Lekker eten in Riga: mijn adresjes en heel veel foto’s

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het was vorig jaar al een van de dingen die me het meest opvielen aan Letland: wat kunnen ze daar lekker en mooi eten op tafel toveren! Ook tijdens mijn stedentrip Riga kwam ik weer de lekkerste gerechten tegen. In deze blogpost verklap ik je mijn adresjes voor lekker eten in Riga. En omdat ik van veel mensen de vraag krijg hoe de prijzen in Riga zijn, zet ik die er meteen voor je bij.

Ook leuk: verken Riga op de fiets

KASHA|Gourmet

”Kasha’ betekent pap in het Russisch, maar bij KASHA|Gourmet krijg je niet zomaar een bordje havermout voor je neus. De combinatie van de woorden ‘pap’ en ‘gourmet’ staat voor de mix van huislijkheid en ‘comfort food’ dat doet denken aan vroeger met verfijnde smaken van over de hele wereld. Chef Denis Ivankov geeft traditionele gerechten een eigen draai en gebruikt daarbij graag ingrediënten als bulgur, rijst, quinoa en linzen.

Bijna meteen nadat ik ben aangekomen in Riga, is het al tijd voor mijn diner bij dit restaurant. Als de ober handschoentjes aandoet om mijn bestek te brengen, vermoed ik al dat ik hier goed zit. Toch voelt het helemaal niet chic of opgeprikt – gelukkig maar.

Ik krijg eerst een verrassing van de kok: een klein glaasje bietensoep met room en, zoals de ober het noemt, een stukje ‘Letse pizza’: gemaakt van het donkere, maar zoetig smakende roggebrood dat ik zo lekker vind in Letland.

Eten in Riga: Kasha Gourmet
Daarna bestel ik de vissoep met zalm, gamba’s, tijgergarnalen, Sint-Jakobsschelpen en mosselen. In het glaasje zit een tinctuur van saffraan en perzik. (€10,50)

Eten in Riga: Kasha Gourmet

Veel te lekker eigenlijk, want daarna komt nog deze tonijnsteak met salade niçoise en gekruide aardappelpartjes (€13,80).

Eten in Riga: Kasha Gourmet

Oef! Een dessert ging niet meer lukken, maar wat een goed begin van mijn stedentrip Riga!

Restaurant 3

Ja, dit restaurant heet dus 3 (drir ). Het werkt zoveel mogelijk met duurzaam geteelde producten uit de regio, die bovendien zo natuurlijk mogelijk zijn – met zo min mogelijk menselijke of industriële tussenkomst dus. Ook wordt ernaar gestreefd om zoveel mogelijk van het product te gebruiken en dus zo min mogelijk te verspillen. Chefs Juris Dukalskis en Eiks Dreibants geven klassieke regionale ingrediënten en gerechten graag een moderne draai.

Op mijn tweede dag in Riga, na een hele ochtend wandelen door de stad, kies ik hier voor het ‘Forest Food Lunch Menu’. Ik begin met een prosecco met rabarber. Er drijven madeliefjes in!

Riga restaurant Drir

Dan komt er weer een variant van de koude bietensoep, deze keer met hennepzaad en brandnetelsaus. Bietensoep is echt heel populair in Riga maar gaat niet vervelen, want hij is echt superlekker en elke keer weer anders! En oh ja, dat lekkere brood is er ook weer – zelf gebakken en biologisch natuurlijk.

Riga restaurant Drir

Dit is toch geen lunchen meer! Als hoofdgerecht krijg ik schelviskroketjes met boerenkool en een saus van veldzuring.

Riga restaurant Drir

Er volgt nog een kunstwerkje van een dessert met onder andere kruipbraam, gouden sleutelbloem en babywortel.

Riga restaurant Drir

Twee gangen van dit lunchmenu kosten €9,90, drie gangen €14,90

Neiburgs

Na deze lunch werd ik verwend in een spa en maakte ik een relaxte rondvaart door Riga. Volledig ontspannen neem ik ‘s avonds plaats bij Neiburgs, een restaurant in een Art Nouveau-pand midden in het oude centrum van Riga. Het is er ruim en licht en ziet er eigenlijk te chic uit voor hoe ik er na een dag lang rondlopen uit moet zien. Maar een vriendelijke ober zorgt ervoor dat ik me helemaal welkom voel.

Ik begin in herhaling te vallen, maar dit is nu eenmaal de trend in Riga: de jonge chef van dit restaurant werkt met traditionele Letse smaken en ingrediënten van het seizoen, maar staat wel open voor internationale culinaire invloeden. Ingrediënten als haring uit de Baltische zee, grutten, kippenlever, rabarber, wilde paddenstoelen, pompoen, bietjes en kwark, die al eeuwenlang populair zijn in de Baltische regio, krijgen hier een nieuw gezicht.

Het menu heeft een speciale bladzijde met traditioneel Lets eten, maar deze keer zwicht ik voor internationale gerechten. Als voorgerecht kies ik voor kip-kokossoep met garnalen, eiernoedels, shiitake-paddestoelen en citroengras (€7,00)

Eten in Riga: Neiburgs

Dan volgt de eendenborst met een puree van zoete aardappel en gekaramelliseerde kersen, saffraanperen en foie gras-saus (€17,50)

Eten in Riga: Neiburgs

En alweer ziet het toetje eruit als een kunstwerkje: bevroren limoen- en mangomousse in marsepein met pistachekoekkruimels (€6,50).

Eten in Riga: Neiburgs

Neptūns

De volgende dag reisde ik af naar het strand van Jurmala, een half uur met de trein vanuit Riga. Ook daar bleek ik prima te kunnen eten. Restaraunt Neptūns is het oudste restaurant in Jurmala. Het ligt in het duingebied en nationaal park Kemeri. Je raadt het al: natuurlijke, kwalitatief hoogstaande en plaatselijke producten passend bij het seizoen staan centraal.

Deze koude soep van gemarineerde bietjes vond ik denk ik de lekkerste bietensoep die ik heb geproefd.

Eten in Riga: Neptuns (Jurmala)

Deze zeebaars met groente was net zo lekker als hij eruitziet.

Eten in Riga: Neptuns (Jurmala)

En ze maken hier hun eigen ijs van seizoensfruit, in dit geval aardbeien. Wat een smaak!

Restaurant Neptuns in Jurmala

Valtera Restorāns

Na een heerlijke, zonnige dag aan het strand kwam ik in opperbeste stemming aan bij Valtera Restorāns. Daar werd duidelijk hoe belangrijk sfeer en service zijn in een restaurant. Misschien was het een momentopname, misschien was het een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar ‘Valters Restaurant’ was het eerste restaurant waar ik niet echt blij van werd . De ober deed (subtiel maar toch duidelijk merkbaar) alsof ik afwisselend lastig en dom was en nam bovendien de voedselallergie van een van mijn tafelgenoten niet serieus.

Zullen we het dan maar over het eten hebben? Dit restaurant staat voor de moderne Letse keuken op basis van producten van het Letse platteland, zoals melk, groente, vlees, vis, fruit en wild van plaatselijke boerderijen. Zodra de boeren, jagers en vissers aan een nieuw seizoen beginnen, verandert chef Valters Zirdziņš de kaart. Hij grapt wel eens dat de enige producten die niet uit de buurt komen koffie, zout en peper zijn. Maar door een aanvoerprobleempje van de vaste leverancier krijg ik bronwater uit… Italië. Wel heel leuk: in plaats van cola staan er vruchtensappen op de kaart en als wijn onder andere wijnen van Abavas, waar ik vorig jaar tijdens mijn reis naar Letland een proeverij had. Ik nam een glas zoete zwartebessenwijn.

Als voorgerecht kreeg ik van de chef gerookte paling, ‘heirloom’-tomatenmayonaise, paling- & peterseliebouillon en forelkaviaar (€14,90). Het was niet helemaal mijn smaak maar volgens mijn tafelgenote erg lekker!

Eten in Riga: Valtera

Als tussendoortje kregen we dit bijzondere ijsje. We mochten van de ober raden wat het was.

Eten in Riga: Valtera

Helaas, we konden het niet raden. Het friszure ijs bleek van veldzuring te zijn gemaakt. Bijzonder!

De in wildeknoflookboter bereide kalfskotelet met grutten en radijs (€16,90) viel ook goed in de smaak.

Eten in Riga: Valtera

Maar het dessert van gegrilde jonge melk, rabarbervariatie en honing (€6,90) was weer niet helemaal mijn smaak, hoe stellig de ober ook beweerde dat het een heel knap bereid gerecht was.

Eten in Riga: Valtera

Als je bijzondere gerechten wilt proeven, ben je bij Valter in ieder geval aan het goede adres .

Raw Garden

Na een paar prachtige dagen volgde een laatste kille ochtend in Riga, met een nog killer bezoek aan het KGB-museum. Ik voelde me koud toen ik aankwam bij Raw Garden. ‘Pure energie’ staat er in het Lets op de ramen. En ik vraag me af of ik bij Raw wel iets warms zal kunnen bestellen…

Eten in Riga: Raw

Raw Garden heeft als ‘voedselfilosofie’: terug naar de basis, namelijk vers, natuurlijk en plantaardig voedsel. Hier vind je geen kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, transvetten, witte bloem en toegevoegde suikers in het eten. De gerechten zijn puur en rijk aan voedingsstoffen in plaats van calorieën. Ze bevatten geen lactose en geen gluten. En dankzij dit alles is het aanbod van Raw geschikt voor vegetariërs, flexitariërs, veganisten en rauwariërs/raw-foodists. Ze zeggen dat je er gezond, mooi en energiek van wordt. Kom maar op dan!

Eigenlijk dacht ik dat ik alleen koude gerechten zou kunnen bestellen bij Raw. Maar ik kon kiezen uit een warm en een koud lunchmenu. Even googelen leerde me dat ‘rauw’ voedsel wel mag worden verwarmd tot 38 graden Celcius.

Ik koos dan ook niet voor een versgeperst sapje of een lekkere smoothie, maar voor een warme ‘chocolademelk’ (maar dan zonder lactose dus) met cashew, dadels, sinaasappel, munt, cacao en vanille (€3). Eigenlijk al een maaltijd op zich, ontdekte ik na de eerste slok.

Maar toen had ik mijn lunch al besteld en dus kreeg ik ook nog een warme broccoli-courgettesoep met glutenvrije crackers erbij. Ik stond er verbaasd van hoeveel lekkers ze hier konden maken zonder lactose, gluten of vlees!

Eten in Riga: Raw

Ook in het hoofdgerecht miste ik al die ‘verboden’ ingrediënten totaal niet. Het was een warme bietenhummus met zoete aardappel uit de oven, boerenkoolsalade en ui-kokosmelksaus.

Eten in Riga: Raw

Samen kostte dit lunchmenu €6,50.

Voor het dessert had ik de keuze uit enorm veel lekkers van vooral noten, vruchten en cacao. Keuzestress! De prijzen voor al die varianten lopen uiteen, maar de dagaanbieding voor deze zoete lekkernijen is altijd €2,60.

Eten in Riga: Raw

Ik kreeg helemaal zin om zelf ook eens zoiets klaar te maken als ik hier had geproefd. Als je in Riga woont, kun je daarvoor trouwens ook je ingredënten inslaan bij Raw Garden. Mijn eerste kennismaking met deze manier van eten was geslaagd en ik ga zeker terug naar Raw als ik weer in Riga ben.

Riga Black Balsam

Na al dat lekkere eten is het tijd voor een drankje – hét drankje van Riga. Of het zo gezond is, daar kun je over twisten, maar Riga Black Balsam (in het Lets Rīgas Melnais Balzams) schijn je echt geproefd te moeten hebben als je in Riga bent geweest. Deze traditionele Letse kruidenbitter bevat 24 soorten natuurlijke sappen, knoppen, wortels, oliën en bessen van planten en bloemen en het recept is al 250 jaar onveranderd. Sommigen beweren dat het helpt tegen verkoudheid en goed is voor de spijsvertering. Het schijnt zelfs dat Catharina de Grote ooit ziek werd in Riga en beter werd na het drinken van dit drankje.

Maar behalve natuurlijke ingrediënten zit er ook wodka in Riga Black Balsam en het alcoholpercentage is 45%. Een stevige borrel dus, die puur wordt gedronken, maar ook gemixt met koude en warme dranken en soms ook over schepijs gegoten.

Riga Black Balsam

Als je vanaf het Vrijheidsmonument de oude stad van Riga in loopt, kom je aan je linkerhand vanzelf deze winkel tegen, waar je behalve Riga Black Balsam ook chocola kunt kopen.

Riga Black Balsam

Maar je kunt het drankje ook op allerlei terrasjes in de stad bestellen – soms zelfs meerdere varianten, waaronder de klassieke en de zoetere met fruit. Ik kon het zelfs nog in het vliegtuig bestellen, toen ik alweer op weg naar huis was. Maar nee, Riga Black Balsam moet je eigenlijk komen proeven in Riga. Net als de koude bietensoep en al die andere mooie en smakelijke gerechten die ik hier ben tegengekomen.

Goedkope vluchten naar Riga vind je hier

Lees ook deze blogpost over bezienswaardigheden in Letland en deze post met bezienswaardigheden voor een stedentrip Riga.

Ik werd uitgenodigd om Riga te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

8 thoughts on “Lekker eten in Riga: mijn adresjes en heel veel foto’s

  1. Laura says:

    Ben je al in het middeleeuws restaurant “Rozengrals”, “Ala”, “Kalku varti”, “3 pavaru restorans” in Riga geweest? En de zwarte kersen geproeft? In Jurmala zijn meerdere goede armeense, oezbeekse, georgische restaurants. Skrundas muiza, Mazsalijas, Sigulda en het Nationaal park Gauja zijn ook mooie plekken. Paddestoelen plukken is ook een must 🙂

  2. Dzidra says:

    Leuk dat je ons eten zo hebt leren waarderen 🙂 Ik kan iedereen adviseren om diversiteit van gerechten in Letland zelf te gaan ervaren!

  3. Judith says:

    Na het lezen van je blog proef ik de heerlijke smaken van het eten in Riga weer helemaal opnieuw. Wat was het lekker!

  4. Esther says:

    Oh, van deze blogpost ga ik echt watertanden zeg. Yum!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.