Geweldig uitstapje met kinderen in Letland: natuurpark en sprookjesbos Tērvete

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Wat vond ik het jammer dat ik mijn kinderen niet bij me had in natuurpark Tērvete in Letland. Ik voelde me nota bene zelf op slag weer kind toen we met een treintje het uitgestrekte bos in reden en onze gids ons aanspoorde om goed op te letten. Een derde van dit uitgestrekte natuurpark is namelijk omgetoverd tot het grootste sprookjesbos van Noord-Europa. Er wonen magische wezens en om te beginnen konden we wel eens kabouters tegenkomen.treintje van natuurpark Tervete

In het kabouterbos

Al gauw doemen tussen de bomen de eerste kabouterhuisjes op. De kabouters zelf zijn goed verstopt of liggen misschien nog te slapen – het is nog vroeg in de ochtend. Maar dan komen we bij het atelier van Kaboutermoeder en zij is duidelijk al helemaal wakker. Ze legt uit dat kabouters elkaar begroeten met hun neus en kriebelt met de pompon van haar puntmuts ook even zachtjes langs mijn neus. Dan meet ze met een enorme houten lepel of ik mijn buikje wel goed vol heb gegeten. Dat laat wat te wensen over, dus ze stopt me meteen maar een versgebakken koek toe. Letland zou Letland niet zijn als ze er geen heerlijke verse kruidenthee zou bij schenken.

kaboutermoeder in kabouterbos Tervete
Zo bol ziet Kaboutermoeder je buikje graag.

Intussen laat Kaboutermoeder zien wat ze zoal in haar atelier doet. Ze leert kinderen van alles over de natuur: hoe je ervoor zorgt en hoe je er mooie dingen mee kunt maken. Zelf heeft ze van een dennenappel een gelukshanger gemaakt, die ze liefdevol om mijn nek hangt.

Dan neemt ze me mee naar de werkplaats van Kaboutervader. Hij blijkt een indrukwekkende verzameling gereedschap te hebben en daarmee leert hij kinderen graag klussen. Hij ziet vast aan me dat ik me zelf ook weer kind voel, want hij nodigt me uit om met een handboor een gaatje in een plakje hout te boren, dat ik vervolgens als aandenken om mijn nek gehangen krijg. ‘Mamma daba’ staat erop: Moeder Natuur.

kaboutervader in kabouterbos Tervete

Bij het afscheid vertrouwt Kaboutermoeder me nog toe dat ze niet iedereen kan onthouden die bij haar op bezoek komt, maar wel al hun glimlachen. Kaboutervader polst nog even of ik niet bij hem in de leer wil komen. Maar ik moet verder, van het Kabouterbos naar het Sprookjesbos.

Reizen om thuis te komen

In het sprookjesbos van natuurpark Tērvete zijn de figuren uit de fantasievolle verhalen van de bekende Letse kinderboekenschrijfster Anna Brigadere tot leven gebracht. Zij woonde jarenlang in Tērvete en haar huis is nog altijd te bezoeken.

Een van haar verhalen ging over iemand die allerlei omzwervingen maakte, op zoek naar het geluk. Aan het einde van de reis kwam hij erachter dat het grootste geluk gewoon thuis op hem wachtte. Het toeval (als dat al bestaat) wil dat ik de laatste weken net iets te veel onderweg ben geweest en ik slik even iets weg als ik denk aan het enorme geluk dat thuis op mij wacht. Wat zou ik dat nu graag bij me hebben.

Op de thee bij de heks

Intussen zie ik vanuit het treintje al de hele tijd overal houten dieren en paddenstoelen. Maar opeens wordt de sfeer grimmiger. Een vleermuis, een reusachtige spin tussen de bomen en dan… een huisje op een boomstam, bewaakt door een grote zwarte kat. Het treintje heeft me bij de heks van het sprookjesbos gebracht.

heksenhuis in natuurpark Tervete

Gelukkig blijkt het een vriendelijke heks. Ik weet niet zeker of ik het goed heb begrepen, maar volgens mij heeft ze er met een tik van haar bezem op mijn billen voor gezorgd dat ik de zomer in kan zonder nog gebukt te gaan onder de ondeugende dingen die ik deze winter heb gedaan.

De heks van Tervete

De heks wil wel eens weten wat ik van de natuur weet. Kan ik een konijn nadoen? De voetsporen van een vos herkennen? Natuurraadsels oplossen? Steeds een nieuw dier uit het bos noemen terwijl we een bal overgooien? Ik doorsta blijkbaar de test, want ze geeft me een warm drankje uit haar dampende toverketel. Of heb ik het juist compleet verprutst en verandert ze me nu in een kikker?

150 treden de lucht in

Het valt mee. Gewoon als mezelf stap ik weer in het treintje voor een laatste stop: de 25 meter hoge uitkijktoren. 150 treden brengen me naar een uitzicht over het park, inclusief de werkplaats waar de houtsnijwerken in natuurpark Tērvete worden gemaakt. Het zijn er al meer dan honderd en elk jaar komen er nieuwe bij.

uitkijktoren in natuurpark Tervete

Heel veel heksen

Als ik weer bij de ingang – voor mij helaas alweer de uitgang – ben gekomen, is het inmiddels een drukte van jewelste. Het is schoolreisjesdag in Letland en er staan verschillende heksen klaar om met schoolklassen het bos in te trekken. Elk jaar op 30 april komen hier zelfs alle heksen uit Letland bij elkaar om samen het Walpurgisfeest te vieren, dat ik een beetje ken uit Zweden en Tsjechië.

Neem de tijd

Ga je natuurpark Tērvete ook verkennen? Neem daar dan de tijd voor. Om het Sprookjesbos, het Kabouterbos en de grote speeltuin met het houten speelkasteel te verkennen, heb je minstens een halve dag nodig. Maar waarschijnlijk wil je wel langer blijven dan dat – en anders je kinderen wel. Dankzij figuren als de heks en de prinses, die alle bezoekers graag van alles vertellen en spelletjes met ze doen, loop je echt niet in één keer een rondje door het park. Bovendien zijn er meerdere routes.

Steeds meer gezinnen trekken daarom zelfs meerdere dagen uit om het park goed te kunnen bekijken. Na een bliksembezoek van 2 uur kan ik me dat heel goed voorstellen. Zo kun je bijvoorbeeld ook makkelijk een paar uur zoet zijn in het klimpark dat hier pas is aangelegd. Behalve wandelen is het ook mogelijk om fietsen (eventueel met kinderzitje) te huren in het park. Bij moeie beentjes is het treintje een uitkomst.

Praktische informatie

Natuurpark Tērvete ligt minder dan 80 kilometer van Riga. Toegang kost €2,50 voor kinderen en €3,50 voor volwassenen – of je koopt een familieticket voor €9,50. Voor het treintje betaal je 75 cent per halte (in totaal heeft het park 4 haltes). Ook toegang tot de uitkijktoren kost 75 cent. (prijzen 2015).

Benieuwd wat ik nog meer heb gezien en gedaan in Letland? Lees dan deze blogpost over bezienswaardigheden in Letland

Ik werd uitgenodigd om Letland te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

1 thought on “Geweldig uitstapje met kinderen in Letland: natuurpark en sprookjesbos Tērvete

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.