Lekker eten in Split en omgeving: van chic tot streekgerechten

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

De Kroatische keuken is een mengeling van de lekkerste recepten uit de Oostenrijkse, Turkse en Italiaanse keuken – aldus de gids die me rondleidde tijdens mijn stedentrip Split. Je komt er dan ook van alles tegen: van pršut (prosciutto) en olijven als voorgerecht tot strudel als dessert. Heb je ook een citytrip op de planning staan en wil je lekker eten in Split? Dan vind je in deze blogpost een voorproefje van het lekkers dat ik at en dronk – inclusief de adresjes waar je dat alles kunt vinden.

Ook leuk: maak een fietstour door Split.

Koffie en ijsjes in Split

Laten we klein beginnen. Zo dicht bij Italië heb je in Kroatië aan goede koffie echt geen gebrek. Ook de inwoners van Split drinken graag een bakkie – ook als het midden op de dag erg warm is. Een mooie plek om koffie te drinken is natuurlijk de boulevard: Riva.

koffie drinken in split

Maar mijn gids had nog een adresje achter de hand dat weliswaar wat lastiger te vinden is, maar wel veel minder toeristisch: Zalogajnica Dioclecijan. Je zit hier als het ware op de 1e verdieping boven Riva.

Voor de lekkerste gebakjes tipte hij O’š kolač en hij had gelijk: je weet gewoon niet wat je moet kiezen als je hier binnenkomt. Een enorme keuze aan gebak, met voor daarbij koffie, thee en sapjes.

koffie drinken in Split

Toen ik er was, waren de temperaturen er nog niet helemaal naar, maar je kunt in Split ook prima terecht voor schepijs van Italiaanse kwaliteit. Zelf kwam ik dus niet aan proeven toe, maar op een drukke feestdag waarvoor veel Kroaten naar het centrum waren gekomen, zag ik lange rijen staan bij Luka. Dat leek me een goed teken en mijn gids bevestigde dit. (De foto maakte ik vroeg op een regenachtige ochtend.)

ijs eten in split kroatie

Restaurant Zoi aan Riva

Dan is het nu tijd voor de grote trek. Als je graag een mooi uitzicht hebt tijdens het eten, kan ik je restaurant Zoi aanraden. De ingang bevindt zich aan Riva, maar er is ook een bovenverdieping met een balkon waar je tussen de palmbomen door uitkijkt over de boulevard en de zee.

restaurant zoi in split

Maar het uitzicht was niet het enige wat dit restaurant de moeite waard maakte. Ik at er een mediterrane salade met ontzettend lekkere fetakaas, tagliatelle met garnalen en een dessert dat bestond uit een bodem van witte chocola en knapperige koekjes, daarop citrus-vanillecrème en daaromheen merengue.

restaurant zoi in split

Visrestaurant Zrno Soli

Als je van vis houdt, is Zrno Soli bij de jachthaven het neusje van de zalm. Hier at ik (terwijl ik alweer mooi kon uitkijken op Split) een voorgerecht met tonijnpate, tonijntartaar, gemarineerde sardientjes, octopussalade en een salade van bietjes en selderij; daarna bouillabaisse en als hoofdgerecht tilapiafilet met groentejulienne en snijbiet. Het dessert was een vanillemousse met bosvruchten.

restaurant zrno soli in split

Meer Kroatisch eten proeven in Split

Ik was best een groot deel van mijn stedentrip Split buiten de stad uitstapjes aan het maken. Dit waren dan ook mijn adresjes om lekker te eten in Split. Wil je echt uitgebreid Kroatisch eten in Split, dan is een culinaire excursie misschien een leuk idee.

Calebotta in Trogir

Ook tijdens uitstapjes vanuit Split hoef je zeker niet op een houtje te bijten. Zo at ik in Trogir bij Calebotta de Dalmatische specialiteit pašticada sa njokima (stoofvlees met gnocchi) en lavacake met een bolletje ijs.

Premijer bij Trilj

Als de inwoners van Split echt lekker willen eten, gaan ze zelf trouwens ook het liefst de stad uit – met een picknickmand of naar een authentiek Kroatisch restaurant op het platteland. Dat is goedkoper dan in het centrum en nog lekkerder ook, verzekerde een local me.

Als voorbeeld noemde hij restaurant Premijer bij Trilj. Als je toch de Romeinse resten bij Trilj komt bekijken, kun je er hier Romeinse recepten bij proeven. Maar ook voor streekgerechten en wijn uit Dalmatië ben je hier aan het goede adres. Liever alcoholvrij? Drink dan een Pipi – de plaatselijke Orangina uit de jaren 80 met een beetje een cult-status. Verder at ik hier:

  • Libum (een Romeins gerecht) met 4 kazen
  • Uštipci (gefrituurd brood dat ik in bolvorm al kende uit Servië), jonge kaas en pršut
  • Salade van geroosterde wortel, Romeinse worst met kruiden, kikkerbilletjes (op 3 verschillende manieren klaargemaakt) en Dalmatische peka van kalfsvlees en aardappeltjes (gaar gestoofd in een berg gloeiende kolen)
  • Strudel met een bolletje ijs
Restaurant bij Trilj in Kroatie

Konoba Kopačina op Brač

Als je net als ik een dag doorbrengt op het eiland Brač, kan ik je Konoba Kopačina aanraden. Je kijkt er uit over de heuvels van het eiland en ze zijn er gespecialiseerd in vleesgerechten van de plaatselijke schapensoort Pramenka. Ik at hier dan ook lamsvlees, met als voorgerecht weer zo’n schaal vol lekkere pršut, kaas, olijven en ingelegde uitjes.

Kroatisch eten op Brac

Je ziet het: je kunt op veel plaatsen lekker eten in Kroatië. Eigenlijk kan ik maar één nadeel bedenken aan de restaurants in Split en omgeving waar ik ben geweest: er wordt nog vrij veel gerookt (op de terrassen maar ook wel binnen). Als dat de komende jaren minder wordt, is het helemaal genieten van de Kroatische keuken.

Had je mijn video over Split en omgeving al gezien?

Om te bewaren op Pinterest: 

Ik werd uitgenodigd om Split en omgeving te bezoeken voor Stralend Schrijven. Meer over hoe ik samenwerk met bestemmingen lees je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.