Een stukje paradijs in Tsjechië: Hajanský Raj

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Update: Inmiddels genieten Jan en Ans van hun welverdiende rust. De camping is gesloten en je vindt de vakantiehuisjes van Hajansky Raj op Natuurhuisje.nl

Tip: campinggids Rustiek kamperen Midden- en Zuidoost-Europa

Voor Jan en Ans Marcelis-Vullings is Tsjechië een tweede thuis. Ze hebben vooral de mensen, maar zeker ook de natuur in hun hart gesloten. In Tsjechië hebben ze een eenvoud gevonden die rust geeft: mensen maken zich minder druk om uiterlijke zaken en zijn sterk met elkaar verbonden. Vooral in kleine dorpsgemeenschappen voel je dat heel goed en dat spreekt Jan en Ans erg aan. Daarnaast hebben de Tsjechen een rijke cultuur, zijn ze muzikaal en kunnen ze goed feesten. Al met al een heerlijk vakantieland en tweede thuisland dus.

Hajansky raj dhr en mevr VullingsHet begon in Hongarije

In 1988 ontmoetten Ans en Jan op een camping aan het Balatonmeer in Hongarije twee Tsjechische gezinnen. Een week lang trokken ze met elkaar op en er volgde een uitnodiging om de Tsjechen op te zoeken in Zuid-Bohemen. In 1991 was het zover en tussen 1991 en 2005 brachten Ans en Jan veel vakanties door in wat eerst nog Tsjechoslowakije was en later Tsjechië. In de zomer trokken ze rond met de vouwwagen en in de winter huurden ze een appartement op een boerderij in de bergen.

Steeds meer heimwee

Jan en Ans voelden zich steeds meer thuis in Tsjechië en kregen steeds meer heimwee als de vakantie weer voorbij was. Daarom besloten ze begin 2005 serieus te gaan uitkijken naar een boerderijtje als vakantiewoning voor zichzelf. Die zoektocht concentreerde zich op het gebied waar hun vrienden woonden: in de omgeving van Blatná. Uiteindelijk vonden ze iets moois op twee kilometer bij hen vandaan, in Hajany.

Hajansky raj zwembad

Groter dan gedacht

Het terrein was veel groter dan ze eigenlijk zochten. Het omvatte twee ‘chalupa’s’ (huisjes) met bijgebouwen en een vakantiewoning in een voormalige schuur in een grote tuin. Er zaten zelfs een klein zwembad en een sauna bij! Al met al was het een echt paradijsje, vandaar ook de naam: het Paradijs van Hajany oftewel Hajanský Raj. Door alle mogelijkheden die dit paradijs bood, besloten Jan en Ans de vakantiewoning te gaan verhuren. Omdat ze zelf veel leuke kampeerervaringen hadden op ECEAT-adressen, meldden ze zich aan bij ECEAT (het Europees Centrum voor Eco- en Agrotoerisme). Sinds 2013 heeft Hajanský Raj ook een hele kleine groene camping van 3 plaatsen.

Hard werken in de vakanties

Ans en Jan zijn nooit helemaal verhuisd. Ze pendelen op en neer tussen hun huizen in Nederland en Tsjechië. De eerste acht jaar werkte het stel nog in het onderwijs en waren ze elke vakantie in Tsjechië te vinden. Dat was erg pittig, omdat er altijd te weinig tijd was en ze alle vakanties hard moesten werken om alles op te knappen en te onderhouden.

Meer tijd om te aarden

In 2013 zijn ze vervroegd gestopt met werken, zodat ze nu langere periodes in Tsjechië kunnen zijn. Elke keer als ze in Tsjechië zijn, worden ze weer blij van hun prachtige plek in zo’n mooie, rustige omgeving. Dat voelt nog steeds als een grote rijkdom. Ook worden ze blij van de aardige mensen: dorpsgenoten die hen groeten en hen goed hebben geaccepteerd, en natuurlijk van gasten die het naar hun zin hebben en een fijne vakantie bij hen doorbrengen.

Hajansky raj tuin

In de zomermaanden ontvangen ze gasten in het vakantiehuis, de gastenkamer (B&B) en op de camping. Dan moet er natuurlijk voor gezorgd worden dat alles schoon en netjes in orde is. Ans en Jan maken de mensen graag wegwijs in de omgeving en organiseren gezamenlijke wandelingen of avonden bij het kampvuur of in de sauna.

In het voorjaar en de zomer zijn ze veel in Hajany, in de herfst en de winter wat minder. Tussendoor zijn ze in Nederland of onderweg met hun kampeerbus. Als ze in Hajany zijn, zijn ze veel aan het werk in de grote tuin, of hout aan het zagen en kloven voor de winter. Nu Jan en Ans meer tijd in Tsjechië kunnen doorbrengen, is er inmiddels veel gedaan. Momenteel wordt het tweede boerderijtje op het terrein door een plaatselijke aannemer gerenoveerd. Als dat eenmaal is ingericht en bewoonbaar is gemaakt, kan dat ook verhuurd worden.

Hajansky raj zithoek

Naast al het harde werken maken ze lange natuurwandelingen en bezoeken ze leuke stadjes en interessante musea. Ze hebben hun weg in Tsjechië aardig weten te vinden en redden zich goed, ook al blijft de taal wel erg moeilijk – vooral het voeren van gesprekken met mensen die geen Engels of Duits spreken. 

Ook een huis kopen in Tsjechië?

Voor wie met dezelfde plannen rondloopt, hebben Jan en Ans wel wat tips:

  • Zorg voor een ander basisinkomen: het toeristenseizoen is te kort om er het hele jaar van te leven.
  • Stel je open voor je omgeving: maak contact met je buren en dorpsgenoten en schakel hen in als je (betaalde) hulp zoekt.
  • Bied je hulp aan als anderen die nodig hebben.
  • Probeer de authentieke Tsjechische sfeer te bewaren: daarvoor komen mensen naar je toe.
  • Bereid je voor op een bureaucratische omgeving vol regeltjes en wetten. Dat is niet minder, maar juist meer dan in Nederland.
  • Neem de tijd in je planning.

 

2 thoughts on “Een stukje paradijs in Tsjechië: Hajanský Raj

  1. Ans says:

    Hajansky Raj is in 2018 verkocht omdat wij meer tijd voor onszelf willen hebben. De huizen zijn te huur via de nieuwe eigenaar. De camping is gesloten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.