Maak je stedentrip Riga compleet met een dagje Jurmala

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Wist je dat je tijdens een stedentrip Riga heel makkelijk een dagje naar het strand kunt? Ik pakte de trein naar Jurmala voor een dagje wandelen over het strand, langs houten huizen en door een bijzonder natuurgebied.

Je kunt ook hier een fiets huren om naar Jurmala te gaan

Met de trein naar Jurmala

De reis vanuit Riga met de trein naar Jurmala is sowieso een leuke ervaring. De trein naar Jurmala rijdt over breedspoor en dat is best even wennen als je de coupé in stapt. Aan beide kanten van het gangpad staan banken die breed genoeg zijn voor drie personen. Ik stapte in op het Centraal Station van Riga, waar ik een retourtje naar station Majori kocht.

Jurmala bij Riga

Elektronische borden in de stationshal gaven de vertrekkende treinen weer in de richting die ik moest hebben: Sloka of Tukums. Eenmaal in de trein maakte ik me een beetje zorgen of ik het wel op tijd in de gaten zou hebben als we bij de goede halte waren. Dus vroeg ik de conductrice hoeveel haltes het was, zodat ik ze kon tellen. Haar advies was nog veel handiger: als ik één wagon verderop ging zitten, hing er een elektronisch bord boven de deuren dat aangaf wat de volgende halte was. Bovendien stond de lijn met alle haltes achter op mijn kaartje. Geen probleem dus als je het omroepen van de stations niet kunt verstaan.

Jurmala bij Riga

Aangekomen bij de zeekust

En daar stond ik dan, op station Majori in Jurmala. De naam Jurmala komt van Jura Mala, wat zeekust betekent. Station Majori is niet het enige station in Jurmala, want het is een heel langgerekte stad: 35 kilometer lang, met over een lengte van 24 kilometer een breed zandstrand. Omdat het strand aan de kant van de branding niet mul is, maar juist heel stevig, is de lange kuststrook populair bij wandelaars (met of zonder stokken) en fietsers.

Jurmala bij Riga

Behalve om het strand staat Jurmala ook bekend om de houten huizen in de bosachtige omgeving vlak achter het strand.

Jurmala bij Riga

De verschillen zijn enorm: sommige zijn echte bouwvallen, andere zien er erg mooi uit met veranda’s, houtsnijwerk en gekleurde ramen.

Jurmala bij Riga

Omdat dit laatste huis een museum was, kon ik ook even binnen kijken.

Jurmala bij Riga

Behalve deze samowar was ik vooral gek op de ramen.

Jurmala bij Riga

In totaal heeft Jurmala 400 architectuurmonumenten. Maar de nadruk ligt toch op de natuur: 40% van het gebied is beschermd duingebied, rivierlandschap of bosgebied. Er gelden strenge regels voor kappen en bouwen, zoals het verplicht planten van nieuwe bomen om gekapte bomen te compenseren en beperkingen voor omheining rondom de huizen, zodat je niet alleen maar tegen schuttingen aan kijkt vanaf de straat, maar altijd die mooie houten huizen kunt bewonderen.

Goedkope vluchten naar Riga vind je hier

Wandelen in nationaal park Kemeri

Nadat ik met mijn voeten in de branding had gestaan en een heleboel houten huizen op de foto had gezet, kreeg ik een lift naar nationaal park Kemeri. Als je een fiets hebt gehuurd om naar Jurmala te gaan, kun je ook met de fiets naar Kemeri gaan. Kemeri is een bebost, maar ook erg vochtig gebied dat in de lente onder water staat. Daardoor is er een overvloed aan rottende bomen die veel insecten aantrekken, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Vogelspotters kunnen hier dus hun hart ophalen, maar ik ging ergens anders naar kijken. Er is namelijk een stukje bos waar op natuurlijke wijze zwavel naar de oppervlakte komt. Een plankenpad brengt je ernaartoe – let op de bordjes of vraag naar naar Sera diki.

Jurmala bij Riga

Vanuit de lucht kun je de aparte kleur van het water goed zien:

Plan je reis van Riga naar Jurmala

Heb je al zin gekregen in een dagje strand tijdens je stedentrip Ria? Als je wilt, kun je ook per rivierschip van Riga naar Jurmala. Het schip doet er ongeveer 2,5 uur over. Fietsen kan ook: Jurmala ligt ongeveer 25 kilometer van Riga en je kunt zowel in Riga als in Jurmala fietsen van Sixt huren. Die hoef je niet op hetzelfde punt in te leveren waar je ze hebt opgehaald, dus je kunt ook met de fiets heen en met de trein terug. Wil je wel heen en terug fietsen, dan kun je hier alvast een fiets reserveren

Om te bewaren op Pinterest: 

Bewegende beelden van mijn bezoek aan Jurmala zie je in deze video:

Lees ook deze blogpost over bezienswaardigheden in Letland en deze post met bezienswaardigheden voor een stedentrip Riga. 

Ik werd uitgenodigd om Riga te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.