Natuurweekend: Kids Climate Conference en Jungle Dome

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Een klimaattop speciaal voor kinderen, waar volwassenen echt luisteren naar hun ideeën – dat klonk goed. En dus stapte ik en mijn drie kinderen op 19 september 2014 heel milieubewust op de trein richting Center Parcs Het Heijderbos voor de Kids Climate Conference 2014.

Meer fijne plekjes vind je op StralendNederland.info

Kampvuur

Nadat we onze spullen naar ons huisje hadden gebracht, aten we even iets en gingen daarna gauw naar het Klimaatkamp. Daar brandde een flink kampvuur met daaromheen boomstronkjes om op te zitten. Al gauw werden we door presentatoren Cilla en Arne naar de hooibalen voor het podium geroepen voor de officiële opening. Nu wisten alle kinderen zeker dat ze serieus genomen werden, want niet alleen de burgemeester van Gennep was er, er was ook een echte hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat. Het echte werk zou de volgende dag pas beginnen, dus na een verhaaltje bij het kampvuur liepen we in een lampionoptocht terug naar ons huisje.

Kids Climate Conference kampvuur

Workshops

De volgende ochtend brandde het kampvuur alweer toen we aanschoven in de rij voor het ontbijtbuffet op het veld. Een boterham met pindakaas smaakt toch net wat lekkerder in de buitenlucht, rondom een vuur. Dat was maar goed ook, want de deelnemers zouden hun energie vandaag hard nodig hebben. In groepjes gingen ze langs alle workshops op het veld, van glasblazen en insectenhotels maken tot schapen hoeden en kunst creëren met groene voetstappen of uit het water opgevist afval. Tussendoor even spelen op de opblaaspanda van het Wereld Natuur Fonds, vanuit de luchtballon op het Klimaatkamp neerkijken of meeliften op een doek achter een paard was ook een groot succes. Intussen borrelden er al aardig wat klimaatideeën op. Die werden allemaal opgeschreven en in de wensboom midden op het veld gehangen.

Klimaatkamp Wensboom

 

Avontuur in de Jungle Dome

De Kids Climate Condference was voor kinderen van 8 tot 14 jaar en mijn zoontje was te jong om mee te doen. Maar ook voor hem viel er dit weekend van alles te beleven. Hij ging namelijk als WNF Ranger op avontuur in de Jungle Dome van Center Parcs Het Heijderbos. Dat is een nagemaakte jungle met echte tropische planten, bloemen en dieren. Je kunt er rondkijken en spelen, een speurtocht doen (de Jungle Expedition) of zelfs een nachtje blijven slapen, waarbij je dan ook ‘s avonds en ‘s morgens eet in de jungle.

Jungle Dome vogel voeren

Wij hadden extra mazzel, want we mochten meehelpen bij het voeren van de dieren. De vissen en de schildpadden waren die dag niet aan de beurt, maar er moest wel allerlei fruit worden gesneden en ander voer worden klaargemaakt voor de ibissen, flamingo’s, vliegende honden, eekhoorntjes en papegaaien. Daarna mochten de kinderen die meededen voor één keer onder de touwen door klimmen om het eten naar de dieren te brengen.

Jungle Dome flamingo's

 

Een duik in Aqua Mundo

De meiden waren nog steeds druk bezig met hun workshops, dus doken mijn zoontje en ik ook nog even in het zwembad op het park: Aqua Mundo. We bleven in tropische sferen, want als de golven van het golfslagbad in aantocht zijn, klinkt er getrompetter van een olifant door de zwemhal. Er was zelfs een stukje zwembad waar je naast vissen in aquaria kon zwemmen, maar dat was helaas net even gesloten. De glijbanen vond hij iets te heftig, maar we hebben samen heerlijk gedobberd tot het weer tijd was om terug te gaan naar het Klimaatkamp.

Kids Climate Conference hooibalen

Ayoub en Radio Oorwoud

Na een dag vol leren en spelen waren de deelnemers aan de Kids Climate Conference die avond best moe. Een bord pasta of rijst rond het kampvuur ging er wel in en daarna kwam iedereen weer bij elkaar op de hooibalen voor een optreden van The Voice Kids-winnaar Ayoub. Toen Radio Oorwoud het podium beklom, gingen vooral de Vlaamse kinderen – en hun ouders – helemaal los. Ze maken dan ook superleuke liedjes, die allemaal over de natuur en het milieu gaan. Kijk maar en luister:

Twaalf klimaatstellingen

Zondag ontbeten we nog één keer rond het kampvuur. De stemming was een beetje slaperig – er was gisteren ook zoveel gebeurd! Toch moest er nog iets heel belangrijks gebeuren. Uit alle ideeën die de kinderen hadden bedacht, moesten twaalf klimaatstellingen worden geselecteerd, die vervolgens naar belangrijke mensen uit de politiek en het bedrijfsleven zouden worden gestuurd. Hiervoor was een jury samengesteld en kregen de groepjes waarin de kinderen de workshops hadden gedaan de gelegenheid om hun beste stellingen te presenteren. Toen de beste twaalf waren uitgekozen en als flessenpost aan de postbode waren meegegeven, was de Kids Climate Conference dan echt voorbij. Jammer – hopelijk tot volgend jaar!

PS: In januari hebben mijn meiden de gekozen stellingen overhandigd aan wethouder Eelco Eerenberg van Enschede. 

Bekijk hier het hele weekend in vijf minuten:

Ik werd uitgenodigd om de Kids Climate Conference en de Jungle Dome te bezoeken voor mijn blog, maar deel op Stralend schrijven altijd eerlijk mijn persoonlijke mening en ervaringen. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

2 thoughts on “Natuurweekend: Kids Climate Conference en Jungle Dome

  1. Hi Sandra, wat een leuk initiatief! Die kids kunnen zo verrassend uit de hoek komen, ze denken nog niet vanuit eventuele obstakels. Leuk!

    • Ja was erg leuk Lin! Ze worden ook bewust gemaakt van dingen die je kunt doen voor het milieu en die kunnen ze weer doorgeven aan hun ouders 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.