Kerst in Vilnius: bijzondere kerstboom en alternatieve kerstlocatie

Wil je lastminute nog een kersttripje plannen? Wat denk je van kerst in Vilnius? Zelf ben ik nog niet in deze hoofdstad van Litouwen geweest, maar ik kwam er afgelopen week achter dat er met kerst van alles wordt gedaan om de stad extra bijzonder te maken. Kijk maar…

Bijzondere kerstboom

Ten eerste heeft Vilnius een bijzondere kerstboom – volgens European Best Destinations zelfs de mooiste van heel Europa. De kerstboom in Vilnius is elk jaar bijzonder. Dit jaar lijkt de boom op een schaakstuk: de koningin van een schaakspel uit de 14e/15e eeuw om precies te zijn. Het met geometrische vormen en bloemen versierde schaakstuk waarop de boom gebaseerd is, werd in 2007 gevonden door archeologen tijdens opgravingen in het Grootvorstelijk paleis in Vilnius.

De bijzondere boom is eigenlijk geen echte boom. Het is een 27 meter hoge metalen constructie met daaraan zo’n 6.000 takken. Met het oog op duurzaamheid zijn alle gebruikte takken afkomstig van snoeiwerkzaamheden in de bossen van Litouwen. Er is dus niets speciaal voor de boom gekapt of afgeknipt.

Kerstboom en kerstmarkt in Vilnius
Kerstboom en kerstmarkt in Vilnius / Foto: Saulius-Ziura

Kerstmarkten in Vilnius

Rondom de kerstboom vindt een van de traditionele kerstmarkten van Vilnius plaats. Een tweede kerstmarkt vindt plaats op het Stadhuisplein. De kerstmarkten in Vilnius zijn open van 30 november tot 7 januari. Je kunt er handwerk kopen en natuurlijk warme chocolademelk en glühwein drinken. Ook is er traditioneel lekkers zoals wafels en honingtaart.

Lichtkunst in een oude gevangenis

Een andere bijzondere kerstattractie in Vilnius is de Lukiškės-gevangenis. Het is een van de filmlocaties van het vierde seizoen van de serie Stranger Things en voor Kerstmis 2019 wordt het gebouw gevuld met lichtinstallaties, een kerstboom van water, interactieve schommels en andere experimentele kunstwerken.

Gevangenis in Vilnius
Lukiškės-gevangenis in Vilnius – Foto: Saulius Ziura

De gevangenis werd gebouwd in 1902, toen Litouwen nog onder de Russische tsaar viel. In 1905 kreeg het complex een eigen orthodoxe kerk. In de jaren doe volgden, viel de gevangenis onder:

  • tsaristisch Rusland
  • tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de Duitsers
  • daarna onder het Poolse bestuur van Vilnius
  • van 1939-1940 onder de regering van Litouwen
  • daarna onder de Sovjets
  • tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de Duitsers
  • daarna opnieuw onder de Sovjets
  • uiteindelijk weer onder de regering van Litouwen toen het land in 1990 weer onafhankelijk werd.

Zo heb je meteen een goed beeld van de roerige geschiedenis van Litouwen in de vorige eeuw. Het thema van deze Alternative Christmas Yard is dan ook metamorfose en de zoektocht naar een nieuwe identiteit. Vilnius is na al die overheersingen uitgegroeid tot een vrije, moderne stad, en ook de gevangenis zal een nieuwe rol krijgen: die van culturele hotspot.

De Alternative Christmas Yard is tussen 20 december en 5 januari 2020 dagelijks geopend van 16.00-22.00 uur.

Ben jij wel eens met kerst in Vilnius geweest?

Eén reactie

  1. Ben niet rond de kerst in Vilnius geweest maar wel in september. Wat een leuke stad! Maar als ik die kerstboom zie is het ook dan een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.