street art breda

Leuke steden in Brabant: Eindhoven, Breda en Helmond

Wat zijn er een leuke steden in Brabant! Wij gingen fietsen langs design in Eindhoven, wandelen langs street art in Breda en op bezoek in het kasteel van Helmond, waar we ook sliepen. Alles bij elkaar meer dan genoeg voor een weekendje weg in Nederland!

1. Designroute fietsen in Eindhoven

Voor onze fietstocht door Eindhoven streken we eerst neer bij Coffeelab.  Dat was een ideaal startpunt: vlak voor het station (mocht je met de trein komen), met parkeergelegenheid in de buurt en in hetzelfde gebouw als de VVV van Eindhoven.

Fietsroute Eindhoven Dutch Design

We konden dus tijdens onze koffietijd alvast de fiets- en wandelroute bekijken die we bij de VVV meenamen. Intussen smaakten de koffie, thee en (ondanks het mooie weer) warme chocolade prima, net als het lekkers dat Coffeelab erbij serveert.

Coffeelab Eindhoven

25 jaar Dutch Design

Gauw onze (huur)fietsen op dan maar, want voor de lunch wilden we toch echt nog een stukje gefietst hebben. Binnen de kortste keren waren we op weg. De fietsroute 25 jaar Dutch Design is ongeveer 12 kilometer lang en maakt grotendeels gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. Hierdoor hoef je niet steeds op de kaart te kijken, maar kun je ook vaak de bordjes van het knooppuntennetwerk volgen. Handig!

Fietsroute Eindhoven villa

Op weg naar onze eerste stop kwamen we alvast enkele prachtige villa’s tegen. Toen stonden we op het NRE-terrein, waar elf oude panden van de voormalige gasindustrie een nieuwe invulling krijgen als een van de vele ‘creatieve broedplaatsen’ in Eindhoven. Het was er stil, maar een blik op het terras en door de ramen wees erop dat dit op drukkere momenten een erg leuke plek kan zijn. Als je nog geen koffie hebt gedronken, kun je hier terecht bij wielercafé Velosoof.

Fietsroute Eindhoven NRE

Philips Stadion en Evoluon

We fietsten verder en passeerden allerlei leuke plekjes, zoals dit muurgedicht.

Fietsroute Eindhoven gedicht

En wat natuurlijk niet mag ontbreken tijdens een stedentrip Eindhoven: het Philips Stadion.

Fietsroute Eindhoven stadion

Nog zo’n gebouw dat je niet mag missen als je in Eindhoven bent: het Evoluon. Ook daar bracht onze fietsroute ons naartoe. Het Evoluon werd gebouwd toen Philips 75 jaar bestond. Het museum over wetenschap en techniek dat er lange tijd gevestigd was, is er niet meer. Het Evoluon is nu een ‘ontmoetingsplek voor ondernemende mensen’.

Evoluon in Eindhoven

Niet te missen: Piet Hein Eek

Ik voelde alweer aankomen dat één dagje Eindhoven te kort zou zijn voor alles wat we gepland hadden, dus we gingen het Evoluon jammer genoeg maar niet in. Ook Piet Hein Eek, het volgende designpunt op de kaart, hadden we bijna alleen in het voorbijgaan gedaan. Maar wat waren we blij dat we toch even naar binnen zijn gegaan!

Eindhoven Piet Hein Eek

Piet Hein Eek was de plek waar we definitief vielen voor Eindhoven. Je kijkt er je ogen uit naar de verzameling design en kunst (waar ligt de grens dan eigenlijk?) van ontwerper Piet Hein Eek. Het gebouw was ooit de keramische werkplaats van Philips en ook nu wordt er nog van alles gemaakt – kijk maar eens door de ramen. Er is ook een winkel en een restaurant, mocht je al aan de lunch toe zijn. Vergeet niet even de trappen op te gaan naar De Wonderkamer – het kan zijn dat je beneden even de sleutel moet vragen.

Eindhoven Piet Hein Eek
En doorrrrrrr….

Strijp-S

Via de Torenallee reden we weer terug richting het centrum van Eindhoven. Maar er was nog één heel belangrijk stukje Eindhoven te verkennen: Strijp-S. Dit is een voormalig Philips-terrein van wel 27 hectare groot, waar het industriële erfgoed een nieuwe invulling heeft gekregen. Je vindt er designwinkels, graffiti, skatepark AREA 51 en nog veel meer.

Eindhoven Strijp S

Wij brachten onze tijd op Strijp-S vooral door in De Ontdekfabriek, waar kinderen eindeloos kunnen spelen en ontdekken door bijvoorbeeld oude apparaten uit elkaar te halen, nieuwe te bouwen of te goochelen met video voor het groene scherm.

Eindhoven Ontdekfabriek

Voordat we weer naar het centrum fietsten, liepen we nog even het Veemgebouw binnen. Zeker doen! Niet alleen vind je hier op de begane grond Vershal Het Veem, je kunt ook de lift nemen naar de vijfde verdieping voor een kijkje in de toekomst van  de voedselindustrie bij Duurzame Kost (bezoek op afspraak, even door het raam gluren kan altijd).

Eindhoven Veemgebouw

Eetbelevenis bij Down Town Gourmet Market

Kun je je voorstellen dat we inmiddels wel trek hadden gekregen? Dat was maar goed ook, want toen we aan het einde van de middag de fietsen (gratis) stalden in de fietsenstalling bij de Ten Hagestraat en neerstreken in de Down Town Gourmet Market, kwamen we terecht in een waar eetparadijs.

Eindhoven Down Town Gourmet

Het was ontzettend moeilijk kiezen uit alle stalletjes. Uiteindelijk werden het een pizza, een wrap, een gesmolten camembert, een hotdog en wat kleine pannenkoekjes met fruit. En natuurlijk proefden we lekker bij elkaar. Als toetje haalden we nog een ijsje. We zaten daar zo fijn, dat we het gevoel kregen dat we alleen al in Down Town Gourmet Market een halve dag konden doorbrengen.

Stadswandeling door Eindhoven

De fietsen moesten bijna ingeleverd worden en de dag liep alweer ten einde. Tijd voor de hele stadswandeling in het teken van Dutch Design hadden we dus niet meer, maar met de fiets aan de hand liepen we nog wel even kort door het centrum, waar we onder andere deze bijzondere lantarenpaal tegenkwamen.

Lantarenpaal in Eindhoven

Voor de rest van de designwandeling zullen we nog een keer terug moeten. Er is bijvoorbeeld nog een muurschildering van de ‘silly walk’ van John Cleese – die wil ik wel eens zien. Persoonlijk zou ik je dus adviseren om er geen dagje, maar een weekendje Eindhoven van te maken. Er is echt meer te zien dan je misschien denkt!

2. Kasteel van Helmond (+ overnachten)

Tijd om naar de Brabantse stad te rijden waar we zouden overnachten: Helmond. Het hotel waar we sliepen, is een oude fabrikantenvilla die in 1880 is gebouwd door een rijke metaal- en textielfabrikant. Onze kamers in Villa West-Ende waren super: heel ruim en met een tussendeur. Er was ruim voldoende plek voor een extra bed, zodat wij in één kamer konden slapen en onze drie kinderen in de aangrenzende kamer. De grote ramen van onze kamers keken uit op de terrasjes aan het water in het centrum van Helmond – gezellig! Een van de kamers had zo’n mooi bad dat ik spijt heb dat ik er geen foto van heb gemaakt. Ook de ontbijtruimte vond ik erg mooi. Voor zonnige dagen heeft het hotel een eigen terras aan het water. Al met al vonden wij dit echt een heerlijke plek om te overnachten tijdens ons weekendje Brabant.

Hotel Villa West-End Helmond

Cacaofabriek

Niet dat we trouwens zo heel veel tijd doorbrachten op onze hotelkamer, want we wilden natuurlijk ook nog even iets van Helmond zien. Eerst liepen we naar de Cacaofabriek vlak bij ons hotel. Dit was vroeger een cacaofabriek (duh), maar is nu een cultureel centrum voor exposities, concerten en ‘creatieve economie’. Er is steeds weer iets anders te zien en het actuele programma vind je op de website van de Cacaofabriek. Wij aten er een hapje in de brasserie.

Cacaofabriek Helmond

Hiphopfestival Urban Matterz

Bij de Cacaofabriek kregen we ook nog een voorproefje van hiphopfestival Urban Matterz, dat elk jaar in Helmond plaatsvindt. Er zijn dan optredens van rappers, beatboxers, breakdancers, graffiti-artiesten en urban sporters (denk aan BMX, freerun, basketbal, SUP en skaten). Voor de concertavond (vanaf 18.0 uur) moet je een kaartje kopen, maar het dagprogramma is gratis toegankelijk.

Brabantnacht Helmond Cacaofabriek

Kasteel van Helmond

Onze volgende bestemming hadden we op de heenweg van ons hotel naar de Cacaofabriek al zien liggen: het kasteel van Helmond. Dit is de grootste waterburcht van Nederland en tegenwoordig een van de twee vestigingen van Museum Helmond (samen met de Kunsthal). We hadden geluk, want het kasteel had deze dag een speciale avondopenstelling.

Tijdens een rondleiding door het kasteel vertelde een jonkvrouwe ons de geschiedenis van de waterburcht. De vierkante vorm met de vier ronde torens en de gracht eromheen ontstond waarschijnlijk rond 1325, als vervanging voor een houten slot op ongeveer 200 meter van het huidige kasteel. In de loop der eeuwen werden er steeds stukken verbouwd en bijgebouwd en aan het einde van de 17e eeuw zag het er ongeveer uit zoals je het nu kunt komen bekijken. Behalve vesting en kasteelwoning is het kasteel ook een tijd het stadhuis van Helmond geweest. En nu is het dus een museum.

Kasteel Helmond

De oogjes van de kinderen werden kleiner en kleiner en die van mij eerlijk gezegd ook. Dat lag trouwens zeker niet aan de rondleiding of het museum, want er was veel interessants te zien en te horen. Het was gewoon een lange dag geweest en wat hadden we veel gezien! Tijd om terug te lopen naar Villa West-End en ons bed in te duiken.

3. Wandelen langs street art in Breda

Na een heerlijke dag in Eindhoven en een luie start (inclusief uitgebreid ontbijt) in ons hotel in Helmond belandden we tijdens ons weekend in Brabant tegen het einde van de zondagochtend in Breda. We parkeerden in de Chassé Parking (bij Holland Casino) en kwamen boven de grond meteen midden in Graphic Matters terecht.

Graphic Matters

Graphic Matters (voorheen Graphic Design Festival) is een festival met als motto ‘visual stories you care about’. Het festival bestaat uit verschillende exposities binnen en buiten. Daar laten meer dan 200 internationale ontwerpers in afbeeldingen zien hoe ze denken over actuele kwesties.

Graphic Matters in Breda

Een groot deel van de werken kun je gratis bezoeken tijdens een wandeling door Breda. Een ander deel vind je in de monumentale Chassékazerne.

Graphic Matters in Breda

Daarnaast worden in het kader van Graphic Matters workshops, lezingen en rondleidingen gegeven en wordt het festival afgesloten met een creatieve markt: de Graphic Bazaar.

Om te beginnen stonden wij dus direct bij de Chassé Parking tussen de 100 internationale vredesvlaggen van Ontwerpburo Trapped in Suburbia. Zij vroegen ruim 100 ontwerpers en kunstenaars uit 100 landen om een vlag voor de vrede te ontwerpen.

Vredesvlaggen van Graphic Matters in Breda

Voor de deur van de Chassékazerne waren de eerste posters al te zien. Zo knap hoe politieke en maatschappelijke kwesties in één beeld worden gevangen!

Graphic Matters in Breda

Dat maakte ons des te nieuwsgieriger naar wat er binnen allemaal te zien was. Wat bleek: als je elke poster de aandacht wilt geven die hij verdient, zou je wel een hele dag mogen uittrekken voor je bezoek aan Graphic Matters. Want de werken zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar zetten je ook flink aan het denken over allerlei gecompliceerde onderwerpen.

Graphic Matters in Breda

Breda Photo

Met ons kaartje voor Graphic Matters in de Chassékazerne mochten we ook de expositie Mixing / Memory and desire van het internationale fotofestival Breda Photo bekijken. Het absolute hoogtepunt van de fototentoonstelling was voor ons de ruimte waarin je door met een bal te spelen de zon kunt laten opkomen en ondergaan. Heel leuk om te doen en prachtig om te zien!

Breda Photo

Blind Walls Gallery: street art in Breda

Het was koopzondag en we hadden de kinderen beloofd om onze laatste uurtjes in Brabant te besteden aan shoppen. Dus liepen we door de Karrestraat richting het Kerkplein. Het was gezellig druk en we liepen de ene na de andere winkel in en uit. Maar we doken ook af en toe een zijstraat in, op zoek naar de street art van Breda.

Street art in Breda

De indrukwekkende verzameling muurschilderingen in Breda wordt de Blind Walls Gallery genoemd en er is een speciale app die je de weg wijst.

Tip: je kunt ook een fietstour maken door Breda

Street art in Breda

Bij het Kasteel van Breda keerden we om en via Stadspark Valkenberg liepen we weer richting de 100 vredesvlaggen en onze auto.

Kasteel van Breda

Onderweg kwamen we nog deze andere vlaggen van Graphic Matters tegen.

Stadspark Valkenberg in Breda

We gaan de data van Graphic Matters voor volgend jaar alvast in de gaten houden, want we zijn nog lang niet uitgekeken in Breda!

Daarmee was ons weekendje Brabant dan echt ten einde. Wat hebben we het leuk gehad! Wie weet kunnen we een volgende keer eens Tilburg en Den Bosch combineren. Of zou één dag in deze steden misschien te kort zijn?

We werden uitgenodigd om Brabant te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.