Zet jij als eerste voet aan wal op de Marker Wadden in Flevoland?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Bijna alles in Flevoland is nieuw, met uitzondering van de voormalige eilanden Urk en Schokland. In natuurgebied het Horsterwold vertelde boswachter André me nog hoe bijzonder het voelt dat hij ‘zijn’ bos heeft zien groeien van de aanplant tot het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa. Nu kun je zelf iets soortgelijks meemaken door een kijkje te komen nemen bij de nieuwe Waddeneilanden van Nederland: de Marker Wadden. Wie weet ga je er later wel met je kleinkinderen op vakantie!

Waarom de Marker Wadden

De Marker Wadden worden in de eerste plaats aangelegd om ecologische redenen. Het is de bedoeling dat de nieuwe waddeneilanden een gunstige invloed hebben op de flora en fauna in deze nieuwe natuur, zodat het hier een paradijs wordt voor vogels en vissen. Daarnaast zullen de eilanden ook een toeristische functie kunnen vervullen, met bijvoorbeeld aanlegsteigers voor watersporters, wandelroutes en vogelkijkhutten. Maar de natuur staat voorop. Nu al worden er opvallend veel insecten en vogels gespot – dat lijkt dus de goede kant op te gaan.

De eilanden worden gemaakt van zand, klei en slib – juist die dingen die er nu voor zorgen dat het Markermeer zo troebel is, waardoor mosselen en waterplanten er nauwelijks kunnen leven. Hierdoor is er maar weinig voedsel te halen voor trekvogels. Dat zou dus met de komst van de Marker Wadden moeten veranderen.  Ook komen er duinen waar trekvogels kunnen uitrusten en rietkragen om in te broeden.

Meer over de ecologische en recreatieve functie van de Marker Wadden vind je op de website van Natuurmonumenten en bij de natuurgebieden op OokFlevoland.nl

Voorproefje per RIB

Ik had mazzel en mocht alvast een kijkje nemen met zo’n stoere, snelle RIB (Rigid Inflatable Boat). Ik vind het altijd al heerlijk om op het water te zijn, maar dit was wel een extra mooi stukje varen. Dat begon al toen we Bataviahaven in Lelystad verlieten en daar een groot zeilschip passeerden.

Marker Wadden

Ook verderop op het water kwamen we allerlei moois tegen.

Marker Wadden

Intussen kwamen de Marker Wadden steeds dichterbij. Er is al een haven aangelegd, maar op dit moment mag je er nog niet aanleggen, omdat dat te gevaarlijk is terwijl de eilanden nog in aanleg zijn.

Marker Wadden

Zo zonder mensen en bebouwing zien de Marker Wadden er heel ongerept en bijna woestijnachtig uit.

Marker Wadden

Grijp je kans en kom kijken

Wil jij ook alvast een kijkje nemen bij de Marker Wadden? Dat kan – maar dan moet je er wel snel bij zijn! Op 15 en 16 juni 2018, tijdens de Zuiderzee Havendagen, kun je met de Moby Queen en de Zuiderzee vanuit de Bataviahaven in Lelystad naar de Marker Wadden varen. Op 17 juni 2018 kun je met het historische schip de Hydrograaf naar de Marker Wadden varen.

Om te bewaren op Pinterest: Marker Wadden

In deze video zie je wat er nog meer te doen is in Flevoland:

Ik werd uitgenodigd om Flevoland te bezoeken voor mijn blog. Meer over samenwerkingen met bestemmingen lees je in mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.