Reisblog Nederland: alles is anders bij CitizenM

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Voor de opening van het nieuwe CitizenM Hotel in Rotterdam mochten testers het hotel een weekend komen bevolken. Een slimme zet, want zo’n nachtje CitizenM biedt genoeg inspiratie voor blogposts en via social media gedeelde foto’s. Ik was een van de gelukkigen en ik genoot het meest van de mooie details – want die waren er volop.

Ik heb iets met Rotterdam en werd al helemaal blij toen ik naar het hotel toe liep. Het staat bij station Blaak, waar ik zes jaar lang uitstapte op weg naar het gymnasium. Via de terrasjes van de Oude Haven loop je zo van de Kubuswoningen naar de Willemsbrug en de Erasmusbrug, waar ik vaak heb gewandeld. Een mooie plek dus. Tot zover niets nieuws.

Kloppend hart

Maar CitizenM is meteen bij binnenkomst anders. Geen receptie, maar een hal met een wenteltrap naar boven. De medewerkers van het hotel, die Ambassadors worden genoemd, wachten op je in het kloppende hart van het hotel, dat op de eerste etage ligt.

Daar kun je jezelf inchecken en een pas aanmaken, die je gebruikt als sleutel voor je kamer en om de lift te kunnen gebruiken. Bij vertrek kun je de pas weer inleveren voor hergebruik, maar je kunt er ook je naam op zetten en hem gebruiken als kofferlabel. Bij je volgende bezoek aan een CitizenM Hotel kun je er dan mee inchecken.

Verder vind je op de eerste verdieping CanteenM, waar je 24 uur per dag kunt eten en drinken, van broodjes tot cocktails. Je kunt er barhangen of bankhangen in de ‘woonkamers’, maar er zijn ook werkplekken ingericht. In het hele hotel is gedacht aan genoeg stopcontacten (ook internationale) en goede internetverbinding. Vreemde voorwerpen en knallende kleuren vormen op deze leefverdieping een stijlvol geheel waarin iedereen een plekje kan vinden.

 Affordable luxury for mobile citizens

De eerste indruk is: CitizenM is anders. Maar hoe omschrijf je dat? Zelf noemen ze het ‘affordable luxury for mobile citizens’: luxe, design, comfort en technologie voor een redelijke prijs. Die redelijke prijs wordt gerealiseerd door dingen die je vaak ‘erbij krijgt’ (koopt dus) maar eigenlijk nooit gebruikt weg te laten, en in plaats daarvan standaard dingen aan te bieden waar je echt iets aan hebt, zoals een lekker bed, genoeg stopcontacten en gratis wifi en films.

Kamers

Ook de kamers zien er bijzonder uit. Het oppervlak van veertien vierkante meter wordt optimaal benut en het kamerbrede raam zorgt voor een gevoel van ruimte. Ook kamerbreed is het kingsize bed met daaronder een la waarin je een opengeklapte koffer kwijt kunt. Zo kun je makkelijk uit je koffer leven, ook al zijn er ook een paar hangertjes. Met een tablet, die ‘moodpad’ wordt genoemd, bedien je de gordijnen, flatscreen-tv, wekker, muziek, internet, temperatuur en verlichting. Behalve gewone verlichting is er ook sfeerverlichting in de wand van de badkamer met regendouche. Je kunt een kleur kiezen, maar ook een van de voorgeprogrammeerde stemmingen, zoals zakelijk of relax.

 

Teksten

Als tekstgek werd ik ook helemaal blij van de teksten zie CitizenM overal neerzet, vaak ingeleid door “CitizenM says…” Dat begint al buiten: Rotterdam, je hebt een nieuwe aanlegplaats. Op de gangen, waar je over een tapijt met de kaart van Rotterdam loopt, worden op de muur bijzondere feestdagen uitgelegd, zoals ‘omadag’ in Noorwegen. In de kamers vind je teksten als “Steel dit potlood en schrijf een brief naar een dierbare thuis” en “Sssst, hier zit de föhn verstopt”.

Duurzaam

CitizenM denkt ook aan het milieu. De kamers van CitizenM Hotels worden ergens anders gemaakt en ingericht. Ze hoeven dan ter plekke alleen nog maar te worden gestapeld. Die werkwijze is gunstig qua afval en kosten. De LED-verlichting en -tv zijn energiezuinig en omdat zoveel mogelijk digitaal wordt gedaan, is maar weinig papier nodig.

Hebben mobile citizens ook kinderen?

Mobilie citizens zijn volgens CitizenM creatieve wereldreizigers die veel stedentrips en zakenreisjes maken. Gezinskamers vind je hier dus niet en er kan ook geen babybedje worden bijgezet. Als je zowel mobile citizen als ouder bent, zul je dus een oppas moeten regelen. CitizenM leent zich namelijk wel goed voor een weekendje weg zonder kinderen. Zo zit je als drukke moeder opeens in een hippe lounge aan de cocktails. Het kan erger…

Coming soon…

CitizenM is van plan de komende vijf jaar nog meer hotels te openen naast de bestaande hotels in Amsterdam, Londen, Glasgow en nu dus Rotterdam. Er wordt gewerkt aan nieuwe hotels in Londen, Berlijn, Barcelona, Parijs, Milaan en New York. Maar de nieuwe vestigingsplaatsen van CitizenM die mij het meest trekken, zijn natuurlijk Moskou en Stockholm. Het lijkt me geweldig om daar ook eens bij CitizenM op bezoek te gaan.

Deze overnachting in Rotterdam was een erg leuke ervaring. Na een nachtje ‘mobile citizen’ zijn, kan deze thuiswerkmoeder er weer tegenaan!

11 thoughts on “Reisblog Nederland: alles is anders bij CitizenM

 1. Joost says:

  Een aantal weken geleden heb ik ook hier mogen logeren, een echte ervaring. Het is modern, maar door het interieur en de mensen die er werken krijgt alles toch een soort van huiskamergevoel. Ik ben fan van deze betaalbare hotelketen en ik hoop dat ik op meerdere plaatsen nog eens een nachtje mag doorbrengen.

 2. Henriette says:

  Leuk verhaal Sandra, hoop er ooit ook nog is te slapen, ze hebben er ook een naast schiphol dus wie weet voor we weer uitvliegen;)

 3. Mooi verhaal Sandra. Ik had ook graag gegaan. Had een weekend Edinburgh wat helaas door de storm geannuleerd is, anders was ik graag met je aan de cocktail en op zoek naar mooie teksten gegaan. Het hotel klinkt zeer aanlokkelijk.

 4. Sofie says:

  he Sandra, super!
  gr. Sofie

 5. Klinkt als een fijn hotel! Leuk om er zo een beetje bij te zijn.

 6. Mooi blog Sandra. Heb genoten tijdens het lezen. Precies het gevoel dat ik altijd heb in 1 van de hotels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.