Voetbal en feminisme in de Noorse serie Home Ground (Heimebane)

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Er komt nu een Noorse serie aan waar ik wel heel erg naar uitkijk. De serie Home Ground (Heimebane) draait helemaal om voetbal – en over feminisme eigenlijk. Want waarom zou je als vrouw niet in staat zijn om een mannenelftal te coachen?

Het verhaal van Home Ground

We stappen de serie binnen op het trainingsveld van voetbalclub Varg uit Ulsteinvik, waar de sneeuw nog aan het wegsmelten is. De club is net gepromoveerd naar de Noorse eredivisie en er staat veel op het spel. Dan stort de trainer in elkaar… Wat nu?

Iedereen gaat er eigenlijk automatisch vanuit dat speler en assistent-trainer Michael Ellingsen (gespeeld door oud-voetbalinternational John Carew) wel trainer zal worden. Het is meteen duidelijk dat hij een ego heeft waar je moeilijk omheen kunt. Maar we krijgen ook een kijkje in zijn gezinsleven. Hoe cool is het bijvoorbeeld om op je spelcomputer FIFA te spelen met het evenbeeld van je eigen vader?

Noorse serie Home Ground
Afbeelding met dank aan Lumière/The Publicity Company

Maar dan komt damescoach Helena Mikkelsen (gespeeld door Ane Dahl Torp) in beeld. Haar manier van coachen is vooral gebaseerd op motivatie en passie. Dat wordt vaak afgedaan als een ‘damesdingetje’, maar het spreekt Espen Eide van Varg wel aan. Door een gedurfde zet van beiden wordt Helena de eerste vrouwelijke coach van een mannenteam in het Noorse profvoetbal. Met in haar team de speler die dacht dat hij coach zou worden, maar op het laatste moment gepasseerd werd…

Noorse serie Home Ground
Afbeelding met dank aan Lumière/The Publicity Company

Bedreigingen

Het is al vanaf het allereerste begin duidelijk dat Helena als vrouw nogal wat te stellen heeft met seksisme en vooroordelen. Maar ze krijgt het nog moeilijker als de eerste resultaten tegenvallen. Als ze zelfs met de dood wordt bedreigd, gaat het niet meer alleen om haar, maar ook om de veiligheid van haar dochter. Zal ze stand kunnen houden in deze ‘mannenwereld’?

Noorse serie Home Ground
Afbeelding met dank aan Lumière/The Publicity Company

Liefde voor voetbal

Als er iets is dat tijdens deze serie van het beeld spat, dan is het wel de liefde voor voetbal. Het gras, het stadion, het publiek, de sfeer… De liefde hiervoor is altijd en overal aanwezig. Het is de constante, naast de enorme gedrevenheid van Helena. Maar dat niet alleen: het is de drijfveer. Want Helena coacht uit liefde voor voetbal. Dat bewijst ze wel als ze genoegen neemt met een klein salaris, zodat er geld is voor betere spelers.

Bekijk de Noorse serie Home Ground zelf

Het voetbaldrama Home Ground is vanaf 28 mei verkrijgbaar op dvd en vanaf 21 mei op lumiereseries.com. Seizoen 1 bestaat uit 10 afleveringen van 50 minuten. In augustus wordt seizoen 2 verwacht. Hieronder zie je de trailer van seizoen 1.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.