Kerst met Linus: de Scandinavische kinderserie die een adventskalender is

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Kijk jij in december ook altijd Kerst met Linus? Bij ons hoort deze serie uit Noorwegen echt bij de weken voor kerst. We hebben er zelfs een herinnering voor in de agenda staan, ergens halverwege november. De kerstspullen mogen tot na 5 december op zolder blijven, maar de dvd’s van Kerst met Linus moeten wel alvast tevoorschijn worden gehaald. Vanaf 1 december kijken we elke dag een aflevering, net zolang totdat het Kerstmis is.

Wat is Kerst met Linus?

Kerst met Linus is een kinderserie uit Noorwegen. Daar heet hij Jul i Svingen. Svingen is de naam van het dorpje waar Linus en zijn vriendjes wonen en de meeste van hun avonturen beleven – ook al gaan ze soms ook naar een stad die in de buurt van Svingen ligt.

De sfeer zit vol met kerstsfeer. In de eerste aflevering wordt de kerstboom in het dorp opgezet, op de 13e wordt het Luciafeest gevierd en de kinderen oefenen samen voor een kerstvoorstelling. Maar er zijn ook afleveringen die minder met de decembermaand te maken hebben, zoals die over het sneeuwkasteel dat de kinderen hebben gebouwd en het vosje dat bij een aanrijding gewond raakt.

Favoriete afleveringen

We kijken deze serie dus al jaren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik sommige afleveringen inmiddels wel gezien heb en niet per se meer elk jaar hoef te zien. Maar er zijn ook afleveringen die ik absoluut niet wil missen. Er zijn zelfs afleveringen waarbij ik elk jaar weer volschiet. De muziek in de serie speelt daarbij ook een rol. Als het liedje Santa Lucia wordt gezongen, of als Marvin Sorry Agneta zingt, dan schiet ik elke keer weer vol.

Naast die mooie momenten zijn er ook stukjes die (voor kinderen) best spannend zijn. Ook zit er veel humor in de serie – Marvin en zijn dochter Klara zijn zo’n beetje wandelende grappen.

Bekende gezichten

En weet je wat het grappige is? Als je Kerst met Linus kent, kom je in allerlei Noorse series en films bekende gezichten tegen. Vooral Biggen duikt nogal eens op (in Lilyhammer bijvoorbeeld), maar Marvin speelde bijvoorbeeld nog de vader van Astrid Lindgren in Becoming Astrid. Dat vinden wij dan altijd een beetje grappig, want voor ons blijven ze toch altijd die mensen uit Svingen.

Ook Kerst met Linus kijken?

De NPO zendt Kerst met Linus soms ook uit in december. Ik heb eerlijk gezegd nog niet gekeken of dat dit jaar ook zo is. Zelf hebben wij de serie op dvd (en ik zag laatst dat hij nog steeds verkrijgbaar is).

In deze blogpost over Scandinavische kinderfilms en -series vind je nog meer films die ideaal zijn om in december samen te kijken.

kerst met linus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.