Katendrecht: de roerige Kaap van Rotterdam

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Als je nu over Katendrecht loopt, is het nauwelijks voor te stellen dat bijna niemand hier aan het einde van de twintigste eeuw wilde wonen of werken. Waar nu gezellige pleintjes en groene woonwijken zijn verschenen, lag toen een achterbuurt.

Dorp aan de rivier

Het lijkt erop dat Katendrecht een manier heeft gevonden om de tijd terug te draaien. Tot 1895 was het namelijk een rivierdorp in de polder, waar rijke Rotterdammers de zomer kwamen doorbrengen. De pont naar de Veerhaven had het maar druk met al die mensen die naar Katendrecht wilden.

Opgeslokt door de haven

Maar toen ging het op in Rotterdam om uitbreiding van de Rotterdamse haven mogelijk te maken: de Rijnhaven en de Maashaven moesten worden gegraven. Hiervoor moesten 3500 mensen Katendrecht verlaten. Huizen, boerderijen en een kerk werden gesloopt en er bleef niets meer over van het rivierdorp. Katendrecht was nu een schiereiland tussen de Rijnhaven en Maashaven, vol met loodsen, silo’s, treinrails en goedkope arbeiderswoningen.

Rotterdam Katendrecht Ketelbinkie
Beeld van Ketelbinkie

Rosse buurt en China Town

Voor de zeelieden die hier aanmeerden, kwamen er kroegen en pensions waar ze konden slapen tot ze op een ander schip weer werk vonden. Ook ontstond hier de grootste Chinese gemeenschap in Europa en dat leverde Katendrecht de bijnaam China Town op. Katendrecht, ook wel de Kaap genoemd, veranderde in de rosse buurt van Rotterdam, waar volop werd gegokt, geheeld en opium werd gebruikt. Het was er zelfs zo vol met verleidingen, dat Duitse soldaten er in de Tweede Wereldoorlog niet mochten komen, wat natuurlijk gunstig was voor onderduikers.

De omslag

Tijdens ons verblijf aan boord van De Rotterdam kregen we een wandelroute langs dertien interessante punten tussen het ss Rotterdam en Hotel New York. Terwijl we in de stralende zon de route volgden, vroeg ik me af hoe het mogelijk was dat een voormalige probleemwijk nu zo populair is en zelfs een van de veiligste wijken van Rotterdam is geworden.

Rotterdam Katendrecht Deliplein
Deliplein

Daar is een grondige renovatie aan voorafgegaan. Oude huurwoningen zijn opgeknapt en verkocht. Havens zijn gedempt en de ruimte die daardoor is ontstaan, is gebruikt om Katendrecht ruimer en groener te maken. Er is een wandelpromenade aangelegd, waar je de Erasmusbrug en Hotel New York tegemoet kunt wandelen. Aan het Deliplein zijn restaurants met terrasjes en een theater gekomen en overdag is het een gezellige ontmoetings- en speelplek. Er is zelfs een strandje en sinds 2008 ligt het statige stoomschip Rotterdam dus aan de Kop van Katendrecht. 

De geschiedenis leeft voort

De geschiedenis helemaal van zich afschudden lukt zelfs Katendrecht niet. Na een wandeling langs beelden van Ketelbinkie, zeg maar de jongste loopjongen aan boord, en de roeiers, die de trossen van grote schepen ophaalden en naar de wal brachten, kwamen we bij de loop- en fietsbrug van Katendrecht naar de Kop van Zuid. Deze brug mag dan officieel de Rijnhavenbrug heten, maar de Rotterdammers noemen hem ‘de Hoerenloper’, met in het achterhoofd het verleden van de Kaap. Rotterdammers staan dan ook bekend om hun weinig flatteuze bijnamen – denk maar aan de Beurstraverse, die door iedereen de Koopgoot wordt genoemd. Rotterdam is geen stad van mooie praatjes en schuwt de ruwe kantjes van het leven niet. Als ik weer eens in Rotterdam ben, kan ik enorm genieten van die nuchterheid en humor.

Rotterdam Katendrecht Roeiers
De roeiers met op de achtergrond de Erasmusbrug en Hotel New York

Voor ons was de Kaap van Rotterdam een onverwachte bonus boven op ons verblijf op het stoomschip Rotterdam en onze lunch bij Hotel New York (klik op de links om de prijzen en beschikbaarheid van de hotels te bekijken). Verblijf je binnenkort in een van deze hotels? Vergeet dan niet de wandelkaart op te halen bij de receptie om het nieuwe Katendrecht ook beter te leren kennen.

Meer zien van Rotterdam

Wil je meer zien van Rotterdam? Bekijk dan ook:

Ik werd uitgenodigd om op De Rotterdam te verblijven voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.