Kamperen in Slowakije: onze camping bij Bratislava

Op zoek naar een camping bij Bratislava kwam ik er niet helemaal uit. Ik vond wel enkele campings heel dicht bij de stad, maar daar las ik over geluidsoverlast van een disco en diefstal. Nou weet ik dat beoordelingen soms een vertekend beeld kunnen geven en dat vervelende dingen overal kunnen gebeuren, maar in dit geval had ik toch het gevoel dat ik iets anders moest zoeken. En dus kozen we uiteindelijk voor een andere camping in Slowakije op een half uur van Bratislava: Camping Park Karpaty.

De weg naar de camping

Het begon allemaal al mooi. De navigatie stuurde ons een weggetje in dat steeds smaller werd en uiteindelijk overging in een gravelweggetje. Voordat we zover waren, gebaarde een man op straat al naar ons dat we beter niet verder konden rijden. Aan de caravan zag hij wel waarnaar we op zoek waren en met handen en voeten maakte hij ons duidelijk: keer maar om (dat lukte nog net) en rij maar achter mij aan.

En daar ging hij, op zijn fietsje, druk gebarend als we volgens hem te langzaam of te snel gingen. Hij bracht ons bijna helemaal tot aan de camping. Snel haalde ik de fles Hongaarse wijn tevoorschijn die we in de caravan hadden liggen, maar bij het zien daarvan trok hij een beetje een vies gezicht. Had ik geen cognac voor hem, of iets te roken? Toen dat niet het geval bleek te zijn, nam hij de fles wijn toch maar mee. 

Receptie of bar?

Eenmaal op de camping stapte ik de receptie binnen. Even dacht ik dat we toch nog verkeerd terecht waren gekomen: het was meer een bar, waar harde muziek op stond en flink bier werd getapt. Maar het klopte hoor: voor 40,50 per nacht konden we hier staan. Navraag leverde ook nog een wifi-wachtwoord op, maar dat bood ons allemaal alleen maar ‘Verbonden, geen internet’ op.  

De plekken op de camping

De camping zelf zag eruit alsof hij nog niet zo lang bestaat: keurige, frisse toiletgebouwen met wc-papier en douches zonder muntjes en zelfs een rustgevend muziekje, plekken met een stuk gravel voor je caravan of camper en een stuk gras ervoor en achteraan een tentenveld.

Terwijl we aan het kijken waren waar we zouden gaan staan, kwam een andere gast naar ons toe. Hij waarschuwde ons dat we beter niet te ver achteraan konden gaan staan, want daar stond een scoutinggroep en dat zorgde voor nogal wat geluidsoverlast. Oké, maar vooraan de camping stonden partytenten met lange tafels eronder en was zelfs een compleet podium opgebouwd. Daar zaten we ook niet zo op te wachten… Een beetje ertussenin dan maar. 

camping bij Bratislava

Nogal onrustig

Hoewel er die avond geen muziekoptreden was, voelde deze camping toch nogal luidruchtig voor ons. Het nabijgelegen meertje trok blijkbaar veel dagjesmensen, die hier aan net einde van de middag van een biertje kwamen genieten. Niks mis mee natuurlijk en ze maakten het niet laat.

Maar er waren ook schreeuwende mensen/groepen, blaffende en los opende honden en hard langs rijdende auto’s.  Het leek wel alsof deze plek aparte types aantrok: de ene nacht ging iemand (ondanks de duidelijk afgebakende plekken) pal tegen onze achterkant staan, de volgende dag kregen we iemand vlak voor ons die het afvalwater van de caravan vlak voor onze neus gewoon maar liet lopen en’s morgens flik de radio aanzette. Niet iets waar de beheerders iets aan konden doen en misschien net pech die paar dagen dat wij er waren. 

Daarnaast waren er mensen die hun vrouw met de auto afzetten bij de wasgelegenheid en naast onze plek de motor lieten draaien tot ze weer klaar was, mensen die tussen de toch al niet zo ruime plekken door liepen… Kortom: op de een of andere manier hing hier een sfeertje van weinig rekening met elkaar houden. 

Toch nog een optreden

Al met al kan ik niet zeggen dat het echt aan de camping lag, maar wij vonden twee dagen lang genoeg hier. De eerste dag kwamen we bij van onze stedentrip Boedapest en deden we het rustig aan. We maakten een wandelingetje langs het meer en reden naar de ruïne van kasteel Devin. De tweede dag brachten we een bezoek aan Bratislava

We hadden inmiddels ontdekt dat de muziekoptredens op de camping alleen op zaterdagavonden waren. Die zouden we dan mooi missen, want op zaterdagochtend zouden we weer vertrekken. Maar vrijdagmiddag werd er ineens druk opgebouwd en geluid getest (Raz, dva… Hej!) Hadden wij dit?

Maar eerlijk is eerlijk: we mopperden te vroeg. Er kwam een mariachi-bandje spelen en dat was hartstikke leuk. We konden het hele optreden volgen van onder onze luifel en werden met elk nummer enthousiaster. Het optreden begon al om 19.00 en was dan ook keurig op tijd afgelopen. Geen overlast dus, alleen maar plezier. 

Al met al zou ik deze camping heus nog wel eens bezoeken als we nog eens naar Bratislava zouden aan of meer van Slowakije gingen zien. Ik ben heel benieuwd of er dan een wat socialer sfeertje hangt. Want hoewel we het nogal onrustig vonden, waren de voorzieningen op de camping op zich prima in orde. 

Om te bewaren op Pinterest: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.