markthal in oulu

Stedentrip Oulu in Finland: wandelen, fietsen en kajakken

In 2018 reden we na één middag en nacht in Rovaniemi op de tweede dag van onze zomervakantie in Finland richting het zuiden, Fins Lapland uit dus. Na een korte stop in Kemi hielden we toen een iets langere pauze in Oulu (Uleåborg in het Zweeds). We haalden iets lekkers voor de lunch in de markthal en maakten daarna een korte stadwandeling langs bezienswaardigheden in Oulu. Wat we zagen, smaakte naar meer. Vier jaar later maakte ik dan ook een meerdaagse stedentrip Oulu, waarbij ik de stad niet alleen wandelend, maar ook op de fiets en met de kajak verkende. Ga je ook een stedentrip Oulu maken? Dan vind je hieronder al mijn tips.

Parkeren in Oulu

In 2015 is ongeveer 30 meter onder het centrum van Oulu een enorme parkeergarage geopend: Kivisydän. Een bezienswaardigheid op zich! De parkeergarage is ontzettend ruim opgezet, inclusief ondergrondse rotondes. Ik wist echt niet wat ik zag toen we binnen reden. Je zit hier echt midden onder het centrum van Oulu. Dat is de laatste jaren autoluw gemaakt, wat heel prettig is als je als voetganger of fietser de bezienswaardigheden van Oulu wilt bekijken. De parkeergarage biedt plek aan 900 auto’s. Goed om te weten: door de rolluiken voor de ingangen lijkt het misschien alsof de parkeergarage gesloten is, maar de rolluiken gaan open als je ernaartoe rijdt.

parkeren in oulu

De markthal van Oulu

We hadden best trek toen we die eerste keer in Oulu aankwamen, dus ons eerste doel was toen de markthal (kauppahalli) uit 1901 (B). Tijdens mijn stedentrip Helsinki en onze stedentrip Tampere vond ik de Finse markthallen erg leuk en ook de markthal van Oulu stelde niet teleur. Je vindt er kraampjes met levensmiddelen en souvenirs, maar ook een café met zitplaatsen waar we mooi wat konden eten en drinken.

De stad Oulu in Finland

Onze stadswandeling Oulu

Vanuit de markthal begonnen we aan onze stadswandeling langs bezienswaardigheden in Oulu.

Om te beginnen staat voor de markthal een grappig beeld van een bolle politieman: Toripoliisi. Hij bewaakt de orde in en om de markthal en is een soort mascotte van de stad. Hij was namelijk erg vriendelijk: als je je niet gedroeg, trok hij niet meteen zijn bonnenboekje of wapenstok, maar duwde hij alleen even met zijn bolle buik tegen je aan.

markthal in oulu

Oude pakhuizen

Rondom de markthal staan veel oude pakhuizen. Vroeger lag er zout en teer in, nu zijn er winkels en restaurants gevestigd.

oude pakhuizen in oulu

Het was ook nog eens markt op het marktplein aan het water, dus er was volop bedrijvigheid in Oulu. Dat gaf deze plek echt een gezellig sfeertje.

oude pakhuizen in oulu

Naar Pikisaari

Vervolgens liepen we tussen het theater en de bibliotheek door richting de brug naar Pikisaari. Het theater en de bibliotheek hebben een totaal andere uitstraling dan de pittoreske houten pakhuizen, maar we hebben nog geluk gehad: oorspronkelijk gingen de bouwplannen nog verder en zouden de oude houten pakhuizen worden weggehaald om plaats te maken voor nog meer moderniteit. Gelukkig zijn ze er nog!

bezienswaardigheden in Oulu

Pikisaari is een eiland dat met bruggen is verbonden met het vasteland van Oulu. Ook hier vind je oude houten gebouwen. Aan het einde van de brug tussen het centrum en Pikisaari zie je aan de rechterkant restaurant Sokeri-Jussin (daarover lees je hier meer).

restaurant sokeri jussin kievari in Oulu

Als je het voetpad direct aan het einde van de brug linksaf neemt, kom je langs de overblijfselen van een voormalig kuuroord.

Pikisaari in Oulu

Je kunt aan die kant van het eiland ook de bordjes van de kunstroute op Pikisaari volgen. Wat je ook kiest, je vindt altijd makkelijk weer de weg terug naar de hoofdstraat van Pikisaari.

De stad Oulu in Finland

De kans dat je op Pikisaari eekhoorntjes tegenkomt, is trouwens groot.

Kasteelruïne

Via nog twee bruggen kwamen we terecht bij de overblijfselen van het oude fort van Oulu op het eiland Linnansaari. Daar lag in de 18e eeuw veel kruit opgeslagen en een blikseminslag zorgde er in 1793 voor dat er weinig meer van overbleef. Het wordt wel de ‘Big Bang’ van Oulu genoemd en brokstukken werden tot op grote afstand gevonden. Alleen de kelder bleef behouden. Daar kun je nu meer lezen over de geschiedenis van het kasteel.

kasteel in Oulu, Finland

Het houten gebouw dat later op de fundamenten werd gebouwd, wordt gebruikt als café.

kasteel in Oulu, Finland

Beeldengroep De loop der tijd

Als je vervolgens terugloopt richting het centrum van Oulu, loop dan even langs de domkerk en het lyceum van Oulu.

domkerk in oulu
De domkerk van Oulu

Bij het stadhuis vind je de beeldengroep Ajan Kulku (De loop der tijd), die bestaat uit 32 figuren die allemaal een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Oulu. Het voorste jongetje heet Martti en hij krijgt van de bewoners bij slecht weer liefdevol wat kleding omgehangen. Maar ook andere figuren worden zo te zien goed verzorgd. Hoe verder je vanaf Martti naar achteren loopt langs de beelden, hoe verder je teruggaat in de tijd. Daarbij kom je onder andere kapiteins, teerwerkers en zalmvissers tegen.

De stad Oulu in Finland

Winkelen in Oulu

Eenmaal terug in het centrum kan ik je aanraden om nog even te gaan winkelen in Oulu – zeker als je van Fins en Scandinavisch design houdt. Je komt hier onder andere winkels tegen van grote namen als Marimekko, maar er is ook ruimte voor kleine, lokale designers, bijvoorbeeld in Kure, een winkel in winkelcentrum Pekure.

design shoppen in Oulu

Voor chocoladeliefhebbers is ChocoSomnia een must-visit. Je kunt hier een chocoladeworkshop volgen en zelfs aan chocoladeyoga doen – wat dat dan ook moge zijn.

En als je van handwerken en van Fins design houdt, moet je ook echt naar Taito Shop Oulu gaan, in het oude station. Dit is niet alleen een winkel, maar ook een café. Ik volgde er een creatieve workshop met materialen van het Finse merk Lovi. Hier lees je meer over die Lovi-workshop en Taito Shop Oulu.

winkelen in Oulu

Fietsen in Oulu

Het centrum van Oulu is niet zo heel groot en het is dan ook heel goed te doen om dit lopend te verkennen. Toch is het ook een aanrader om eens een stukje te fietsen in Oulu. Je kunt je kringetje dan toch net wat groter maken. Zelf ging ik met een gids fietsen op een fatbike en zo leerde ik toch weer nieuwe plekjes en interessante wetenswaardigheden kennen.

We begonnen onze route bij Seelari en reden vanaf daar eerst naar Villa Hannala. De villa’s die in dit deel van Oulu staan (vroeger waren er meer) waren zomerhuizen van rijke reders. Het torentje was er speciaal voor gemaakt zodat ze vanuit hun huis konden zien of hun schepen waren aangekomen in de haven. Was dat het geval, en was die van de buurman ook veilig aangelegd, dan konden ze zelfs vanaf hun torentjes naar elkaar proosten.

Villa Hannala in Oulu

Daarna fietsten we over een heel mooi fietspad langs het water, waarbij we een heleboel vissersbootjes tegenkwamen. Oulu is namelijk een van de weinige steden waar je midden in het centrum op zalm kunt vissen. Dat gebeurt dan ook volop.

vissersboten in oulu

Ook fietsten we een stukje door het mooie park Hupisaaret. Dit zou ik graag nog eens verder verkennen.

park in Oulu

Maar het was alweer tijd om terug te fietsen naar het centrum van Oulu. Daar reden we langs een aantal bekende bezienswaardigheden, zoals het kasteel, de domkerk, beeldengroep De loop der tijd en de markthal met het grappige politiemannetje.

fietsen in Oulu
Foto: Hanna Tauriainen, Visit Oulu

Maar mijn gids wees me ook op dingen die mij zelf tijdens mijn stadswandeling niet waren opgevallen, zoals dit interessante kunstwerk: Demokratia van Kalle Nurminen. Dit kunstwerk staat aan de Kirkkokatu 6 en is helemaal gemaakt van gerecyclede spulletjes. Hoe langer je kijkt, hoe meer je herkent.

kunstwerk Demokratia in Oulu

Wil je op eigen houtje gaat fietsen door Oulu, dan vind je meer fietsroutes op de website van Visit Oulu.

Oulu bekijken per kajak

Een andere leuke manier om Oulu te bekijken, is vanaf het water. Op loopafstand van het centrum kun je in een kajak stappen voor een rondje door de stad en daarna door de natuur in de directe omgeving. Je kunt zelfs helemaal doorvaren tot aan de zee.

Je kunt zelfstandig een route afleggen (met tips van de verhuurder), maar ik ging op pad met een gids van Lappis. Als je in de zomer in Oulu bent, vind je ze makkelijk door de opblaasbare hindernisbaan die ze dan op het water hebben liggen.

Op basis van de tijd die we op het water wilden doorbrengen en de stand van het water (die was hier en daar nogal laag), kozen we voor de oranje route.

Het eerste stukje van de route bood een mooi zicht op de oude houten pakhuizen die ik eerder al tijdens mijn stadswandeling en fietstocht had gezien.

Maar al gauw lieten we de stad achter ons en waren we op het open water.

Onderweg kwamen we meerdere plekken tegen waar je kunt aanleggen om te picknicken of ergens koffie te halen. Je kunt er dus makkelijk een hele dagtocht van maken als je gaat kajakken in Oulu.

We voeren ook nog een klein stukje de blauwe route op, richting zee. Maar de waterstand was (door de zuidoostenwind als ik het me goed herinner) te laag om hier helemaal doorheen te varen. Daarom keerden we hierna om en voeren we terug naar het centrum van Oulu.

Ga je ook kajakken in Oulu? Meer routes vind je hier op de website van Visit Oulu.

Overnachten in Oulu

Inmiddels was ik er dus wel achter dat er in Oulu gewoon te veel te zien en te doen is voor in één dag. Ik zou je dan ook zeker aanraden om één of meerdere nachtjes te blijven slapen. Hier vind je al mijn tips voor overnachten in Oulu, van een fijn hotel midden in de stad tot een bijzondere overnachting in een glazen iglo en een heerlijke vakantiewoning aan het strand.

slapen in een glazen iglo in Oulu, Finland

Verder over de teerroute

In 2018 bleven we niet slapen. Toen eindigde onze stadswandeling Oulu weer bij de markthal. We deden nog wat boodschappen in het winkelcentrum boven de parkeergarage en begonnen aan de laatste etappe naar ons volgende vakantiehuisje in Finland: Vuokatinmaa (onderdeel van de fly & drive die we hadden geboekt bij Voigt Travel). Om daar te komen, volgden we de Teerroute (Tervan Tie). Via deze route (maar dan over de rivier de Oulujoki) werden vroeger teervaten vervoerd vanuit de bossen van Kuhmo en Kajaani naar Oulu, vanwaar ze over de Botnische Golf verder konden worden vervoerd naar Europese scheepsbouwers, die er hun schepen waterdicht mee maakten. Later werd de Teerroute de eerste toeristische route van Finland. Je herkent hem aan de borden met een teervat erop.

Teerroute in Finland Tervan Tie

Wat denk je, past Oulu misschien ook in jouw ideale rondreis door Finland?

Wil je nog meer weten over twee stedentrips in Finland die verrassend leuk zijn? Dan is dit Stralend Finland Magazine over Oulu en Tampere misschien interessant voor je.

Ik werd uitgenodigd om Oulu te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.