië was. Ik genoot enorm van de vele overblijfselen uit de klassieke oudheid in het centrum van Split, maar ook van onze wandeling op het eiland Brač en andere uitstapjes vanuit Split. En lekker eten dat je er kunt…

Slapen in een daktent

We hadden de smaak van met zijn tweeën weggaan te pakken, dus deden we dag voor de zomervakantie nog een keer. Deze keer sliepen we in een daktent op een Land Rover van Van het pad. We overnachtten op camping De Klashorst, waar we de mobiele sauna op onze plek lieten parkeren. Heerlijk!

Zomervakantie: rondreis Oost-Europa

Onze zomervakantie was echt geweldig. We maakten een mooie rondreis door Oost-Europa. We begonnen met een dag of 10 in Slovenië, waar we een fijne, kleine camping vonden en onder andere uitstapjes maakten naar Bled, Bohinj, Vintgar, de Sloveense kust, Zagreb in Kroatië en Triëst in Italië. 

Daarna reden we door naar Hongarije, waar we verbleven bij het Balatonmeer, zwommen in een vulkaankrater en twee dagen Boedapest in gingen – inclusief bezoek aan twee badhuizen.

Via Bratislava reden we naar Praag, waar we weer wat langer bleven en behalve de stad ook nog Boheems Zwitserland bezochten.

Blog en websites

Intussen werd mijn blog alweer beter bezocht dan vorig jaar. Ik had het pas later in de gaten omdat ik eigenlijk altijd kijk naar unieke bezoekers, maar in juli en augustus had ik zelfs voor het eerst meer dan 100.000 pageviews per maand. December belooft een nieuwe recordmaand te worden met voor het eerst meer dan 60.000 unieke bezoekers. Hoewel dit voor mij niet het allerbelangrijkste is, vind ik het wel motiverend dat zoveel mensen blijkbaar iets hebben aan wat ik hier plaats. Daardoor heb ik altijd weer zin om de informatie die ik hier deel uit te breiden en te verbeteren.

Na onze zomervakantie had ik natuurlijk weer heel veel om over te schrijven. Ook maakte ik vier nieuwe landenwebsites (SloveniëKroatiëHongarije en Polen) waar je al mijn ervaringen per land bij elkaar vindt. Ik heb nog maar een klein deel van deze landen gezien en ik hoop deze nu nog eenvoudige websites in de komende jaren steeds verder uit te breiden. Ik had nooit gedacht dat ik als echte digibeet inmiddels meer dan 10 websites zou gaan beheren, laat staan dat ik het zo leuk zou vinden. 

Reizen tijdelijk op een laag pitje

Na de zomervakantie ben ik niet meer weggeweest: de jongste begon nu ook op de middelbare school en ik koos ervoor om thuis te zijn zodat ik kon helpen wanneer dat nodig was. Ook de rijlessen namen flink wat van mijn tijd en energie in beslag. Volgend jaar pakken we de draad gewoon weer op en het eerste tripje in januari is al gepland.

Maar ik moet wel toegeven dat met drie middelbare scholieren in huis (één in de eerste, één in de tweede en één in de zesde en dus het eindexamenjaar) de weekenden hier vaak gevuld zijn met huiswerk. De vakanties staan zoveel mogelijk in het teken van ‘even niks hoeven’. Maar áls we met zijn vijven weg kunnen, vinden mijn gezinsleden het gelukkig nog altijd erg leuk om samen van alles te gaan zien en doen. Daar bof ik echt mee. En alleen of met zijn tweeën op pad is ook leuk! Dat zal de komende jaren wel steeds vaker voorkomen.

Evenementen

En dan waren er nog de netwerk- en workshop-dagen waarop ik voor de verandering eens niet thuis achter mijn laptop zat,  maar iets bijleerde of contact legde met bestemmingen, reisorganisaties en andere bloggers.  

Ik sloot het jaar af met een Scandinavische adventskalender op Stralend Schrijven,  waarbij ik elke dag een dvd van een Scandinavische film of serie weggaf. Ik had al veel plezier gehad aan de voorbereiding van deze actie en ook in december zelf liep het allemaal boven verwachting. Veel deelnemers en veel leuke reacties. Top!

Scandinavische series en films die we keken:

Scandinavische boeken die ik las:

Scandinavische cafés en restaurants die ik bezocht:

Alleen Røllesmølle in Hengelo.

Plannen voor 2020

Op dit moment zijn we aan het genieten van een relaxte kerstvakantie en veel plannen voor 2020 hebben we nog niet. We gaan in ieder geval een nachtje weg met zijn tweeën: lekker uitwaaien op Texel. In de zomer willen we op de bonnefooi met de caravan naar Zweden, eventueel in combinatie met Noorwegen.

Verder wil ik gebruikmaken van mijn dit jaar gekochte e-bike en auto om het mooie Twente beter te leren kennen. En dan heb ik nog heel veel aantekeningen liggen van eerdere reizen die wachten om te worden omgezet in blogposts. Vervelen zal ik me dus zeker niet.

Toch heb ik ook alweer erg veel zin om weer wat vaker op pad te gaan en nieuwe bestemmingen te ontdekken, alleen, met zijn tweeën of met zijn allen. Wie weet waar 2020 ons brengt…

Ook heb ik nog volop plannen om mijn vakantietips steeds praktischer te maken voor jou en om wat ik schrijf beter af te stemmen op wat jij wilt lezen. Wil jij meebeslissen over wat ik schrijf? Laat dan door middel van deze korte enquête weten wat jij het liefste wilt zien op deze website. Alvast bedankt!

En sowieso natuurlijk ontzettend bedankt voor het lezen, volgen, liken en reageren. Dat betekent echt veel voor me. Ik wens je een gezellige jaarwisseling en veel vakantieplezier in het nieuwe jaar!

13 thoughts on “2019 was een jaar vol veranderingen – wat brengt 2020?

 1. MsBlickie says:

  Bedankt voor alle blogs. Veel plezier met de blogs in 2020. Ik beleef er veel plezier aan.

 2. Brigitte says:

  Dank je wel voor deze persoonlijke inkijk. Leuk om te weten waar je aan gaat schrijven dan wel verder uitwerken! Een hele fijne jaarwisseling en meer dan alle goeds voor het nieuwe jaar!

 3. Nordfru says:

  Leuk hoor, Sandra om je blogs te lezen. Haal er regelmatig tips vanaf, vooral series …
  Ga vooral zo door!

 4. Gefelicteerd met al je grote stappen! Fijn dat het zo goed gaat.

 5. Arianne says:

  Dank je wel voor dit overzicht en veel blogplezier en succes gewenst met deze fijne blog.
  De enquête heb ik ingevuld.

 6. Diderica says:

  Bedankt voor deze mooie blog en alle vorige. Het is echt een aanwinst enig lees het graag.
  De enquête heb ik ingevuld maar volgens mij kon in de ingevulde enquête niet versturen.
  Heel veel geluk in het nieuwe jaar gewenst.

  • Dank je wel! Ik kan niet zien wat er met jouw enquête is gebeurd omdat het anoniem is, maar er zijn er heel wat ingevuld dus ik denk dat het wel goed is gegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *