Mag je eigenlijk wel Lapland zeggen?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

In de voorbereidingen op mijn reis naar Noord-Noorwegen in samenwerking met Visit Norway stuit ik op een dilemma: het woord Lapland. Want mag je dat eigenlijk nog wel zeggen? 

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

Het woord Lappen wordt nauwelijks meer gebruikt om de inwoners van deze regio aan te duiden. Dat wordt namelijk als denigrerend ervaren. We noemen ze daarom liever Samen of Sami. De Sami zelf noemen hun woongebied, dat in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland ligt, Sápmi.

Maar in de uitnodiging die ik kreeg voor deze reis stond Noors Lapland, net als op de website van Visit Norway. Ook reisgidsen en brochures van reisorganisaties hebben het over Lapland. Sápmi lijkt in Nederland niet of nauwelijks ingeburgerd, net zo min als Norkalotten of de Barents Regio, twee namen die ook wel worden gebruikt voor (ongeveer) hetzelfde gebied.

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, heb je ook nog:

 • De Finse provincie Lapin lääni
 • De verzameling Noord-Zweedse nationale parken Laponia
 • Het Noord-Zweedse berglandschap Lappland

Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel mensen zouden weten waarover ik het had als ik vertelde dat ik naar Sápmi ga. Ik durf zelfs toe te geven dat ik niet zeker weet of ik het zelf tot voor kort had geweten. Daarom gebruik ik toch maar het woord Lapland, maar wel elke keer met een aarzeling. Want het laatste wat ik wil, is de Sami beledigen.

Ik kijk er juist ontzettend naar uit om meer te weten te komen over hun geschiedenis en cultuur. Misschien kan ik dan pas goed beoordelen welke woorden ik wel en niet wil gebruiken.

Bron: Wereldwijzer Noord-Scandinavië: Lapland, Noordkaap, Lofoten, Spitsbergen – Henk Filippo & Elio Pelzers.

Om te bewaren op Pinterest: 

Lapland of Sápmi

4 thoughts on “Mag je eigenlijk wel Lapland zeggen?

  • Maria says:

   Nee, ik zeg dat nooit! De mensen zélf noemen zich Sámi en dat dient gerespecteerd te worden. Dit volk heeft het heel lang heel zwaar te verduren gehad, dus: kleine moeite, groot plezier! Al het andere zijn smoezen van mensen die er maling aan hebben, dat is ook een keuze,
   maar niet de mijne!

   • Er lijkt een groot verschil te zijn tussen de aanduiding van het volk, waar jij het over hebt, en de aanduiding van het gebied waar de Sámi leven. Ik merk ik Nederland dat Sámi wel is ingeburgerd, maar dat Sápmi maar weinig wordt gebruikt. Het woord ‘Lappen’ kom ik gelukkig eigenlijk niet tegen, maar ‘Lapland’ wordt volop gebruikt, ook om reizen aan te prijzen bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.