Kamperen bij de boer in Drenthe

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

In de meivakantie zijn we gaan kamperen op een biologische veeboerderij in Drenthe: Sonneclaer. We hebben een heerlijke week gehad! De kinderen bleven ‘s morgens lekker lang liggen (en wij dus ook). Als je je neus boven de deken stak, kreeg je ook wel heel veel zin om er gauw weer onder te kruipen (soms zelfs nachtvorst). Als ze dan na het ontbijt de zandbak en speeltuin in doken, hadden we er geen omkijken naar. We hebben dus lekker vaak geluierd op de camping, maar zijn natuurlijk ook het mooie Drenthe gaan verkennen.

Aan het einde van de dag mochten alle kinderen met de boer mee de wei (laarzen aan!) in om de koeien te halen. In de week dat we er waren, zijn meerdere kalfjes geboren en het melken van de koeien is ook machtig interessant om eens te zien natuurlijk. In het winkeltje werd zelfgemaakt biologisch ijs verkocht, maar daarvoor was het mij toch nog niet warm genoeg.

Behalve het veilige veldje met speeldingen en een heleboel andere kinderen, waren we ook weer erg blij met onze voortent. Wat is hij toch snel en makkelijk! Hij staat in een handomdraai, bij warmte maak je er zo een luifel van en op de koude ochtenden zorgden de grote ramen ervoor dat we in een soort broeikasje heerlijk warm konden ontbijten.

De zon scheen bijna de hele week en we hebben dan ook een aardige kleur gekregen. Want door de wind voelde het vaak best fris aan, dus trokken we Toen we terugkwamen op de camping, bleek er die dag een kalfje te zijn geboren in de wei. Helemaal zelfstandig dus, de boer moest nog zoeken om te kijken van welke koe het was. Natuurlijk gingen we nog even kijken bij de nieuwste aanwinst, en in de stal waar alle jonge kalfjes stonden. Zo schattig, je zou er spontaan vegetariër van worden. Want zelfs op een biologische boerderij worden kalfjes blijkbaar vrijwel direct bij de moeder weggehaald. Ze drinken uit een emmer waaraan een speen is gemaakt en staan in boxen. De kalfjes waren schattig, maar het geheel was wel wat treurig.

Een kalfje!

De dag voordat onze week kamperen op de boerencamping erop zat, was het prachtig weer. De jongste twee wilden graag blijven spelen op de camping. De oudste en ik hadden wel zin in een wandeling en dus liep ik met haar dwars door het weiland naar het aangrenzende bos, waar we een wandelroute om een paar vennen volgden. Onderweg praatten we rustig bij, over school en de werking van het brein, over het al dan niet bestaan van elfjes, en over beroepen en hobby’s zoals stenen verzamelen en onderzoeken hoe oud ze zijn. Om de paar meter werd er een nieuwe steen aan de verzameling in haar broekzakken toegevoegd.

Kalfje geborenAan het einde van de middag werd zoals altijd gevraagd wie er mee wilde de koeien uit de wei halen. En wat bleek: een van de koeien in de wei was gaan kalveren. De pootjes staken al naar buiten! Maar de boer wilde haar graag in de stal hebben, dus ze moest opstaan. Het kalfje zakte terug en met een stuk vlies met vruchtwater achter zich aan hobbelde ze met de rest mee naar ‘huis’. Daar mochten we op een afstandje en muisstil afwachten tot ze weer zou gaan liggen, zodat de weeën weer op gang zouden komen. Spannend! Extra spannend omdat de dag ervoor een kalfje dood geboren was. Ons oudste meisje kon het niet aanzien, die bloederigheid en de gedachte dat de koe pijn had. Na een zenuwslopend wachten werd gelukkig een levend kalfje geboren. Een bijzondere belevenis.

Meer fijne plekjes vind je op StralendNederland.info

2 thoughts on “Kamperen bij de boer in Drenthe

  1. Ria says:

    Mmmm, klinkt als een aanrader voor een vakantie met kinderen: actief buiten zijn! Dit gaan we zeker eens proberen:).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.