Overtocht Rødby-Puttgarden boeken of niet – onze ervaring

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Moet je de Overtocht Rødby-Puttgarden nou boeken of niet? Die vraag krijg ik steevast eens in de zoveel tijd in de aanloop naar de zomervakantie. Vooral mensen die voor het eerst op vakantie naar Zweden gaan en de mogelijke routes aan het bekijken zijn, vragen zich dit af. Wij zijn al heel wat keertjes met de caravan naar Zweden geweest, dus ik deel graag met je wat onze ervaring is met deze overtocht en het wel of niet boeken.

Ook voor het eerst naar Zweden? Plan je vakantie op StralendZweden.nl

Boeken niet nodig

Wij hebben deze overtocht nog nooit geboekt. We zijn altijd gewoon naar Puttgarden toe gereden en zijn daar aangeschoven in de rij. Elke keer konden wij en onze caravan gewoon met de eerstvolgende boot mee. Ik moet wel zeggen dat de laatste keer dat we de boot hebben genomen alweer een paar jaar geleden is. De laatste jaren is op vakantie gaan naar Zweden wel populairder geworden, dus ik kan natuurlijk niet garanderen dat je nog steeds eigenlijk altijd wel kunt doorrijden.

Die ene keer dat het mis ging…

Ik heb het al eens eerder verteld, dus ik zal er niet te lang over uitweiden. Eén keer is de overtocht Puttgarden-Rødby bij ons misgelopen. Het waaide toen nogal hard en de brug (in Duitsland) vlak voor de aanlegplaats van de veerboot was afgesloten voor caravans. Wij hadden nog geluk: we konden nog terecht op de parkeerplaats voor de brug. Daar brachten we de nacht door, wachtend tot de wind zou gaan liggen.

De volgende ochtend stond de parkeerplaats propvol en was de wind nog steeds niet gaan liggen. We besloten terug te rijden en door Denemarken te rijden. De bruggen in Denemarken en de brug tussen Denemarken waren namelijk allemaal wel gewoon open. We zagen dat we nog geluk hadden gehad: inmiddels stonden er ook veel caravans op de vluchtstrook langs de weg. Dat leek me echt niet prettig.

In de maanden daarna hebben we op internet in de gaten gehouden hoe vaak het voorkomt dat de verschillende bruggen door harde wind moeten worden afgesloten voor caravans. Wat we zagen, is dat dat op de route over de bruggen naar Zweden maar heel weinig voorkomt. Maar bij de brug bij het veer tussen Rødby en Puttgarden gebeurt het best vaak. Blijkbaar is dat nogal een stormachtig stukje en ligt de brug net zo dat de wind vaak voor problemen zorgt.

Sindsdien is de overtocht Puttgarden-Rødby iets minder populair bij ons. Maar als het niet stormt in Noord-Duitsland, is het een fijne, korte overtocht!

Andere mogelijkheden

Behalve deze veerboot zijn er nog allerlei andere mogelijkheden om in Zweden te komen. Het voordeel van over de bruggen naar Zweden rijden is dat je sowieso niet hoeft te boeken natuurlijk. Je betaalt dan gewoon bij de tolpoortjes. In 2018 kozen wij voor het eerst voor de overtocht Kiel-Göteborg voor onze wintersportvakantie in Zweden – en dat beviel ook wel heel goed! Naar Kiel rijden, lekker slapen en wakker worden in Göteborg heeft zeker zijn voordelen. Ook hoor ik veel goede dingen over de overtochten tussen Grenaa en Varberg en tussen Travemünde en Trelleborg. Het gaat er maar net om wat jij het prettigste vindt. 

Bepaal hier wat voor jou de beste route naar Zweden is

Om te bewaren op Pinterest: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.